Σελίδες

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Τρεμοπαίζει το φως στο τούνελ


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Nατάσας Στασινού

Το εορταστικό πνεύμα είχε φωλιάσει από τις αρχές Δεκεμβρίου στις καρδιές και τις δηλώσεις μεγάλων επενδυτικών οίκων, ξένου Τύπου και αξιωματούχων. Έβλεπαν και πάλι «φως στο τούνελ» για την ελληνική οικονομία, διεκήρυτταν ότι η «αισιοδοξία επιστρέφει». Διαβάζοντας κανείς τους τίτλους των αναλύσεων, χωρίς τις λεπτομέρειες που ακολουθούσαν, θα πίστευε ότι ο Αϊ-Βασίλης καταφθάνει φέτος φορτωμένος με δώρα για τη χώρα μας.
Η αισιοδοξία βεβαίως αφορούσε τις δυνατότητες για έξοδο στις αγορές χρέους και τα δώρα ήταν πλούσια για τους επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα, των οποίων οι αποδόσεις επέστρεψαν σε προ κρίσης επίπεδα. Η εξέλιξη εξαιρετικά σημαντική, αλλά χωρίς άμεσες επιπτώσεις για το πορτοφόλι και τις αγορές των νοικοκυριών.
Σε πρόσφατη έρευνα της Deloitte, οι Έλληνες ήταν οι μοναδικοί Ευρωπαίοι που δήλωσαν σε ποσοστό 62% ότι η αγοραστική δύναμή τους για το 2017 ήταν μικρότερη σε σχέση με το 2016, γι’ αυτό και έβαλαν «μαχαίρι» στα δώρα των Χριστουγέννων.
Τα αποτελέσματα δεν εκπλήσσουν. Είχε άλλωστε προηγηθεί η ακόμη πιο ενδεικτική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Εκεί η αισιοδοξία περίσσευε... μόνο για το 2% των Ελλήνων. Το υπόλοιπο 98% δήλωνε ότι θεωρεί την κατάσταση της οικονομίας και της απασχόλησης κακή έως πολύ κακή, όταν ο μέσος όρος των αρνητικών απαντήσεων συνολικά για τους Ευρωπαίους ήταν στο 52%.  

Οι πολίτες λοιπόν με τις «ιστορικές θυσίες των τελευταίων οχτώ χρόνων», όπως τις χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, που «έχτισαν ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ε.Ε.- Ελλάδας», σκιαγραφούν το παρόν και το μέλλον τους με μελανά χρώματα. Ίσως γιατί η εμπιστοσύνη τους στους κυβερνώντες και συνολικά στους εκπροσώπους τους στη Βουλή παλεύει να κρατηθεί σε διψήφιο ποσοστό (11%-13%). Ίσως γιατί αντιλαμβάνονται πως οι δραματικές αλλαγές στο εισόδημά τους, τα φορολογικά βάρη και το βιοτικό επίπεδο δεν μεταφράστηκαν σε ουσιαστικές αλλαγές στο κράτος και την οικονομία. Η απογείωση της ανταγωνιστικότητας, των επενδύσεων και των εξαγωγών, δεν ήρθε. Θέλει «δουλειά πολλή» και μάλλον όχι φόρους.
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» ανέφερε προ ημερών ότι «η Ελλάδα αποδεσμεύεται από τους δανειστές». Οι Έλληνες είναι απαισιόδοξοι, γιατί ξέρουν ότι κάνει λάθος. Με τη λήξη του μνημονίου -με καθαρή ή υποβοηθούμενη έξοδο- οι μόνοι που αποδεσμεύονται είναι οι δανειστές από το «πρόβλημα Ελλάδα». Εμείς μένουμε δέσμιοι των υποχρεώσεων, της εποπτείας και της... πραγματικότητας, που θέλει το φως στο τούνελ να υπολειτουργεί λόγω περικοπών.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου