Σελίδες

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Λένιν – Γκόρκι: Μια Νέα Εποχή



Η Ρωσική Επανάσταση του 1917 οριοθετεί μια νέα εποχή. Oι συνέπειές της συγκλόνισαν τον κόσμο και ανασχημάτισαν την πολιτική σκέψη. Μέσα από τις μορφές και τα οράματα του Λένιν και του Γκόρκι, συγκρούονται οι δύο οπτικές της Ρωσικής Επανάστασης. Αυτή η διπλή προσέγγιση αποκαλύπτει την τεράστια δύναμή της.
Από τη μία πλευρά, ο Μαξίμ Γκόρκι, πολιτικά δεσμευμένος συγγραφέας, με παγκόσμια φήμη, «μόνιμα αιρετικός» και μαρξιστής, ήταν σταθερά στο πλευρό της επανάστασης, ελπίζοντας ότι θα αλλάξει τον κόσμο.
Οι δύο άνδρες γνωρίζονταν και εκτιμούσαν ο ένας τον άλλον, γεγονός που έκανε τη σύγκρουσή τους στην Πετρούπολη, την καρδιά της επανάστασης από το 1917 έως το 1918, ακόμα πιο δραματική.
Από την άλλη πλευρά, ο Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν, επικεφαλής του μπολσεβίκικου κόμματος, ο «επαγγελματίας επαναστάτης» και επίσης μαρξιστής, αφιέρωσε τη ζωή του στην οικοδόμηση ενός «πρωτοποριακού κόμματος», όπου μόνο μέσα από τη ρήξη θα μπορούσε να πάρει την εξουσία και πάνω από όλα να τη διατηρήσει.
Ο Γκόρκι είναι αξιοθαύμαστος για το θάρρος του και τη δέσμευσή του για ελευθερία. Αλλά χωρίς τον ρεαλισμό του Λένιν, η Ρωσική Επανάσταση θα είχε βιώσει τη δεινή κατάσταση όλων των μεγάλων επαναστάσεων του 19ου αιώνα, ή ακόμα χειρότερα, όπως αναγνώρισε αργότερα ο Γκόρκι, ολόκληρη η χώρα θα είχε βυθιστεί σε μια τερατώδη αναρχία.
Αυτή η σύγκρουση αποτελεί το κύριο θέμα του ντοκιμαντέρ. Μέσα από μία κεντρική αφήγηση, παρουσιάζονται τα γεγονότα που ενσαρκώνουν και πολώνουν την αντίθεση ανάμεσα στην τρελή ελπίδα δημιουργίας ενός νέου κόσμου και στο πολιτικό όραμα της επανάστασης ως «ανάληψη της εξουσίας».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου