Σελίδες

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Μεγάλες παγκόσμιες αναταράξεις.

analyst



του Άρη Οικονόμου

Δεν αποτελούν καμία θετική είδηση για την Ελλάδα, ενόψει της ολοκλήρωσης της τρίτης δανειακής σύμβασης – όπου θα πρέπει να αναζητήσει άλλες λύσεις για τη χρηματοδότηση του μη βιώσιμου χρέους της. 

Επενδύσεις & Αγορές

Η τουρκική λίρα καταρρέει πλησιάζοντας στο 1:5 σε σχέση με το δολάριο έχοντας χάσει το 20% της αξίας της από τις αρχές του έτους, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας διπλασιάστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2018 στα 16,4 δις $ από 8,4 δις $ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, δικαιολογώντας απόλυτα την πτώση του νομίσματος, το εξωτερικό χρέος βρίσκεται λίγο πριν το υπέρογκο ποσόν των 500 δις $, οι επιχειρήσεις υποφέρουν και οι πολίτες εξαθλιώνονται. 

Πρόκειται βέβαια για ένα ευρύτερο πρόβλημα των αναπτυσσομένων χωρών που είναι υπερχρεωμένες σε δολάρια, οπότε η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων τις επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό – ενώ κράτη όπως η Τουρκία που εξαρτώνται από τις εισαγωγές πετρελαίου, υποφέρουν πολύ περισσότερο λόγω της μεγάλης ανόδου των τιμών του. Εάν προσθέσουμε εδώ το πρόβλημα του Ιράν και το κόστος των πολέμων, τότε κατανοούμε πως η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με μία τέλεια καταιγίδα – οπότε άκρως επικίνδυνη για την Ελλάδα και δυνητικός πελάτης του ΔΝΤ. 

Επηρεάζονται επί πλέον από το πρόβλημα της Ιταλίας, τα επιτόκια της οποίας έχουν φτάσει στο 2,45% (δεκαετές ομόλογο), προκαλώντας μεγάλους φόβους – ειδικά όσον αφορά το μέλλον της Ευρωζώνης. Κερδισμένη ξανά η Γερμανία, αφού τα δικά της επιτόκια υποχωρούν, λόγω του ότι θεωρείται ως ήσυχο λιμάνι για τους επενδυτές – αν και βραχυπρόθεσμα, αφού αυτή είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της νομισματικής ένωσης, μεταξύ άλλων μέσω του Target 2, όπου η Ιταλία της οφείλει πάνω από 430 δις € και η Ισπανία 410 δις €.* Αυτός είναι ο λόγος που οι Γερμανοί οικονομολόγοι αναζητούν διέξοδο, υπογράφοντας την κοινή δήλωση τους για πτωχευτικό δίκαιο, δυνατότητες εξόδου μίας χώρας από την Ευρωζώνη κλπ. – ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τα προβλήματα της Deutsche Bank, η μετοχή της οποίας ευρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και έχει σήμερα γενική συνέλευση. 


Φυσικά οι αναταραχές έχουν επεκταθεί στα διεθνή χρηματιστήρια, οι τιμές των οποίων υποχωρούν, ενώ ασφαλώς τα παραπάνω δεν αποτελούν καμία θετική είδηση για την Ελλάδα – ενόψει της ολοκλήρωσης της τρίτης δανειακής σύμβασης, όπου θα πρέπει να αναζητήσει άλλες λύσεις για τη χρηματοδότηση του μη βιώσιμου χρέους της. Παραδόξως η ελπίδα για τη χώρα μας είναι το ΔΝΤ που, μαζί με τις αμερικανικές εταιρείες αξιολόγησης, πιέζει για να βρεθεί λύση – προφανώς επειδή η Ελλάδα είναι πλέον σημαντική για τις Η.Π.Α., από γεωπολιτικής πλευράς. 


Πηγή : https://analyst.gr

Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου