Σελίδες

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Χαμένο στη... μετάφραση το Ελντοράντο των «πράσινων ομολόγων»


«Θολούρα» επικρατεί στο τι είναι «πράσινο» ομόλογο και τι όχι. Οι σχετικοί δείκτες δεν συμφωνούν, ενώ οι εκδότες μπερδεύουν τα πράγματα όπου μπορούν. Στο μεταξύ οι αμφιλεγόμενοι τίτλοι εδραιώνονται στις αγορές κεφαλαίου.

Μια εταιρία ορυκτών καυσίμων που πουλά πράσινα ομόλογα εμπνέει την ίδια σύγκρουση ιδεών που πυροδότησαν τα McDonald's ως χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το νέο πράσινο ομόλογο 500 εκατ. ευρώ της ισπανικής πετρελαϊκής εταιρίας Repsol δίνει ένα σήμα για το πώς η ομίχλη αρχίζει να διαλύεται, για τον παράδοξο λόγο ότι θα αποκλειστεί έναν δείκτη πράσινων ομολόγων.
Έπειτα από ένα αργό ξεκίνημα, τα πράσινα ομόλογα -που υποτίθεται πως χρηματοδοτούν φιλικά στο περιβάλλον πρότζεκτς- έχουν αρχίσει να εδραιώνονται στις αγορές κεφαλαίων. Η πρώτη πώληση το 2007 από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ακολουθήθηκε από κρατικά ομόλογα (στη Γαλλία), από τράπεζες (Société Générale) και εταιρίες (Apple). Η Moody's εκτιμά πως οι φετινές πωλήσεις θα δημιουργήσουν νέο υψηλό στα 120 δισ. δολάρια.
Στους εκδότες αρέσει να επικαλούνται παγκόσμιες πρωτοβουλίες για την τακτοποίηση δεσμεύσεων αναφορικά με τον άνθρακα, ως την κινητήριο δύναμη πίσω από την επέκταση. Περίπου 200 δισ. δολάρια πιστεύεται πως προορίζονται για «κοινωνικά υπεύθυνες» επενδύσεις.

Ο Μαρκ Κάρνεϊ, διοικητικής της Τράπεζας της Αγγλίας, προσφέρει ένα πιο φιλόδοξο όραμα: 100 τρισ. δολάρια στις αγορές σταθερού εισοδήματος που μπορεί να διοχετευθούν σε πρότζεκτς για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μέχρι στιγμής, η ζήτηση για «πράσινες» επενδύσεις έχει ξεπεράσει την προσφορά, αντανακλώντας την ισχυρή ζήτηση.
Αυτό αναπόφευκτα έχει οδηγήσει τους εκδότες στο να «θολώνουν» τα πράγματα στην κατηγορία, όπου μπορούν. Η Κίνα, η χώρα με την περισσότερη ρύπανση στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εκδότης πράσινων ομολόγων, περιλαμβάνει τεχνολογίες «καθαρού άνθρακα» στον ορισμό της για το ποια πρότζεκτς είναι κατάλληλα για να χρηματοδοτηθούν από αυτά τα ομόλογα. Στις ΗΠΑ, ένα πολυώροφο πάρκινγκ ήταν μεταξύ των προτεινόμενων έργων.
Η Repsol θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα που συγκεντρώνει για την αναβάθμιση εξοπλισμού που ελαττώνει τις εκπομπές ρύπων. Αλλά ένα σώμα που ονομάζεται «Climate Bonds Initiative» ισχυρίζεται πως η εταιρία δεν έχει τα διαπιστευτήρια για να περιληφθεί στο δείκτη της.
Αυτό αντανακλά μια ευρύτερη πίεση προς την τυποποίηση. Πέρυσι, τα ομόλογα που πωλήθηκαν από τη γαλλική εταιρία κοινής ωφέλειας Engie αφαιρέθηκαν από τον MSCI Green Bond Index της Barclays, έπειτα από αντιπαράθεση σχετικά με ένα πρότζεκτ υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Βραζιλία.
Αυτή τη στιγμή, οι τιμές των πράσινων ομολόγων διαπραγματεύονται παράλληλα με τα συνηθισμένα ομόλογα στις δευτερεύουσες αγορές. Μόλις οι δείκτες κερδίσουν έδαφος, θα ακολουθήσει διαφοροποίηση μεταξύ των τιμών.

euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου