Σελίδες

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Αρχή διχασμού


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Του Δ.Η. Χατζηδημητρίου

Όταν οι εντυπώσεις από τη λυγμική, απολύτως ανθρώπινη εκδήλωση μιας βάναυσα προσβεβλημένης αξιοπρέπειας, ομιλία του Παναγιώτη Πικραμμένου, ενός δημόσιου άνδρα που τίμησε ό,τι κι όσα του εμπιστεύθηκε η Πολιτεία, υποχωρήσουν… Όταν η ανάμνηση της στιβαρής, καταιγιστικής στα επιχειρήματά της, παρουσίας του Ευάγγελου Βενιζέλου στο βήμα της Βουλής ξεθωριάσει… Τότε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής -προχθές- για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για το σκάνδαλο Novartis θα καταγραφεί ως μία ακόμη χαμένη ευκαιρία να καταλάβουν οι πολίτες ποια ακριβώς είναι η παθογένεια που τροφοδοτεί «ένα μεθυστικό πάρτι» στον χώρο της δημόσιας Υγείας, όπως έγραψε πριν από μερικές ημέρες στη «Ναυτεμπορική» ο Γιώργος Σακκάς. Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό, ερευνάται στις ΗΠΑ και σε τουλάχιστον άλλες 15 χώρες, με την εταιρεία να κατηγορείται για αθέμιτες πρακτικές, με συνεργούς-εμπλεκόμενους ιατρούς, φαρμακοποιούς και κρατικούς λειτουργούς.
Εκεί κύριο μέλημα είναι να εντοπισθούν οι αστοχίες, να κλείσουν οι ρωγμές και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Εδώ, όπως έδειξε και η συνεδρίαση της Βουλής, πρωταρχικό μέλημα είναι, μετά την οριστική κατάρρευση της κατασκευής «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», η ανασυγκρότηση όχι απλώς νέων διαχωριστικών γραμμών στον άξονα «διεφθαρμένο παλαιό - ηθικό νέο», αλλά ο επανεγκλωβισμός μιας κρίσιμης μάζας ψηφοφόρων, που επιμένουν να προσεγγίζουν την πολιτική -και να αντιδρούν- με το θυμικό και απεχθάνονται τις λογικές επεξεργασίες.
Έπειτα από μια συνεδρίαση 20 ωρών, παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα, πώς η φαρμακευτική δαπάνη από τα 2 δισ. ευρώ το 2003 εκτοξεύθηκε στα 5,1 δισ. ευρώ το 2009, γιατί αυτή η περίοδος παραμένει στο απυρόβλητο του ελέγχου, τι έγινε το 2015 και γιατί δεν εκδόθηκε η λίστα φαρμάκων, πόσοι ιατροί ελέγχονται για υπερσυνταγογράφηση, ποια είναι σήμερα η αναλογία νέων-ακριβών φαρμάκων και γενόσημων, πόσο απέδωσε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στην περιστολή της αλόγιστης σπατάλης, πώς αξιοποιήθηκαν οι διαπιστώσεις του γενικού γραμματέα Διαφάνειας, Γιώργου Σούρλα, και του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, για την κατάσταση στον χώρο του φαρμάκου και της Υγείας, από την παρούσα κυβέρνηση, πολύ περισσότερο που τις επικαλείται για να ελέγξει τους πολιτικούς αντιπάλους της. Η κατάληξη της συνεδρίασης -ο τρόπος και η μεθοδολογία για την παραπομπή δύο πρώην πρωθυπουργών, ενός αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, του Έλληνα επιτρόπου στην Ε.Ε. και πέντε πρώην υπουργών σε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης- δεν εγκαθιστά απλώς την πόλωση ως μόνιμο χαρακτηριστικό του δημόσιου βίου, αλλά πολύ περισσότερο θέτει τις βάσεις ενός καταστροφικού διχασμού, ο οποίος θα αρδεύεται από την αντίληψη «εμείς ή αυτοί». Και μάλιστα, την ώρα που στον ορίζοντα της χώρας συσσωρεύονται οι απειλές.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου