Σελίδες

Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Τα παράδοξα των φετινών βάσεων για τα ΑΕΙ


Στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπάρχουν τμήματα ΤΕΙ στα οποία το υπουργείο Παιδείας αύξησε τις θέσεις εισακτέων, αλλά τελικά εισήχθη μονοψήφιος αριθμός. Επίσης, δεν λείπουν εκείνα στα οποία ο βαθμός εισαγωγής είναι γύρω στο 5 για τα ΤΕΙ, ενώ το «κατώφλι» στα πανεπιστήμια έφθασε στο 7 (χωρίς να παραβλέπουμε ότι για την Ιταλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης η βάση ήταν κοντά στο 4, αφού υπάρχει όρος οι υποψήφιοι να έχουν τουλάχιστον 10 στην ξένη γλώσσα). Την ίδια στιγμή, οι βάσεις εισαγωγής στις ιατρικές σχολές κατέγραψαν άνοδο, παρά τη μεγάλη μετανάστευση των γιατρών. Πρόκειται για ορισμένα από τα παράδοξα των φετινών βάσεων εισαγωγής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων φέτος ανήλθε σε 106.464, εκ των οποίων οι 93.742 μετείχαν στις εξετάσεις των Γενικών Λυκείων και οι 12.722 των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός υποψηφίων ήταν 105.548. Συνολικά εισήχθησαν 74.511 υποψήφιοι, ενώ το 2016 εισήχθησαν 72.973.
Συγκεκριμένα, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, οι βάσεις αυξομειώνονται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων ανά μάθημα. Από την επεξεργασία των βάσεων εισαγωγής και των πρώτων προτιμήσεων των εισακτέων, την οποία έκανε για την «Κ» ο εκπαιδευτικός-ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης, προκύπτουν τα ακόλουθα:

• Υποψήφιοι, για να αποφύγουν τα έξοδα της μετανάστευσης, επέλεξαν σχολή της πόλης τους, παρότι μπορούσαν να εισαχθούν σε σχολές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
• Οι ιατρικές σχολές παραμένουν περιζήτητες μεταξύ της μικρής ομάδας των αριστούχων με βαθμό πάνω από το 18,5, με αποτέλεσμα οι βάσεις τους να μην επηρεάζονται δραματικά από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων. Χαρακτηριστικά, φέτος η Ιατρική Αθηνών έφθασε τα 19.143 μόρια, με άνοδο 80 μορίων. Μάλιστα, φέτος αυξήθηκαν όσοι είχαν ως πρώτη επιλογή την Ιατρική Αθηνών από 2.380 το 2016 σε 2.545.
• Η ένταξη των παιδαγωγικών τμημάτων σε περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία οδήγησε στην εκρηκτική αύξηση των βάσεών τους (ενδεικτικά το Προσχολικής Αγωγής Ιωαννίνων είχε άνοδο 1.736 μορίων), η οποία είχε διαφανεί και από τον διπλασιασμό των υποψηφίων που δήλωσαν να εξετασθούν στα μαθήματα που έδιναν πρόσβαση στα παιδαγωγικά. Επίσης, στην ένταξη των τμημάτων Χημείας και στο 3ο πεδίο οφείλεται η άνοδος των βάσεών τους.
• Αυξομειώσεις σε βάσεις και ζήτηση παρατηρούνται στις νομικές και τις φιλολογίες. Η Νομική Αθηνών είχε πτώση 30 μορίων (στα 18.199), αλλά και μείωση όσων την είχαν ως πρώτο στόχο (από 2.214 το 2016 σε 2.093 το 2017).
• Σταθερή επιλογή είναι τα τμήματα Πληροφορικής, αλλά μείωση παρουσιάζεται στη ζήτηση των τμημάτων πολιτικών μηχανικών, που αποτυπώνει την πτώση στον κατασκευαστικό κλάδο.
• Οι βάσεις στα οικονομικά τμήματα γκρεμίστηκαν λόγω των πολύ δύσκολων θεμάτων στα Μαθηματικά. Ενδεικτικά και τα δέκα τμήματα με τη μεγαλύτερη πτώση βάσης ανήκουν στον τομέα των οικονομικών σπουδών.
• Συνολικά έμειναν κενές περίπου 230 θέσεις, οι περισσότερες σε ξενόγλωσσα τμήματα και περιφερειακά τμήματα ΤΕΙ. Ωστόσο, εντυπωσιάζει πως τη μεγαλύτερη αύξηση εισακτέων –κατά 100 θέσεις, από 180 σε 280– πήρε το Τμήμα Κλωστοϋφαντουργών του ΤΕΙ Πειραιά, αλλά μόλις 18 υποψήφιοι το είχαν πρώτη προτίμηση.
• Στο Τμήμα Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς στη Ζάκυνθο πέρυσι δόθηκαν 120 θέσεις, εισήχθησαν συνολικά εννέα υποψήφιοι. Παρ’ όλα αυτά, φέτος, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στο τμήμα 130 θέσεις. Τελικά, από τη μεγάλη κατηγορία των υποψηφίων Γενικών Λυκείων εισήχθησαν μόλις 8 υποψήφιοι.


Πηγή Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου