Σελίδες

Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Πολύτιμος Σύμμαχος


Η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Αακάρ, στο Αμερικανικό Πεντάγωνο και του γαμβρού του Ερντογκάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στον Λευκό Οίκο στοχεύει να ματαιώσει την επιβολή κυρώσεων στην γείτονα, εάν τον Ιούλιον εγκαταστήσει το Ρωσσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 στα εδάφη της.

του Κωνσταντίνου Κόλμερ
Η Αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται διαλλακτικότερη στο ζήτημα των κυρώσεων, αλλά το Αμερικανικό κογκρέσο είναι ανυποχώρητο στην παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία εφ’ όσον εμείνει στη συμφωνία με την Ρωσσία.
Εν τούτοις, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε στην Αγκυρα ότι «η κυβέρνησή του οφείλει να λάβει υπ’ όψιν τις ανησυχίες των συμμάχων για τους S-400»
Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μία προσέγγιση μεταξύ των δύο συμμάχων που «έφτασαν στα μαχαίρια» εξ αιτίας της Ρωσσικής παραγγελίας της Τουρκίας. Δεν αποκλείεται συνεπώς η παραγγελία ν’ ανασταλεί είτε και ν’ ακυρωθή. Προς τούτο συνηγορούν πολλοί παράγοντες.
Πρώτον, η πολιτική αποδυνάμωση του Τούρκου προέδρου, ο οποίος εγκατέλειψε την προσπάθειά του να ανακτήσει το κόμμα του την δημαρχία της Κωνσταντινουπόλεως μετά την λαϊκή ετυμηγορία της περασμένης Κυριακής. Ο Ταγήπ Ερντογκάν αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν αντέχει νέα αντιπαράθεση με την Αμερική.

Δευτέρα αιτία είναι η ανάγκη της Τουρκίας να μην απομακρυνθή από την δυτική συμμαχία καθώς συσπειρώνονται οι δυνάμεις με τις οποίες ευρίσκεται σε αντιπαράθεση, ιδίως μετά την επανεκλογή του Βενιαμίν Νετανιάχου ως πρωθυπουργού του Ισραήλ.
Η «εγκάρδιος συνεννόηση» με τον Ρώσσο πρόεδρο Βλαδίμηρο Πούτιν δεν βασίζεται σε στέρεο πολιτικό και ιστορικό έδαφος. Οι διαφορές που τον χωρίζουν απ’ την Τουρκία δεν εκκινούν μόνον από την Συρία, αλλά επεκτείνονται στην Μαύρη Θάλασσα (Κριμαία και Αζοφική) και φθάνουν μέχρις Καυκάσου και Αρμενίας. Ρωσσία και Τουρκία ευρέθησαν αντίπαλοι στο παρελθόν σε επτά ή οκτώ πολέμους από τους οποίους μόνο μία φορά βγήκαν οι Τούρκοι κερδισμένοι, το 1864 στον Κριμαϊκό πόλεμο, χάρις στην ενίσχυση των Αγγλογάλλων.
Η σημαντικότερη πάντως εξέλιξη στην διαμάχη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, προέρχεται από το βέτο που προέβαλε σε απόφαση του Κογκρέσου να διακοπή η στρατιωτική βοήθεια της Αμερικής στην …Σαουδική Αραβία, με το επιχείρημα ότι η Σουνητική αυτή χώρα είναι «πολύτιμος σύμμαχος των ΗΠΑ» εναντίον του Σιητικού Ιράν. Κι η Σουνητική Τουρκία τί είναι;

Πηγή energia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου