Σελίδες

Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Περικοπή αφορολογήτου & συντάξεων: δεσμεύσεις στους δανειστές – παράθυρο για αλλαγές στο "εσωτερικό"


Της Δήμητρας Καδδά
Μία "διγλωσσία" της κυβέρνησης στο θέμα των περικοπών των συντάξεων (από το 2019) και του αφορολογήτου (από το 2020) κατεγράφη χθες μέσα από όσα είπε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για τη Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν. Κατέστησε σαφές ότι "η κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη ότι θα προχωρήσει" στην εφαρμογή όσων προβλέπονται για το 2019 και το 2020.
Επισήμανε μάλιστα, ότι όποιο "παραστράτημα" αναβολής της εφαρμογής της περικοπής του αφορολογήτου και των συντάξεων θα έχει άμεση επίπτωση στις αγορές στις οποίες επιθυμεί να επιστρέψει η Ελλάδα προέβη χθες το ΔΝΤ. Η τοποθέτηση έγινε κατά την παρουσίαση των πρώτων συμπερασμάτων της έκθεσής του για την Ελλάδα και των προβολών βιωσιμότητας χρέους που ολοκληρώνει και θα δώσει στην δημοσιότητα τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου..
Και τούτο όταν τις προηγούμενες ημέρες ξεδιπλώθηκε η πρωθυπουργική πρόθεση για αλλαγή πολιτικής στο θέμα της περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου. Χθες από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις ανακοινώσεις για την προσωρινή διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα λεγόμενα προσφυγικά νησιά ανέφερε για το θέμα ότι "οι θέσεις του ΔΝΤ είναι γνωστές, η δημοσιονομική προσαρμογή βεβαίως έχει ολοκληρωθεί και αυτό το αναγνωρίζει και το ίδιο το Ταμείο" προσθέτοντας ότι "η σημαντική είδηση από το ΔΝΤ σήμερα δεν είναι οι πάγιες απόψεις του, αλλά η δήλωσή τους ότι οι αγορές είναι πλέον ορθάνοιχτες για την Ελλάδα".

Το Ταμείο ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να εφαρμοσθούν κατά γράμμα οι περικοπές σε συντάξεις και αλλά σε αφορολόγητο από το 2020 με μόνη "υποχώρηση", σε σχέση με την προηγούμενη στάση του, να δέχεται την εφαρμογή και όλων των αντίμετρων. Έκανε όμως σαφές ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική αναφορικά με επιπλέον μόνιμα επεκτατικά μέτρα (δηλαδή με τον δημοσιονομικό χώρο που θέλει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση με έκθεση που προανήγγειλε ο Τσακαλώτος μέσα στον Ιούλιο). Και τούτο, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι".
Επιπλέον, άσκησε βέτο στο εργασιακό σε 2 πεδία: στην επαναφορά της επεκτασιμότητας και της υπερίσχυσης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και στις μισθολογικές αυξήσεις. Προειδοποίησε ότι όποια παρέμβαση γίνει στον βασικό μισθό θα πρέπει να είναι λελογισμένη και σε ευθυγράμμιση με την παραγωγικότητα...
Το ΔΝΤ ανέδειξε και ένα δεύτερο και πιο... μακροχρόνιο κίνδυνο για την πρόσβαση στις αγορές: αυτό της βιωσιμότητας του χρέους. Και τούτο διότι μακροπρόθεσμα σύμφωνα με το Ταμείο, δύσκολα θα διατηρηθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτές χωρίς νέα παρέμβαση απομείωσής του χρέους (σ.σ όρισε το χρόνο των μακροπρόθεσμών παρεμβάσεων για το 2032, όπως και η Κομισιόν). Μάλιστα το ΔΝΤ έθεσε και επιπλέον όρους: χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2025 στο 1,5% του ΑΕΠ (και όχι στο 2,2% μεσοσταθμικά όπως αναφέρει η Επιτροπή). Και τούτο διότι θεωρεί ότι ο χαμηλότερος αυτός στόχος θα είναι περισσότερο επιτεύξιμος. Κοινή θέση πάντως εξέφρασε με την Κομισιόν αναφορικά με τον προβλεπόμενο (πολύ χαμηλό) ρυθμό ανάπτυξης κατά 1% μακροπρόθεσμα στον οποίο θα στηρίξει τα σενάρια βιωσιμότητάς του.
Η θέση του ΔΝΤ, της Κομισιόν και οι κυβερνητικές προθέσεις
Πέρα από το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη τοποθετηθεί δημοσίως μέσα από την Έκθεση Συμμόρφωσης για την πρόβλεψή της. Θεωρεί δεδομένη την διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων με την μείωση αφορολογήτου και συντάξεων και με την ενεργοποίηση των αντίμετρων, αλλά με μικρότερη ή καθόλου υπέρβασή τους τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα στο τεχνικό μνημόνιο που επικαλείται για να βγάλει το πόρισμα ότι έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η 4η αξιολόγηση και έχει εγκρίνει η κυβέρνηση, αναφέρεται ρητά το ύψος της περικοπής αφορολογήτου και συντάξεων.
Επιπλέον, στην έκθεση συμμόρφωσης, αναφέρει ότι θα γίνει νέα συζήτηση για τον Δημοσιονομικό χώρο (που δεν προσμετρά όπως επισημαίνει στους υπολογισμούς της) γιατί δεν έχουν διευκρινιστεί οι παρεμβάσεις που θα περιέχει.
Η τελευταία πράξη στο πεδίο των παροχών ήρθε από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τις δηλώσεις του στο Βloomberg. Άφησε ένα "παράθυρο" μη εφαρμογής ή διαφοροποίησης των ψηφισμένων μέσω του Μεσοπρόθεσμου 2019 – 2022 περικοπών στις συντάξεις επικαλούμενος την απόφαση του Eurogroup και τα περιθώρια που αυτή δίδει .
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέπτυξε προηγουμένως μία δεύτερη πτυχή παροχών. Προανήγγειλε ότι θα διαμορφώσει μέσα στον Ιούλιο ένα σχέδιο για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου για την μείωση των φόρων (το ποσό των 700 εκατομμυρίων ευρώ προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο για το 2019).
Το φοροπακέτο
Σύμφωνα με πληροφορίες στις προτάσεις που έχουν τεθεί επί τάπητος από στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εδώ και καιρό περιλαμβάνονται η μείωση στους υψηλούς συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων αλλά και των φυσικών προσώπων, η μείωση του βάρους προκαλούν οι ασφαλιστικές εισφορές, παρεμβάσεις στην εισφορά αλληλεγγύης και στον ΕΝΦΙΑ. Ο λόγος για κινήσεις οι οποίες θεωρούνται πιο "εύπεπτες" από τους δανειστές (ένα μέρος τους είναι ουσιαστικά τα συμφωνημένα και με τους θεσμούς αντίμετρα του 2020). Αντιθέτως, το πεδίο παρεμβάσεων στο οποίο φέρεται να εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν οι πιο μεγάλες αντιδράσεις είναι αυτό το συντελεστών ΦΠΑ.

Πηγή capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου