Απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ακόμη και πιθανότητα ύφεσης, μέσα στην επόμενη διετία, βλέπει η Capital Economics, κόντρα στις εν πολλοίς αισιόδοξες προβλέψεις διεθνών οργανισμών. Και το ερώτημα λοιπόν είναι. Τι είναι αυτό που θα την προκαλέσει; Ποιον παράγοντα αγνοούν ή υποτιμούν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ;
Σε σημερινή έκθεσή της η CE εξηγεί πως σπάνια οι υφέσεις προκαλούνται από έναν μεμονωμένο παράγοντα. Οι περισσότερες τείνουν να έχουν τις ρίζες τους σε έναν εκρηκτικό συνδυασμό. Αξίζει να δούμε τι μας λέει η ιστορία για το σήμερα. Συγκεντρώνοντας στοιχεία από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα για τις επτά ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη (G7) και τις περιόδους ύφεσης, που έχουν βιώσει, η εταιρεία ερευνών διεπίστωσε πως στην πλειονότητα των περιπτώσεων (29 από 45) είχαμε στροφή σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική.
Το σπάσιμο μίας πιστωτικής φούσκας ή φούσκας στις αγορές στέγης, αλλά και ένα πετρελαϊκό σοκ είναι επίσης παράγοντες, που συναντάμε πολύ συχνά σε υφέσεις. Σύμφωνα με την CE, με βάση και την εμπειρία του παρελθόντος, προς βαθιά ύφεση οδεύουν η Αργεντινή και η Τουρκία, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των υψηλών αμερικανικών επιτοκίων, του ακριβού επιτοκίου, αλλά και εγχώριες περιπτώσεις φούσκας. Ταχύτητα επίσης θα κατεβάσουν Αυστραλία, Καναδάς και Σουηδία, όπου οι αγορές κατοικίων οδεύουν προς απότομη αποθέρμανση.
Ωστόσο η ισχυρότερη πίεση για το παγκόσμιο ΑΕΠ θα προέλθει από την επιβράδυνση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, των ΗΠΑ και της Κίνας. Στην αμερικανική οικονομία τα πραγματικά επιτόκια έχουν ήδη ανέβει κατά 2 ποσοσισταίες μονάδες από το 2015 και περαιτέρω αύξησή τους (αναμένονται τουλάχιστον τρεις των 25 μ.β. στον τρέχοντα οικονομικό κύκλο) θα βάλουν φρένο στην ανάκαμψη.
Υπήρξαν τέσσερις περιπτώσεις από τη δεκαετία του 1980 κατά την οποία το πραγματικό επιτόκιο στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο από δύο μονάδες μέσα σε έναν οικονομικό κύκλο. Οι τρεις εξ αυτών κατέληξαν σε ύφεση, προειδοποιεί η CE.
Στην Κίνα η οικονομία ήδη κατεβάζει ταχύτητα, με τους ειδικούς της CE να υπολογίζουν ότι ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης αυτή τη στιγμή κινείται κοντά στο 5%. Το Πεκίνο επιχειρεί να χαλαρώσει την πολιτική του, αλλά τα αποτελέσματα μάλλον θα αργήσουν να φανούν. Το διεθνές περιβάλλον και ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, που εξελίσσεται σε νομισματικό, δεν βοηθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου