Σελίδες

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Η οικονομία και οι εκλογές


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Του Βασίλη Κωστούλα

Δεν αποφασίζουν οι αγορές για τον χρόνο των εκλογών. Όμως ο χρόνος των εκλογών ενίοτε διαμορφώνει το κλίμα στις αγορές. Διεθνείς αναλυτές δεν περιορίζονται πλέον σε απλές αναφορές ως προς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. Προβαίνουν και στην επεξήγηση ότι πιθανότατα θα ήταν μια θετική εξέλιξη. Η εκτίμηση αυτή έχει δύο σκέλη.
Πρώτον, μετά τη μερική διάσπαση στον κυβερνητικό συνασπισμό και την ολοκλήρωση συμβολικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης, η χώρα έχει ήδη εισέλθει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο. Δεδομένων των υψηλών τόνων της πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και τη ροπή της κυβέρνησης σε πολιτικές με το βλέμμα στην κάλπη, όσο αργούν οι εκλογές τόσο θα μένει πίσω η οικονομία.  
Δεύτερον, αν επιβεβαιωθούν οι τάσεις στις δημοσκοπήσεις, ένα κυβερνητικό σχήμα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρείται ότι θα ήταν πιο φιλικό στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναπτυξιακή προοπτική και την πιστοληπτική δυνατότητα της Ελλάδας.

Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση και η Ευρωζώνη κήρυξαν τον επιτυχή τερματισμό του τρίτου προγράμματος, το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τεκμηριώνοντας το γεγονός ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν, με τον τρόπο που εφαρμόστηκαν, δεν έπεισαν τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, η οποία ακόμη θεωρεί ότι στην Ελλάδα τα ρίσκα είναι μεγαλύτερα από τις ευκαιρίες. Η διενέργεια εκλογών θα προκαλούσε από μόνη της μεταβολή δεδομένων σε μια βασανιστικά στάσιμη οικονομία όπως η ελληνική.
Τρία σενάρια προβάλλουν ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Τα δύο είναι ήδη γνωστά και αφορούν είτε τριπλές κάλπες -μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές- τον Μάιο, είτε την εξάντληση της 4ετίας και εκλογές τον Οκτώβριο. Το νέο στοιχείο στην εξίσωση αποτελεί το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού τον Απρίλιο.
Η ανάλυση στηρίζεται στην εκτίμηση ότι η λήξη της θητείας για τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι ημερολογιακή. Από τη στιγμή που θα έχει ολοκληρώσει τις πρωτοβουλίες τις οποίες είχε προγραμματίσει με στόχο το νέο του εκλογικό αφήγημα, δεν έχει λόγο να περιμένει, εκθέτοντας μάλιστα την κυβέρνηση σε τυχόν απρογραμμάτιστα γεγονότα που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την εικόνα της. 
Η «έξοδος από τα μνημόνια», η «επίλυση του ονοματολογικού και η διεθνής αναβάθμιση της χώρας», οι «μεταμνημονιακές παρεμβάσεις: αύξηση κατώτατου μισθού, διασφάλιση προστασίας της α’ κατοικίας, ρύθμιση οφειλών σε δόσεις» και ο «διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας» αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο, οπότε και θα ήταν δυνατή η προκήρυξη εκλογών τον Απρίλιο.
Η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο. Το ερώτημα είναι αν θα αποδειχθεί μακρά ή σύντομη. Οι αγορές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις σε ένα σκηνικό που συντηρεί τη στασιμότητα αλλά και το ρίσκο στη χώρα. 

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου