Σελίδες

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Ελλάδα όπως Σουαζιλάνδη στην οικονομική ελευθερία


«Μεταξεταστέα» στον σχετικό δείκτη από το Ινστιτούτο Fraser
Σταθερά χαμηλές επιδόσεις στον τομέα της οικονομικής ελευθερίας παρουσιάζει η χώρα μας, παρά το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών κινούνταν υποτίθεται σε αυτή την κατεύθυνση. 
Σε έκθεση, που δημοσιεύει σήμερα το Ινστιτούτο Fraser του Kαναδά, βάσει στοιχείων του 2016, που έχει συγκεντρώσει, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 108η θέση ανάμεσα σε 162 χώρες. Πρόκειται για άνοδο τριών μόλις θέσεων σε σχέση με την περσινή κατάταξη, η οποιά στηρίχθηκε σε στοιχεία του 2015- έτους, που χαρακτηρίστηκε από την έντονη ανταραχή, την επιβολή των capital controls και τελικά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. 
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας υπολογίζεται βάσει των θεσμών και των πολιτικών που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία: το μέγεθος του κράτους· το κράτος δικαίου· την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα· την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο· και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα. Σημαντικές έρευνες, όπως επισημαίνει το Fraser, επιβεβαιώνουν σταθερά ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με μεγάλο βαθμό οικονομικής ελευθερίας απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, έχουν ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα καθώς και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Τεράστια η ψαλίδα με Ε.Ε. και... Βαλκάνια 
Η απόσταση σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης- ακόμη και τους νεώτερους της ευρωπαϊκής οικογένειας, που προέρχονται από το Ανατολικό μπλοκ- είναι τεράστια. Δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 28 της κοινότητας εμφανίζει η Κροατία, η οποία είναι...33 θέσεις πάνω από την Ελλάδ, στην 75η θέση. Η Βουλγαρία καταλαμβάνει την 46η θέση και η Ρουμανία την 20η, ενώ από τα Δυτικά Βαλκάνια ξεχωρίζει η Αλβανία  στην 34η θέση, ενώ η ΠΓΔΜ είναι στην 68η. Ακόμη και η Βοσνία Ερζεγοβίνη, ωστόσο, είναι 10 θέσεις πάνω από τη χώρα μας, στην 98η θέση. 
Η χώρα μας μοιράζεται φέτος την ίδια επίδοση με την Κίνα, που προσπαθεί να συνδυάσει το ελεύθερο χέρι της αγοράς με το... βαρύ χέρι του Κομμουνιστικού Κόμματος και τη Σουαζιλάνδη (108η θέση). Καθεστώτα όπως της Σαουδικής Αραβίας και του Αζερμπαϊτζάν και οικονομίες της Λατινικής Αμερικής με σοβαρά προβλήματα, όπως η Κολομβία, είναι σε ελαφρώς υψηλότερες θέσεις. 
Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. παρουσιάζει η Ιρλανδία, στην 5η θέση. Η Εσθονία και η Λιθουανία μοιράζοντια την 13η θέση, τρία σκαλοπάτια πιο χαμηλά συναντάμε τη Δανία, στη 17η θέση τη Μάλτα, ενώ τη 18η μοιράζονται η Κύπρος και η Ολλανδία. Στην 20η θέση (μαζί με τη Ρουμανία) συναντάμε τη Γερμανία. 
Οι χώρες με τις κορυφαίες επιδόσεις παγκοσμίως παραμένουν φέτος οι ίδιες με πέρσι, με το Χόνγκ Κόνγκ στην κορυφή του δείκτη. Ακολουθούν ΣιγκαπούρηΝέα Ζηλανδία και Ελβετία. Στον αντίποδα τελευταία ανάμεσα στις 162 χώρες βρίσκεται για μία ακόμη χρονιά η Βενεζουέλα.
Στην Ελλάδα την έρευνα παρουσιάζει σε συνεργασία με το ινστιτούτο Fraser το ΚΕΦίΜ. «Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα καταγράφει απογοητευτική θέση ως προς την οικονομική της ελευθερία, έχοντας ξανά τη χειρότερη επίδοση τόσο μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όσο και μεταξύ όλων των βαλκανικών χωρώνΕίναι τραγική ειρωνεία, την ώρα που κάποιοι στην Ελλάδα συνεχίζουν να κυνηγούν τον μπαμπούλα του νεοφιλελευθερισμού, η οικονομική ελευθερία της χώρας μας να είναι αντίστοιχη της Κίνας και της Σουαζιλάνδης» σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΚΕΦίΜ, Νίκος Ρώμπαπας. «Όσο πιο γρήγορα ως κοινωνία αντιληφθούμε αυτή την αντίφαση, τόσο γρηγορότερα και θα αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές και βαθιές αιτίες της κακοδαιμονίας μας» συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου