Σελίδες

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

«Πολιτική άλγεβρα» και μυθοπλασία

Παλαιά ήταν λιγοστοί όσοι προϋπολογισμοί προκαλούσαν την ανάγκη «εξήγησης» συγκεκριμένων αριθμητικών υπολογισμών. Από το 2010 όμως και μετά, λόγω μνημονίων, με τις επιμέρους αξιολογήσεις της προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση, τα «μαθηματικά» της Βουλής διαμορφώνουν τις πολιτικές των κυβερνώντων και τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης. 
Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Του Κώστα Ιωαννίδη 
kioan@naftemporiki.gr
Αρκετές φορές οι πολιτικοί ηγέτες χρειάστηκε να διδάξουν στους αντιπάλους τους… μαθηματικά. Σχεδόν όλοι οι έχοντες τη δυνατότητα να συγκρίνουν την «ύλη» των μαθημάτων στα χρόνια των μνημονίων με εκείνη του παρελθόντος, παραδέχονται πως το επίπεδο έχει ανέβει αισθητά.
Επίσης έχει μεγαλώσει η συχνότητα της «φροντιστηριακής εκπαίδευσης» μεταξύ πολιτικών ηγετών. Παλαιά ήταν λιγοστοί όσοι προϋπολογισμοί προκαλούσαν την ανάγκη «εξήγησης» συγκεκριμένων αριθμητικών υπολογισμών. Από το 2010 όμως και μετά, λόγω μνημονίων, με τις επιμέρους αξιολογήσεις της προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση, τα «μαθηματικά» της Βουλής διαμορφώνουν τις πολιτικές των κυβερνώντων και τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης. Η μακροβιότερη κυβέρνηση στα χρόνια των μνημονίων δυσκόλεψε το φροντιστήριο μαθηματικών προς τα μέλη της Βουλής.
Άλλωστε, μέσω των ολιγόλεπτων πλάνων για τις ειδήσεις των καναλιών, είναι βέβαιο ότι μια ανάλογη αναβάθμιση υπήρξε και στα μαθήματα αριθμητικής για την κοινωνία. Αφού από τη ρητορική για την ορθή «χρήση» απλών αριθμητικών πράξεων, η εισαγωγή μέτρων και αντίμετρων στο πολυνομοσχέδιο έφερε τα μαθήματα περί αλγεβρικών αθροισμάτων με δεκαδικούς. Οι πράξεις όπου τα πρόσημα των αριθμών λαμβάνονται υπ’ όψιν, από παλιά, ζάλιζαν πολλούς μαθητές και οι πράξεις με δεκαδικούς για αρκετούς είναι διαδικασία προς αποφυγή. 

Αυτό δικαιολογεί και την προϋπολογισμένη(;) στροφή των τηλεθεατών προς τηλεοπτικά θεάματα όπως το ριάλιτι επιβίωσης σε τροπικά νησιά, όταν το κανάλι της Βουλής αναμετέδιδε την κρίσιμη για τα επόμενα χρόνια συνεδρίαση για το πολυνομοσχέδιο.  Συνήθως, όσοι σιχαίνονται τα μαθηματικά λατρεύουν τις ιστορίες φαντασίας. Παλαιότερα λέγονταν παραμύθια, τώρα… πολιτικά αφηγήματα. Θεωρούν εγκυρότερα όσα περιέχουν σενάρια συνωμοσίας. Σε αρκετά από αυτά, η κυβέρνηση έφερε τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες για να ισχυροποιήσει το κανάλι που, ενώ στο πεδίο της πολιτικής τη χτυπάει αλύπητα, είναι εκείνο που φιλοξένησε την εκπομπή - ιδανικό αντιπερισπασμό στην εικόνα του κυβερνώντος συνασπισμού να υλοποιεί την επιβολή «νέου» μνημονίου. 
Όσο οι πολιτικοί παίζουν με τα αθροίσματα και την τηλεθέαση και οι σχολιαστές με σενάρια συνωμοσίας, η μόνη πράξη με αντιστοίχηση στην καθημερινότητα θα παραμένει η αφαίρεση. Στο οικογενειακό εισόδημα, στην καταναλωτική ισχύ, στη φοροδοτική ικανότητα, στον αριθμό των νέων με μόρφωση και δυνατότητες να προσφέρουν στην οικονομία και στις πιθανότητες αυτή να ορθοποδήσει με αξιοπρεπή τρόπο.     

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου