Σελίδες

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Η ιταλική απειλή για την Ευρώπη

analyst


Οι δύο χώρες που αισθάνονται πως έχουν ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή τους στην ΕΕ (γράφημα), η Ιρλανδία και η Μάλτα, διακρίνονται κυρίως για το φορολογικό τους καθεστώς – το οποίο τους έχει επιτρέψει την εγκατάσταση ξένων εταιρειών, αναπτύσσοντας την οικονομία τους. Στην τέταρτη θέση ευρίσκεται το Λουξεμβούργο – ένας από τους πλέον γνωστούς φορολογικούς παραδείσους.
Στις τρεις τελευταίες θέσεις κατατάσσονται η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιταλία – όπου οι μεν δύο πρώτες έχουν υποφέρει τα πάνδεινα από την πολιτική των μνημονίων, ενώ η Ιταλία διακρίνεται για τη στασιμότητα της οικονομίας της από την εποχή της υιοθέτησης του ευρώ. Η Κομισιόν πάντως εκτιμά πως το καθαρό κέρδος της Ιρλανδίας από την ΕΕ ανήλθε στο εντυπωσιακό ποσόν των 44,6 δις € από το 1976 – χωρίς τον υπολογισμό των ωφελειών της από τη χαμηλή φορολογική της πολιτική.

Η φοροδιαφυγή βέβαια στην Ευρώπη, από την οποία επωφελούνται πολλές χώρες, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο κοκ., καλά κρατεί – ενώ οι Έλληνες θεωρούν πως κατέχουν τα πρωτεία, επειδή δεν μπορούν να καταλάβουν πως η νόμιμη φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή δηλαδή, αφορά πολύ μεγαλύτερα ποσά.
Σε κάθε περίπτωση μετά το BREXIT, όπου κανείς δεν είναι σίγουρος εάν πράγματι συμβεί, καθώς επίσης μετά τον αυξανόμενο δεξιό λαϊκισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι κίνδυνοι διάλυσης της ΕΕ έχουν αυξηθεί – ενώ η μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ είναι η Ιταλία, στην οποία τα κόμματα και οι Πολίτες που τοποθετούνται εναντίον του κοινού νομίσματος υπερβαίνουν το 50% του συνόλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου