Σελίδες

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα


Από το μύθο στο λόγο


Μύθος στη γλώσσα μας σημαίνει μια μη πραγματική ή αλληγορική διήγησηΑυτή η διήγηση χαρακτηρίζεται από μια παντελή έλλειψη ελέγχου των παραστάσε­ων με την πραγματικότηταΟι έννοιες που βρίσκονται στη βάση των μυθικών παραστάσεων δεν επαληθεύονται με την εμπειρία και δεν κατανοούνται.  

Μυθικές παραστάσεις υπάρχουναπό τότε που υπάρχουν άνθρωποιΕίναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς χρονικά την εποχή που χαρακτηρίζεται μυθικήΟι πρώτες γραπτές μυθικές παραστάσειςπου έχουν διασωθείανάγονται στον 'Ομη­ρο και τον ΗσίοδοΑυτοί δίδαξαν για την καταγωγή των θεών (θεογονίες) και τη γέ­νεση του κόσμου(κοσμογονίες), για τη ζωή και τους ανθρώπουςΣύμφωνα με τη μυθολογίαπου περιέχεται στα έπη του Ομήρου (στο 800 π.Χ.) Ιλιάδα και Οδύσ­σειαοι αιτίες για όλο το γίγνεσθαι βρί­σκονται στις θεότητες της θάλασσας Ωκε­ανό και Τηθύόπως και στο νερόΚαι η ιστορία είναι,σύμφωνα με την παρουσίαση του Ομήρουπροϊόν της θεϊκής θέλη­σηςΌχι μόνο ένας θεός,αλλά ένας μεγά­λος αριθμός από θεούς λαμβάνει μέρος στην ιστορίαΗ Μοίρα σημαίνει μυστικές δυνάμειςπου ενεργούν παρασκηνιακάΌμως η τελευταία πρόθεση της Μοίρας δεν εξιχνιάζεται στον Όμηρο. Παραμένει κρυμμένη στο σκοτάδι.  

Έτσι για τον Αγαμέμνονα ο Δίας και η Μοίρα είναι υπεύθυνοι για τη βίαιη συ­μπεριφορά του προς τον ΑχιλλέαΟι θεοί του Ομήρου είναι αδιάφοροι σε θέματα ηθικήςΗ ίδια η Αθηνάπου αποτρέπει τον Αχιλλέα από το θανάσιμο χτύπημαπροωθεί με τον ετοιμοθάνατο 'Εκτορα ένα ύπουλο παιχνίδι παραπλάνησηςΑκόμη και οι θεοί συμπεριφέρονται άδικαΟι πράξεις του ανθρώπουμολονότι εξαρτώ­νται από τους θεούς και τη Μοίρακαθορίζονται και από σύνεση και σκέψηΗ λέ­ξη «Λόγος» εμφανίζεται σε δυο θέσεις αλλά με το νόημα λέξηομιλίαΟ ομηρι­κός κόσμος των θεών είναι μια ποιοτικά αριστοκρατική συλλογή από το πάνθεον του πιστεύω του λαούόπως μαρτυρούν οι ύμνοι στους παλαιούς θεούς.

Ανάλογα επικρατεί μια ευγενής-αρι­στοκρατική τάξη στην κοινωνία των θεώνΤο δίκαιο βρίσκεται πάντοτε με το μέρος του πιο δυνατούΗ δικαιοσύνη βρί­σκεται σε στενή σχέση με την ευσέβεια που σημαίνει την προσπάθεια να αρέσεις στους θεούς.

Αγγ.Συρίγος: Ανακατανομές ισχύος και ένταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο

Νέα Κρήτη


Νέο σημείο ισορροπίας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ θεωρεί τις εκατέρωθεν βολές για τη λειτουργία του ΝΑΤΟ ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Άγγελος Συρίγος μιλώντας στο Ράδιο 9,84.
Παράλληλα εκτίμησε ότι η Τουρκία του Ερντογάν μετρά αυτό το διάστημα τις αντιδράσεις σε Αθήνα και Λευκωσία από τις οποίες θα εξαρτηθεί το αν θα κλιμακώσει ή όχι την ένταση με επίκεντρο την Κύπρο.
Του προκαλεί όμως εντύπωση όπως είπε ότι η Τουρκία το μόνο σημείο της Κυπριακής ΑΟΖ που αποφεύγει να προκαλέσει , είναι το θαλάσσιο οικόπεδο των Αμερικανικών συμφερόντων της Exxon Mobil με το Κατάρ.

Αντύπας Σηφάκης : Πολιτικοί και αποφάσεις πρώτα για την Ελλάδα

Νέα Κρήτη


Αρκετά με τα στερεοτυπικά στην Ε.Ε. για την «κακή» Ρωσία και την απαγορευτική προσέγγιση για χώρες που στενάζουν όπως η Ελλάδα, λέει στον 9.84 ο τουριστικός επιχειρηματίας και περιφερειακός σύμβουλος  Αντύπας Σηφάκης, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας έχει ανάγκη από πολιτικούς που βάζουν πρώτα την Ελλάδα και μετά τις αποφάσεις των Βρυξελλών που κάθε άλλο παρά αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς χώρα μέλος της, φανερώνουν.


Γιατί η ισλαμική ταυτότητα είναι ασύμβατη με τον δυτικό τρόπο ζωής


Παλαιότερα ο ευρωπαϊκός φιλελευθερισμός πίστευε ότι η ένταξη των μουσουλμάνων μεταναστών στην παραγωγική διαδικασία θα οδηγούσε σύντομα όχι μόνο σε κοινωνική ενσωμάτωση, αλλά και σε αφομοίωσή τους. Είχαν αλαζονικά υποτιμήσει τη δύναμη της ισλαμικής ταυτότητας, με την έννοια της θρησκευτικής-πολιτισμικής διαφοράς.

του Σταύρου Λυγερού
Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι η ενσωμάτωση των μουσουλμανικών κοινοτήτων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι δύσκολη και συχνά αδύνατη. Στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν παγιωθεί άτυπα γκέτο μουσουλμάνων που λειτουργούν σαν παράλληλες μικροκοινωνίες, και μάλιστα σε αντίφαση με την ευρύτερη κοινωνία.
Και όχι μόνο αυτό. Σε πρώην αποικιοκρατικές χώρες, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, όπου υπάρχουν μουσουλμανικές κοινότητες τρίτης γενιάς, ο ισλαμικός φονταμενταλισμός αναπτύσσεται.
Παρά τα μαθήματα που μας δίνει η πραγματικότητα, οι υποστηρικτές του μοντέλου της πολυπολιτισμικής κοινωνίας συνεχίζουν να υποτιμούν την ιδιαιτερότητα και τη δύναμη της ισλαμικής ταυτότητας. Το Ισλάμ δεν είναι απλή θρησκεία. Είναι ταυτοχρόνως και δικαιικό σύστημα που καθορίζει τον τρόπο ζωής των πιστών. Δικαιικό σύστημα, μάλιστα, ασύμβατο με τις φιλελεύθερες συνταγματικές αρχές, με το νομικό πολιτισμό και με τα ήθη των δυτικών κοινωνιών.

Ιάκωβος Βενιέρης : Καμία προστασία στη κύρια κατοικία , πολιτικά

Νέα Κρήτη


Η προσφυγή δικαστικά , είτε για τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια, είτε για τα δάνεια φυσικών πρόσωπων, είναι η καλύτερη επιλογή, λέει ο καθηγητής Νομικής και δικηγόρος Ιάκωβος Βενιέρης στον 9.84.
Ούτε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός , ούτε η εκχώρηση των δανείων  σε fund έχουν να αλλάξουν κάτι ουσιαστικό, στο καθημερινό άγχος των δανειοληπτών, αφού οι πλειστηριασμοί ιδίως των στρατηγικών κακοπληρωτών θα ενταθούν και με το νέο ηλεκτρονικό τρόπο από τον Σεπτέμβριο.
 Όπως είπε, η πρώτη και κύρια κατοικία δεν προστατεύεται πλέον με καμία πολιτική απόφαση, παρά μόνο με δικαστικές ενέργειες, ενώ υπενθύμισε ότι η κατοικία σώζεται αν μέχρι 31-12-2018 έχει υπαχθεί κάποιος στις ρυθμίσεις του Νόμου Κατσέλη, εφόσον πληροί της προϋποθέσεις , αλλά μετά από αυτή την ημερομηνία δεν υπάρχει  καμία κάλυψη.

Η Ακροδεξιά αποδείχθηκε πιο μισητή από το Σύστημα


Οι Γάλλοι ψηφοφόροι προτίμησαν την ψήφο σχετικής απελπισίας στον Μακρόν από την ψήφο απόλυτης απελπισίας που διεκδικούσε η Λεπέν. Εναντίον του Μακρόν θα μπορέσουν να αγωνιστούν. Εναντίον της Λεπέν θα ήταν πιο δύσκολο. Ακόμη και η έννοια «κοινωνικοί αγώνες» θα κινδύνευε να κηρυχτεί απαγορευμένη.

του Κώστα Βεργόπουλου
Η «αντισυστημική» Λεπέν ήταν αυτή που με τη συμβολή της εκλέχτηκε ο πιο συστημικός υποψήφιος και με μεγάλη διαφορά. Ο νέος Πρόεδρος, περισσότερο από Πρόεδρος της μειοψηφίας, όπως άλλωστε υπήρξαν και οι προκάτοχοί του στο αξίωμα, είναι κυρίως και σε καθοριστικό βαθμό «Πρόεδρος εν αδυναμία διαφορετικής επιλογής».
Η εκλογή του ήταν κυρίως αποδοκιμασία της αντιπάλου του παρά θετική ψήφος προσχώρησης στον νεοφιλελευθερισμό που εκπροσωπεί. Ακόμη μια φόρα η Γαλλία, πολιτικό εργαστήρι του κόσμου κατά τους δύο τελευταίους αιώνες, αποφαίνεται ότι στη βαθιά κρίση όπου έχει σήμερα εγκατασταθεί, λύση δεν είναι η απόσυρση και η εσωστρέφεια κάθε χώρας. Λύση είναι η παραμονή στα «εγκόσμια», σε συνδυασμό με την προσπάθεια μεταβολής των δεδομένων τους.

Foreign Policy: Η Ελλάδα, 1η σε στρατιωτικές δαπάνες (2.4% ΑΕΠ), ο καλύτερος σύμμαχος των ΗΠΑ

iskra



Όταν οι ηγέτες των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες στις 25 Μαΐου, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμένα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.

Η Ρωσία, το Αφγανιστάν και οι ερωτήσεις σχετικά με τη δέσμευση της Αμερικής έναντι της Ευρώπης θα είναι στην ατζέντα των συμμάχων, αλλά η λογική στην αίθουσα θα είναι -καταμερισμός των ευθυνών – και ειδικότερα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ που ζητάει περισσότερες ευθύνες στον Συνασπισμό

Ενώ το Trump απέσυρε πολλές από τις προηγούμενες επικρίσεις του για το ΝΑΤΟ – δηλώνοντας ακόμη ότι η συμμαχία «δεν είναι πλέον παρωχημένη» μετά από συνάντηση με τον γενικό γραμματέα τον περασμένο μήνα – η εμμονή της κυβέρνησης του οι σύμμαχοι δαπανούν περισσότερα για την άμυνα έχει παραμένει.

Ο κ. Trump επεσήμανε ότι μόλις πέντε μέλη πληρούν επί του παρόντος τον στόχο της αμυντικής δαπάνης που θέτει το ΝΑΤΟ το 2014.

Τον Φεβρουάριο, ο υπουργός Άμυνας James Mattis προσέφερε «σαφήνεια στην πολιτική πραγματικότητα στις ΗΠΑ» στους συναδέλφους υπουργούς άμυνας, υποστηρίζοντας πως «αν οι σύμμαχοι δεν θέλουν να δουν την Αμερική να μειώσει τη δέσμευσή τους προς αυτούς, τότε κάθε πρωτεύουσα του Συνασπισμοού πρέπει να δείξει την υποστήριξή της για την κοινή άμυνά μας».

Βρετανική πειθαρχία


Των Γιάννη Κωνσταντινίδη και Βένης Μουζακιάρη*
Έντεκα μήνες πριν, την για πολλούς απροσδόκητη επικράτηση της επιλογής εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 26ης Ιουνίου 2016 ακολούθησαν παθιασμένες διαδηλώσεις των υποστηρικτών της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη και πλήθος αναλύσεων σε που εστίαζαν στη σημασία του αναλογικά υψηλότερου ποσοστού αποχής των υποστηρικτών της παραμονής, στοιχείο που εμμέσως έθετε θέμα δυσαρμονίας μεταξύ του αποτελέσματος και της πραγματικής βούλησης του βρετανικού λαού. Στη βάση των εκτιμήσεων αυτών, η νέα κυβέρνηση υπό την Theresa May θα κινείτο νωχελικά και αβέβαια στον δρόμο των διαπραγματεύσεων για την έξοδο, ενώ ο επόμενος εκλογικός σταθμός –οι βουλευτικές εκλογές οποτεδήποτε αυτές γίνονταν– θα έπαιρναν τη μορφή ενός δεύτερου γύρου μεταξύ των υποστηρικτών της εξόδου και εκείνων της παραμονής, καθώς οι δεύτεροι θα επεδίωκαν μια ανατροπή των δεδομένων μέσω της ψήφου ανατροπής της κυβέρνησης των Συντηρητικών. Καμία από τις δύο προβλέψεις δε φαίνεται να επαληθεύεται από τα δημοσκοπικά δεδομένα δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες: η Theresa May προχωρά με γοργά βήματα προς την έξοδο και οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν σημαντικά κέρδη ως προς τα ποσοστά ψήφων και εδρών του επόμενου κοινοβουλίου. Πώς εξηγείται αυτή η αστοχία;

Στο μηντιακό μας ναρκοπέδιο


του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
Θα είναι η εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα εκείνη όπου θα καταγραφούν εξελίξεις, οι οποίες θα προδιαγράψουν το αύριο του μηντιακού τοπίου στην Ελλάδα. Η πρώτη: στις 31 Μαΐου, το μεσημέρι, θα πληροφορηθούμε πού κατέληξε η διαδικασία (μέσω ειδικής διαχείρισης/Grant Thorton, υπό την επιμέλεια της Δικαιοσύνης μην ξεχνούμε) πλειοδοσίας για την απόκτηση του ΔΟΛ, όλων των τίτλων σε "μπουκέτο" - ΒΗΜΑ, ΝΕΑ, ΒημαFM, in.gr, αλλά και Ταχυδρόμος, Οικονομικός Ταχυδρόμος από το παρελθόν, συν η 22% συμμετοχή στο MEGA, συν οι συμμετοχές σε Ίριδα (εκτυπώσεις) και Αργος (διανομή Τύπου-και-όχι-μόνον) - "απαλλαγμένο από χρέη και λοιπές υποχρεώσεις". Η δεύτερη: μετά την απόκτηση από την Dimera του Ιβάν Σαββίδη (με χειριστή Αρτουρ Νταβιντιάν) του σχεδόν 20% του MEGA από χειρών Φώτη Μπόμπολα (και όχι Πήγασου), θα αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται το συνολικό ντηλ περί το MEGA. Είναι εκ των πραγμάτων φανερό ότι πρόκειται για συνολική ρύθμιση-πακέτο στην οποία προσέρχονται οι τράπεζες - στην πορεία έπαιξε και εδώ ρόλο η Grant Thorton με την κατάρτιση business plan - και όπου η πλευρά Σαββίδη φέρεται (αυτή η λέξη έχει πολλή πέραση στην συνολική συζήτηση περί media στην Ελλάδα του 2017) να εξετάζει συνεργασία με άλλους εκ των μετόχων της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (θυμίζουμε: 22% στον ΔΟΛ, 12,15% υπολοιπόμενα στον ΠΗΓΑΣΟ, άνω του 20% σε αστερισμό εταιρειών και μέσω τραπεζών σε Όμιλο Βαρδινογιάννη), που αναφέρεται να φθάνει μέχρι και σε εξέταση j.-v. με την πλευρά Βαρδινογιάννη, που να περιλάβει και τον έλεγχο του STAR.
Μολονότι η στόχευση αυτού του σημειώματος δεν είναι η οικονομική πλευρά των χειρισμών, να έχουμε καταγράψει ότι το περίπου 20% του MEGA εκ χειρών Φ. Μπόμπολα τιμολογήθηκε στα 5 εκατομμύρια. Ότι στην (κλειστή εξ ορισμού) διαδικασία για τον ΔΟΛ - όπου, σημειωτέον, ενώ αναμενόταν "πλήθος ενδιαφερομένων" ήδη διακινείται η μαγκωμένη εκτίμηση ότι στις 31 Μαΐου "θα έχουμε ή πολλούς ή κανέναν", με προηγηθείσες διαψεύσεις ενδιαφέροντος όπως Σπύρου Θεοδωρόπουλο αλλά και Μιχάλη Σάλλα - κυκλοφορούσαν "πληροφορίες" για προσφορές με τάξη μεγέθους τα 20 εκατ. ευρώ. Ότι στην αληστου μνήμης δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες του Σεπτεμβρίου 2016 τα ποσά που προσφέρθηκαν πήγαν από 43,6 εκατ. (ΣΚΑΙ) μέχρι τα 73,9 εκατ. (Alter Ego/Μαρινάκης) με ALPHA και Dimera/Σαββίδη "εκτός" με 61 και 61,5 εκατομμύρια αντίστοιχα. Ότι, όσα ποσά ακούγονται cash on the nail δεν πρέπει να λησμονείται ότι "κουβαλούν" τον δανεισμό MEGA (όχι του ΔΟΛ, λόγω ειδικής εκκαθάρισης), δηλαδή το ό,τι συμφωνηθεί με τις τράπεζες ως συνολική συμφωνία. [Για τους φίλους της μνήμης, να θυμηθούμε ότι κάποια στιγμή - στην κορύφωση της χρηματιστηριακής παράκρουσης - ο ΔΟΛ ήταν η δεύτερη ή τρίτη εταιρεία στο ΧΑΑ, με χρηματιστηριακή αξία μεταξύ 2 και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ - από δραχμική αναγωγή].

Ο πιο καλός ο μαθητής


Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Της Αγγελικής Κοτσοβού

Η μελαγχολία των φάδος είναι στενά συνυφασμένη με την κουλτούρα της Πορτογαλίας. Τα φάδος -από την ομώνυμη λέξη fado, που στα πορτογαλικά σημαίνει μοίρα ή πεπρωμένο- χαρακτηρίζουν την ψυχή της πορτογαλικής μουσικής.
Το πεπρωμένο επεφύλασσε αρκετές στιγμές μελαγχολίας και λύπης στον πορτογαλικό λαό, που δοκίμασε το πικρό χάπι του μνημονίου και τη συνταγή της λιτότητας. Η πικρή όμως ιστορία της Λισαβόνας έχει αίσιο τέλος. Παρελθόν, εδώ και τρία χρόνια, η εποχή του μνημονίου για τη χώρα της Ιβηρικής, ενώ προ ημερών οι προσπάθειές της επιβραβεύθηκαν με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Η Πορτογαλία κατάφερε το 2016 να μειώσει το έλλειμμά της από 4,4% μόλις στο 2% του ΑΕΠ, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1975. Η οικονομία αναπτύχθηκε με δυναμικούς ρυθμούς 2,8% στους τρεις πρώτους μήνες του έτους, τους ισχυρότερους της τελευταίας δεκαετίας.

Σαρωτικές αλλαγές για χάρη του 2% επιβάλει ο Τραμπ

Ελευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Με οριακή μεν πλειοψηφία, μόλις 217 έναντι 213 ψήφων, κατάφερε ο Τραμπ να ανατρέψει το νόμο του Μπαράκ Ομπάμα που προσέφερε υγειονομική κάλυψη σχεδόν σε όλο τον ανασφάλιστο πληθυσμό των ΗΠΑ.
Ο νόμος για την κατεδάφιση της δωρεάν ασφαλιστικής κάλυψης που ψηφίστηκε το 2015, παρότι είχε κεντρική θέση στις προεκλογικές δεσμεύσεις του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών δεν έγινε κατορθωτό να ψηφιστεί τον Μάρτιο στην πρώτη προσπάθεια της νέας ηγεσίας του Λευκού Οίκου να επιβάλει το πρόγραμμά της. Δεν χρειάστηκαν ωστόσο παρά δύο μήνες για να καμφθούν οι αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικανών βουλευτών, τουλάχιστον εκείνης της κρίσιμης μάζας που έκρινε το αποτέλεσμα. Ο νόμος του Ομπάμα παρόλα αυτά δεν αποτελεί ακόμη παρελθόν για τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι μένει να ψηφίσει και η Γερουσία, όπου το ρεπουμπλικανικό κόμμα διαθέτει οριακή πλειοψηφία 52 εδρών, έναντι 48 που έχουν οι Δημοκρατικοί, ενώ 2 γερουσιαστές έχουν καταθέσει ανοιχτά τη διαφωνία τους.
Ο Λευκός Οίκος δικαιολόγησε την πολιτική του επικαλούμενος το υψηλό δημοσιονομικό κόστος του νόμου του Ομπάμα. Συγκεκριμένα, το νούμερο που επικαλούνταν σαν τρόπαιο νίκης ήταν τα 337 δισ. δολ. που υποτίθεται ότι θα εξοικονομήσει ο κρατικός προϋπολογισμός την επόμενη δεκαετία. Τα διακυβεύματα ωστόσο ήταν πολύ πιο βαθιά. Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν συμπύκνωσε στα εξής τη διαμάχη για τον ασφαλιστικό νόμο των Δημοκρατικών, σε άρθρο που έγραψε στους New York Times στις 14 Μαρτίου 2017: «Ο νόμος για την περίθαλψη του Ομπάμα βοήθησε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε βάρος μιας μικρής ευημερούσας μειοψηφίας: επί της ουσίας, φόροι στο 2% του πληθυσμού για να καλυφθούν πολλοί άνθρωποι και να αποκτήσουν ασφαλιστική κάλυψη πολλοί περισσότεροι. Ο νόμος για την ασφαλιστική κάλυψη του Τραμπ θα το αντιστρέψει αυτό, πλήττοντας πολλούς ανθρώπους (πολλοί εκ των οποίων ψήφισαν τον Τραμπ) έτσι ώστε να μειώσει τους φόρους για μια χούφτα πλούσιους»!

Χαμένο στη... μετάφραση το Ελντοράντο των «πράσινων ομολόγων»


«Θολούρα» επικρατεί στο τι είναι «πράσινο» ομόλογο και τι όχι. Οι σχετικοί δείκτες δεν συμφωνούν, ενώ οι εκδότες μπερδεύουν τα πράγματα όπου μπορούν. Στο μεταξύ οι αμφιλεγόμενοι τίτλοι εδραιώνονται στις αγορές κεφαλαίου.

Μια εταιρία ορυκτών καυσίμων που πουλά πράσινα ομόλογα εμπνέει την ίδια σύγκρουση ιδεών που πυροδότησαν τα McDonald's ως χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το νέο πράσινο ομόλογο 500 εκατ. ευρώ της ισπανικής πετρελαϊκής εταιρίας Repsol δίνει ένα σήμα για το πώς η ομίχλη αρχίζει να διαλύεται, για τον παράδοξο λόγο ότι θα αποκλειστεί έναν δείκτη πράσινων ομολόγων.
Έπειτα από ένα αργό ξεκίνημα, τα πράσινα ομόλογα -που υποτίθεται πως χρηματοδοτούν φιλικά στο περιβάλλον πρότζεκτς- έχουν αρχίσει να εδραιώνονται στις αγορές κεφαλαίων. Η πρώτη πώληση το 2007 από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ακολουθήθηκε από κρατικά ομόλογα (στη Γαλλία), από τράπεζες (Société Générale) και εταιρίες (Apple). Η Moody's εκτιμά πως οι φετινές πωλήσεις θα δημιουργήσουν νέο υψηλό στα 120 δισ. δολάρια.
Στους εκδότες αρέσει να επικαλούνται παγκόσμιες πρωτοβουλίες για την τακτοποίηση δεσμεύσεων αναφορικά με τον άνθρακα, ως την κινητήριο δύναμη πίσω από την επέκταση. Περίπου 200 δισ. δολάρια πιστεύεται πως προορίζονται για «κοινωνικά υπεύθυνες» επενδύσεις.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους φόρους - Αναλυτικός οδηγός (PDF)


Εναν αναλυτικό οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι αλλά και οι λογιστές για την εφορία, δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εργασία που δίνεται σε pdf και μπορεί κάποιος (φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση), με τη μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων, να γνωρίζει τα πάντα για τους φόρους που θα πληρώσει, πώς θα πετύχει φοροαπαλλαγές, ποιες ανατροπές έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες στη φορολογική νομοθεσία.
Χαρακτηριστικές έιναι οι τέσσερις πρώτες ερωτήσεις του οδηγού που ακολουθούν:

1. Ποιοί φορολογούμενοι είναι υποκείμενα φόρου στην Ελλάδα;
Ο φορολογούμενος που έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, ήτοι το παγκόσμιο εισόδημά του που αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος. Κατ` εξαίρεση, ο φορολογούμενος που είναι αλλοδαπό προσωπικό των εγκατεστημένων στην Ελλάδα γραφείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 89/1967 (Α΄ 132), όπως ισχύει, υπόκειται σε φόρο στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα. Ο φορολογούμενος που δεν έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην Ελλάδα και αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος.


2. Πότε ένα φυσικό πρόσωπο είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος;
Ένα φυσικό πρόσωπο είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος, εφόσον:
α) έχει στην Ελλάδα τη μόνιμη ή κύρια κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του ή το κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων, ήτοι τους προσωπικούς ή οικονομικούς ή κοινωνικούς δεσμούς του ή
β) είναι προξενικός, διπλωματικός ή δημόσιος λειτουργός παρόμοιου καθεστώτος ή δημόσιος υπάλληλος που έχει την ελληνική ιθαγένεια και υπηρετεί στην αλλοδαπή.
Επίσης, ένα φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται στην Ελλάδα συνεχώς για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τις εκατόν ογδόντα τρεις (183) ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και σύντομων διαστημάτων παραμονής στο εξωτερικό, είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος από την πρώτη ημέρα παρουσίας του στην Ελλάδα. Το προηγούμενο εδάφιο δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση φυσικών προσώπων που βρίσκονται στην Ελλάδα αποκλειστικά για τουριστικούς, ιατρικούς, θεραπευτικούς ή παρόμοιους ιδιωτικούς σκοπούς και η παραμονή τους δεν υπερβαίνει τις τριακόσιες εξήντα πέντε (365) ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και σύντομων διαστημάτων παραμονής στο εξωτερικό. Η παρούσα παράγραφος δεν αποκλείει την εφαρμογή της ανωτέρω παραγράφου.

Υποβολή οικονομικών καταστάσεων στο Γ.Ε.ΜΗ. και ημερομηνίες σύγκλησης γενικών συνελεύσεων για τη χρήση 2016 - Τι ισχύει για τη δημοσίευση των Οικονομικών καταστάσεων της χρήσης που έληξε την 31/12/2016

taxheaven


Με τον νόμο 4403/2016 επήλθαν σημαντικές αλλαγές ως προς το χρόνο σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης όλων των νομικών προσώπων, αλλά και αλλαγές ως προς την υποβολή στο Γ.Ε.ΜΗ. των εγκεκριμένων πλέον οικονομικών καταστάσεων.

Ανώνυμες εταιρείες
Με την τροποποίηση του άρθρου 7α του ν.2190/1920 υποβάλλονται  πλέον σε δημοσιότητα ΜΟΝΟ οι εγκεκριμένες οικονομικές καταστάσεις από την Γενική Συνέλευση των ανωνύμων εταιρειών
Περίπτωση ζ. άρθρου 7α ν.2190/1920:  Οι εγκεκριμένες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις και οι σχετικές εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των ελεγκτών της ανώνυμης εταιρείας.
Με τον ίδιο νόμο τροποποιήθηκε επίσης το άρθρο 43β του ν.2190/1920 ως εξής:
Άρθρο 43β. - Κείμενο νόμου

1. Οι ανώνυμες εταιρείες δημοσιεύουν στο Γ.Ε.ΜΗ.:
α. τις νόμιμα εγκεκριμένες από την τακτική Γενική Συνέλευση ετήσιες οικονομικές καταστάσεις,
β. την έκθεση διαχείρισης και
γ. τη γνώμη του νόμιμου ελεγκτή ή του ελεγκτικού γραφείου όπου απαιτείται, εντός είκοσι (20) ημερών από την έγκρισή τους από την τακτική γενική συνέλευση.
Όπου βάσει της διάταξης της περίπτωσης 1 της Υποπαραγράφου Α1 της παρ. Α' του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α' 94) απαιτείται γνώμη νόμιμου ελεγκτή ή ελεγκτικού γραφείου, οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις και η έκθεση διαχείρισης δημοσιεύονται με τη μορφή και το περιεχόμενο βάσει των οποίων ο νόμιμος ελεγκτής ή το ελεγκτικό γραφείο έχουν συντάξει το πιστοποιητικό ελέγχου. Συνοδεύονται επίσης από το πλήρες κείμενο της έκθεσης ελέγχου

Ανατροπές στα εργασιακά ψάχνει το ΔΝΤ


Τι κρύβει η επιμονή Τόμσεν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ποιες ημερομηνίες δεν θέλει το ΔΝΤ να υπάρχουν στα χαρτιά. Τι δήλωνε το Ταμείο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Την εμμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διατήρηση των εργασιακών διατάξεων που ψηφίστηκαν το 2011 έως τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς αναφορά σε ημερομηνίες, καταδεικνύει η αναφορά του εκπροσώπου του Π. Τόμσεν, κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης του Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα των πρακτικών της συνεδρίασης που αποκάλυψε το Euro2day.gr, έως και την τελευταία στιγμή ο κ. Τόμσεν επέμενε σε αλλαγές ακόμη και για τη διατύπωση των σχετικών με τα εργασιακά διατάξεων. Αλλαγές όχι στη διάταξη του νόμου αλλά στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νόμο με τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα από το ελληνικό κοινοβούλιο. Όπως χαρακτηριστικά προκύπτει από τα πρακτικά, ο κ. Τόμσεν αναφέρθηκε σε «κάποιες διορθώσεις» στη νομοθεσία.
Ειδικά στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει συμφωνήσει με τη διατύπωση συγκεκριμένης ημερομηνίας για την άρση της αναστολής των ρυθμίσεων. Να σημειωθεί ότι δύο βασικές αρχές που διέπουν το καθεστώς συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, τέθηκαν σε αναστολή με το νόμο 4024 του 2011. Στο νόμο 4472/2017, το νόμο Τσακαλώτου - Αχτσιόγλου με τα μέτρα και τα αντίμετρα, το άρθρο 16 αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι δύο αρχές παραμένουν παγωμένες «έως το τέλος του προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής».

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ Σόιμπλε εναντίον ΔΝΤ: Με ανάπτυξη 1%, μάταια όλα τα προγράμματα για την Ελλάδα


Σφοδρή επίθεση κατά του ΔΝΤ εξαπέλυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο, αναφορικά με τις προβλέψεις του για την Ελλάδα.
Κατηγόρησε το ΔΝΤ για τη σύνταξη «μάταιων προγραμμάτων», τονίζοντας ότι οι εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να την καταστήσουν  ισότιμο μέλος της ευρωζώνης.
«Αυτή τη στιγμή διαφωνούμε με το ΔΝΤ για τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας για τα επόμενα 40 με 50 χρόνια. Το ΔΝΤ δεν είναι πρόθυμο να δεχθεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να ξεπεράσει το 1% για τα επόμενα 40 χρόνια» δήλωσε.
Πρόσθεσε δε ότι «ως εκ τούτου, κάποιος μπορεί να εξηγήσει γιατί όλα τα προγράμματα για την Ελλάδα αποδείχθηκαν μάταια».
Συμπλήρωσε δε ότι με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 1% στα επόμενα 40 χρόνια η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να κλείσει το χάσμα που την χωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Ημερησία

ΝΑΥΣΙΝΟΟΣ: ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΑΥΣΙΝΟΟΣ - NAUSINOUS - ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ


ΝΑΥΣΙΝΟΟΣ - ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ: ΕΡΕΥΝΑ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
ΤΑΚΗΣ ΤΑΦ: ΜΟΥΣΙΚΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ:
VIDEO 1: ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ)
VIDEO 2: ΤΗΘΥΣ & ΑΙΓΗΙΣ
Η ΛΕΞΗ ΕΛΛΗΝΑΣ
ΕΛΛΑΣ, Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΩΤΟΣ, Η ΛΑΜΠΡΗ ΧΩΡΑ
ΤΟ ΣΕΛΑΣ, ΤΟ ΔΙΓΑΜΜΑ
ΠΕΛ- ΤΟ ΛΕΥΚΟ,
Η ΕΛΕΝΗ: Η ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΛΑΜΠΑΔΑ, ΛΑΜΨΗ, ΘΕΡΜΑΝΣΗ
ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΛΑΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ
Ο ΗΛΙΟΣ - ΣΑΛ, ΣΑΝ, - SUN, SOL, SOLEIL
ΙΔΙΑ ΡΙΖΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥΣ
VIDEO 3: ΜΕΣΟΜΗΔΗΣ Ο ΚΡΗΣ - ΥΜΝΟΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ
ΗΛΙΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
VIDEO 4: ΤΟ ΘΕΙΟΝ ΣΤΟΝ ΗΣΥΧΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΑ
Ο ΗΛΙΟΣ ΣΤΟΝ ΗΣΥΧΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΑ
VIDEO 5: Ο ΚΑΔΜΟΣ
Η ΑΡΓΕΙΑ ΙΩΣ
ΚΡΗΤΗ, ΜΙΝΩΑΣ ΕΥΡΩΠΗ κλπ.
ΔΩΡΙΕΙΣ: ΟΙ ΙΔΡΥΤΕΣ ΤΟΥ ΜΙΝΩΪΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΟΙ ΔΙΑΛΕΚΤΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
VIDEO 6: ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ - Η ΔΩΡΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΔΙΑΛΕΚΤΩΝ
ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ο ΗΛΙΟΣ, ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΤΑΛΛΩΣ
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ
VIDEO 7: ΕΚΤΥΦΛΩΤΙΚΟ ΜΠΛΕ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΛΕ
ΣΕΙΡΙΟΣ Ο ΛΑΜΠΡΟΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ
VIDEO 8: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ: ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΕΤΗ
ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΑΝΟ ΣΤΟ ΜΠΛΕ
VIDEO 9: ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ, ΤΟ ΜΑΥΡΟ (BLACK)



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

DION ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ


Ο Γιώργος Καραμπελιά Εκδότης - Συγγραφέας για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην εκπομπή Ευ ζην με τον Ευγένιο Παπαδόπουλο.



Μια μέρα δίχως…

iskra


Μια σημαντική πλευρά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν το χιούμορ του καθ’ όσα αφορούσαν στον δημόσιο λόγο. Για το προσωπικό του χιούμορ δεν γνωρίζω, διότι κατ’ ιδίαν συναντηθήκαμε μόνον μια φορά, κι αυτήν, αφού ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε αποσυρθεί απ’ την ενεργό πολιτική ζωή.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εκτιμούσε ιδιαιτέρως τις γελοιογραφίες, ορισμένες εκ των οποίων συνέλεγε. Μάλιστα γελοιογραφίες επιθετικές εναντίον του – «επιθετικές, αλλά ωραίες», έλεγε.
Σε μια μεγάλη έκθεση γελοιογραφίας με θέμα την υγεία, επί υπουργίας κ. Νικήτα Κακλαμάνη, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε βεβαίως έρθει, και περικυκλωμένος από τους γελοιογράφους μάς έλεγε γελώντας: «εγώ είμαι γεννημένος γελοιογραφία – δεν έχετε παράπονο».
Εκτός όμως από τη γελοιογραφία, που ο εκλιπών αγαπούσε, επαινούσε και τους γελοιογράφους: «οι μόνοι που δεν μου ζητάνε ρουσφέτια», έλεγε, δοθείσης ευκαιρίας και εις επήκοον πολλών. Καλό ταξίδι.
Κατά τα άλλα, η πολιτική μας ζωή ευτελίζεται όλο και πιο πολύ – λογικό, η υποτέλεια δεν μπορεί παρά να εκφράζεται σε επίπεδο Γεωργιάδη και Πολάκη,
γλώσσα όμως που ομιλούν και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τσίπρας, όσο δεν τους αποδοκιμάζουν. Βεβαίως η ευτέλεια και η κατάπτωση δημιουργούν ακριβώς εκείνο το κλίμα που χρειάζεται για να μην περιμένει κανείς και πολλά από την πολιτική ζωή. Η ανάρτηση Φιλιππάκη, φέρ’ ειπείν! η αθλιότης και η βλακεία.