Σελίδες

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

"Φακελάκια": Το μείζον και μοναδικό πρόβλημα της υγείας;

Νέα Κρήτη


Είναι, τελικά, το "φακελάκι" το μεγάλο πρόβλημα στη δημόσια υγεία; Γι' αυτό, πάντως, προσπαθεί να μας πείσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με παρεμβάσεις σε ημερίδες που διοργανώνει. Την ίδια στιγμή απουσιάζει κάθε ψήγμα αυτοκριτικής για τα κενά και τα ελλείμματα στην πολιτική της. Στοχοποιεί επαγγελματικές ομάδες και έτσι πιστεύει ότι αποπροσανατολίζει από την πιεστική πραγματικότητα και ότι αθωώνεται στα μάτια των πολιτών... Δοκιμασμένη μικροπολιτική τακτική. Δε νομίζω ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κτίζει αξιοπιστία με αυτές τις κινήσεις...
ΤηςΑθηνάς Σπανάκη-Κοχιαδάκη
Το "φακελάκι" είναι για τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα ό,τι είναι, τηρουμένων των αναλογιών, η διαπλοκή, οι έκνομες δοσοληψίες, το ρουσφέτι και οι μίζες στο δημόσιο τομέα εν γένει, ειδικότερα στις πολεοδομικές υπηρεσίες, τις εφορίες, τις εργολαβικές συμβάσεις. Συμπτώματα όλα της έλλειψης ελέγχου και λογοδοσίας, της απουσίας απονομής δικαιοσύνης, της προβληματικής εργασιακής ηθικής, αλλά και της σήψης, πολιτικής και ηθικής, που εκδηλώνεται σε ένα κομμάτι των δημόσιων υπαλλήλων. Η διαφθορά είναι ένα βαθιά κοινωνικό πρόβλημα που δεν αναπτύσσεται μονοδιάστατα - γι' αυτό και οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι πολυεπιπέδες - και, σαφώς, δεν εξαντλείται στα δημόσια νοσοκομεία, όσο και εάν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί να κάνει αυτή την ταύτιση.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επικεντρώνεται στο "φακελάκι" και διοργανώνει με αξιοθαύμαστο ζήλο σχετικές ημερίδες, τα προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο και οι δυσλειτουργίες πολλαπλασιάζονται. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες και η απροθυμία της στην εξομάλυνση κάτι παραπάνω από ορατή, αφού αδρανεί στη δημιουργία δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας, την επαρκή στελέχωση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη ελάχιστη χρηματοδότηση.
Όσο και εάν προσπαθούν να πείσουν ότι το "φακελάκι" είναι το κυρίαρχο πρόβλημα στο ΕΣΥ, δεν το καταφέρνουν. Απάντηση δίνουν νέες μελέτες που δείχνουν ότι οι πολίτες, σε συντριπτικό μάλιστα ποσοστό, εμπιστεύονται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ, την ίδια στιγμή, υποστηρίζουν την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στη δημόσια υγεία. Σε πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε για την 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης (και πραγματοποίησε ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης και πρώην διοικητής του ΠΑΓΝΗ Χρήστος Μελάς), τα ποσοστά ικανοποίησης ως προς την ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα είναι άκρως υψηλά (80%).
Επίσης, από έρευνες που παρουσιάστηκαν στο 7ο Συνέδριο για το Μέλλον της Υγειονομικής Περίθαλψης στην Ελλάδα προκύπτει ότι το 1/3 των ερωτηθέντων είναι απογοητευμένο από τη δημόσια υγεία, ενώ το 85% θεωρεί αναγκαιότητα δομικές αλλαγές στο σύστημα. Παρόμοια είναι τα ευρήματα πανελλήνιας ποσοτικής έρευνας που έγινε με τη συμμετοχή 64 Ομοσπονδιών-Συλλόγων Ασθενών. Σε αυτή οι ερωτηθέντες δηλώνουν την ικανοποίησή τους από τη συμπεριφορά του ανθρώπινου δυναμικού στα νοσοκομεία, ζητούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο σύστημα, ενώ παρατηρούν έλλειψη σεβασμού των δικαιωμάτων τους από το υπουργείο Υγείας, καθώς και χρονικές καθυστερήσεις στην είσοδο νέων θεραπειών στη χώρα.
Προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε επικαλούμενοι το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο "Έτσι είναι εάν έτσι νομίζετε", ωστόσο είναι τόσο ευαίσθητο το διακύβευμα, η δημόσια υγεία δηλαδή, που οι υπεύθυνοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν την αλήθεια, να τη λένε και, κυρίως, να επενεργούν για μια καλύτερη κατάσταση στον τομέα αυτό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου