Σελίδες

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Αρνητικά ρεκόρ το 2018 σε ΑΕΠ, επενδύσεις και ανεργία


Βελτίωση στις εξαγωγές - Διατύπωση προσδοκιών για το 2019

Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Του Θάνου Τσίρου

Το 2018 θα κλείσει με την Ελλάδα να καταγράφει μία από τις πέντε χειρότερες θέσεις μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης σε όρους μεταβολής του ΑΕΠ. Η μεταβολή των επενδύσεων θα είναι η 3η χειρότερη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ενώ η ανεργία θα είναι η μεγαλύτερη για τη φετινή χρονιά. Ουραγός θα αναδειχθεί η χώρα και όσον αφορά τη μεταβολή της ιδιωτικής και της δημόσιας κατανάλωσης, ενώ το μοναδικό μέγεθος στο οποίο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με θετικό τρόπο είναι οι εξαγωγές, καθώς η μεταβολή της φετινής χρονιάς είναι η 2η μεγαλύτερη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Όσον αφορά το 2019, η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,5% θα φέρει την Ελλάδα στη μέση της κατάταξης των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ενώ αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για διψήφια αύξηση των επενδύσεων, αυτή θα είναι και η καλύτερη επίδοση μεταξύ των χωρών-μελών του ευρώ.
Η σύγκριση των βασικών οικονομικών επιδόσεων για φέτος και για του χρόνου καθίσταται εφικτή μετά τη δημοσίευση των προσχεδίων των προϋπολογισμών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Πρόκειται για τις εκτιμήσεις που κάνουν οι ίδιες οι χώρες-μέλη τόσο για το 2018 όσο και για το 2019. Βάσει των στοιχείων που δημοσιεύτηκαν, η εικόνα της Ελλάδας συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες έχει ως εξής: 

  • Ανάπτυξη: Παρά το +2,5% που είναι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2019 -και η οποία χαρακτηρίζεται ως αισιόδοξη ακόμη και από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο- η Ελλάδα κινείται χαμηλότερα από τον μέσο προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης για την επόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στην 11η θέση στο σύνολο των 19 χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Στις πρώτες θέσεις είναι η Μάλτα με πρόβλεψη για +7,7%, καθώς και οι Σλοβακία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο με προβλέψεις για ανάπτυξη άνω του 4%. Αυτά αφορούν τις προβλέψεις. Για το 2018, η Ελλάδα βρίσκεται σε μία από τις πέντε τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης, καθώς με την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,1% ξεπερνάει μόνο τηνΓερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιταλία. 

  • Επενδύσεις: Για το 2018, η Ελλάδα έχει να επιδείξει μία από τις τρεις χειρότερες επιδόσεις όσον αφορά την πορεία του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου, ο οποίος και αποτυπώνει ουσιαστικά την πορεία των επενδύσεων. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά την πτώση που έχει καταγράψει η ΕΛΣΤΑΤ στις επενδύσεις του πρώτου εξαμήνου, εκτιμά ότι η χρονιά θα κλείσει στο έστω και οριακά θετικό ποσοστό του +0,8%. Και όμως, αυτή είναι μία από τις τρεις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη, καθώς μόνο η Εσθονία με το -1% και η Ιρλανδία με το -8,9% εμφανίζουν χειρότερη επίδοση. Η Ελλάδα προβλέπει εντυπωσιακή στροφή για το 2019, η οποία, αν υλοποιηθεί η πρόβλεψη, από τις τρεις τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης θα βρεθεί στην 1η θέση μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Για το 2019, το ποσοστό αύξησης στον ακαθάριστο σχηματισμό κεφαλαίου διαμορφώνεται στο 11,9% που είναι και το υψηλότερο ποσοστό με τη δεύτερη θέση να ανήκει στη Μάλτα με 11,1% και το Λουξεμβούργο να είναι στην 3η θέση με ποσοστό 10,8%. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Φινλανδία με 1,5%, η Γαλλία με 2,1% και η Γερμανία με 2,7%. 

  • Εισαγωγές - Εξαγωγές: Η Ελλάδα εμφανίζεται να επιτυγχάνει έναν από τους ισχυρότερους ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών για τη φετινή χρονιά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Με εξαίρεση τη Σλοβενία, η οποία καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 8,2%, η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό για φέτος, ενώ στην 3η θέση εντοπίζεται το Λουξεμβούργο, με ποσοστό 7,3%. Τη μικρότερη ποσοστιαία επίδοση για το 2018 έχουν η Ολλανδία με +3%, η Γερμανία με +2,8%, η Μάλτα με +1,3% και η Ιταλία με +0,4%. Για το 2019, η Ελλάδα προβλέπεται και πάλι να μπει στις χώρες με τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των εξαγωγών. Η ελληνική πρόβλεψη κάνει λόγο για αύξηση της τάξεως του 5,8% και τη συγκεκριμένη επίδοση ξεπερνούν μόνο αυτές της Σλοβακίας, του Λουξεμβούργου και της Σλοβενίας. Ο μικρότερος ρυθμός αύξησης των εξαγωγών εντοπίζεται σε Μάλτα και Ιταλία, όπως επίσης και στην Ισπανία. Στις εισαγωγές η Ελλάδα εμφανίζει για τη φετινή χρονιά έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης. Το σχετικό ποσοστό εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος στο +3,4%, ενώ μικρότερος ρυθμός αύξησης των εισαγωγών προβλέπεται για φέτος μόνο σε Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Μάλτα, Ιταλία και Ιρλανδία. Ο ισχυρότερος ρυθμός αύξησης των εισαγωγών εντοπίζεται φέτος στο Λουξεμβούργο και στη Σλοβενία. Για το 2019, η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει τον 7ο μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης των εισαγωγών. Ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει αύξηση των εισαγωγών κατά 5,2%, ενώ υψηλότερα ποσοστά αποτυπώνονται στους προϋπολογισμούς του Λουξεμβούργου, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας, της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας. 

  • Κατανάλωση: Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση της Ευρωζώνης για φέτος όσον αφορά τον ρυθμό της δημόσιας κατανάλωσης. Το +0,2% είναι το χειρότερο ποσοστό μετά τη μηδενική μεταβολή που εμφανίζει η Εσθονία, ενώ στην 3η θέση με το χαμηλότερο ποσοστό για το 2018 έρχεται η Ιταλία. Τα μεγαλύτερα ποσοστά εντοπίζονται στη Μάλτα (+15%), στη Λετονία (+3,8%) και στην Ιρλανδία (+3,5%). Για το 2019, η κατάσταση αλλά και η κατάταξη της Ελλάδας βελτιώνονται λίγο. Έτσι, η κατανάλωση των φορέων της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,6% (αντί για 0,2% το 2018) και αυτό θα είναι το 3ο χειρότερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Πρωταγωνίστρια και για το 2019 θα είναι η Μάλτα με το +8,2% στη δημόσια κατανάλωση, ενώ ακολουθεί η Κύπρος με +3,6%. 
Ουραγός είναι η Ελλάδα για το 2018 και όσον αφορά την ιδιωτική κατανάλωση, καθώς η ισχνή αύξηση του 1% είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη μετά την αντίστοιχη του Βελγίου, όπου παρατηρείται οριακή αύξηση κατά 0,9%. Μεγάλα ποσοστά εντοπίζονται σε Μάλτα, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία, καθώς σε όλες αυτές τις χώρες η ιδιωτική κατανάλωση κινείται με ρυθμό άνω του 4%. Και για το 2019 η Ελλάδα θα βρεθεί στην τελευταία θέση, καθώς το +1,1% θα είναι το μικρότερο ποσοστό της Ευρωζώνης. Σλοβακία και Λιθουανία θα βρεθούν στην κορυφή της λίστας με +9,6% και +4,3% αντίστοιχα. 

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου