Σελίδες

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Επτά λόγοι ντροπής της κυβέρνησης για το υπερ-πλεόνασμα!


Πώς δημιουργήθηκε το πλεόνασμα – μαμούθ του 2016, που φτάνει το 4,19% του ΑΕΠ (7,4 δισ. ευρώ) σε όρους προγράμματος και 3,9% του ΑΕΠ (6,9 δισ. ευρώ) με βάση τη μεθοδολογία της Eurostat;
Του Λεωνίδα Βατικιώτη
Θαυμάστε λοιπόν γιατί χαίρεται και χαμογελάει η κυβέρνηση. Ποιά είναι δηλαδή εκείνα τα μέτρα που οδήγησαν στο υπερ-πλεόνασμα του 2016:
  1. Τσίπρας και Καμμένος καμαρώνουν επειδή μια σειρά ειδών λαϊκής κατανάλωσης πέρασαν από το ΦΠΑ 13% στον ανώτερο συντελεστή του 23%. Τουλάχιστον 1,56 δις. έφερε στα κρατικά ταμεία αυτή η αύξηση.
  2. ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπερηφανεύονται επειδή αύξησαν τις εισφορές για υγειονομική περίθαλψη, με αποτέλεσμα να εισρεύσει στο δημόσιο 854 εκ. ευρώ.
  3. Τσίπρας και Καμμένος χαίρονται επειδή αύξησαν την προκαταβολή φόρου σε ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ από 80% σε 100%, στις προσωπικές εταιρείες (ΟΕ, ΕΕ) από 55% σε 75% και στα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόσωπα από 55% σε 75%.
  4. ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δηλώνουν θριαμβευτές επειδή αύξησαν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, την οποία θα καταργούσαν μαζί με πολλά άλλα μέτρα όπως ο ΕΝΦΙΑ…
  5. Τσίπρας και Καμμένος κραδαίνουν ως τρόπαιο την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τις μειώσεις στις συντάξεις χηρείας, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τις αυξήσεις στις εισφορές του ΟΓΑ και την περικοπή των επικουρικών συντάξεων.
  6. ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επαίρονται για τα 280,5 εκ. που συγκέντρωσαν από την πώληση των μετοχών του ΟΛΠ (51% +16%), για τα 95 εκ. ευρώ που συγκέντρωσαν από την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, τα 10 εκ. ευρώ που μάζεψαν από την πώληση της Κασσιώπης στην Κέρκυρα, τα 22 εκ. που επέφερε η πώληση κτιρίων του ελληνικού δημοσίου στο εξωτερικό (Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Ερεβάν, Ρώμη, Λουμπλιάνα, κ.α.) τα 3,85 που συγκέντρωσαν από την πώληση των 2 Airbus, κοκ.
  7. Τσίπρας και Καμμένος κομπορρημονούν επιπλέον επειδή κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά τις κοινωνικής φύσης δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού. Μείωσαν για παράδειγμα τις μεταβιβάσεις σε ΟΤΑ (από 220 εκ. σε 69 εκ.), σε νοσοκομεία (από 326 εκ. σε 321 εκ.), σε ΔΕΚΟ (από 106 εκ. ευρώ σε 94 εκ.) στους συγκοινωνιακούς φορείς (από 317 εκ. ευρώ σε 281 εκ. ευρώ), κ.α. Δεν θα έχουν μείνει κοινωνικές δαπάνες να μειώσει αν εκλεγεί ο Μητσοτάκης…
Επομένως, η αύξηση των εσόδων κατά 2,65 δισ. ευρώ από το 2015 στο 2016 και η μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 9,06 δισ. είχε χαμένους και κερδισμένους…
Τα παραπάνω μέτρα περιλαμβάνονταν στο Μνημόνιο Τσίπρα που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τον Αύγουστο του 2015, (δες εδώ κι εδώ) όταν πρόδωσαν τη λαϊκή εντολή και επισημοποίησαν την παράδοσή τους στους πιστωτές. Η δημοσιονομική προσαρμογή που προέβλεπε το 3ο Μνημόνιο για το 2015 ανερχόταν σε 1.541,2 εκ. ευρώ και για το 2016 στα 5.732,5. Ορίστε λοιπόν από πού προέκυψε το πλεόνασμα!
Τα αντιλαϊκά μέτρα που εφάρμοσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για να καταφέρουν να εμφανίσουν ένα υπερ-πλεόνασμα οκτώ φορές μεγαλύτερο αυτού που είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό (0,5%!) είναι πολύ περισσότερα. Οι λόγοι δηλαδή για τους οποίους η κυβέρνηση όφειλε να ντρέπεται αντί να καυχιέται είναι πολλοί περισσότεροι απ’ όσους αναφέραμε.
Ακόμη και τα παραπάνω ωστόσο δείχνουν ότι πίσω από τις κυβερνητικές φανφάρες κρύβεται η φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Και τα δύο συνεχίζονται όχι απλά με τους ίδιους αλλά με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τις επιδόσεις των κυβερνήσεων ΓΑΠ και Σαμαρά. Δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι πιο καλοί μνημονιακοί μαθητές.
Η κυβέρνηση ωστόσο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να κρύψει αυτή την πραγματικότητα. Εμφανίζει το όνειδος του δημοσιονομικού πλεονάσματος ως ευλογία έτσι ώστε να νομιμοποιήσει και να καθαγιάσει την πολιτική της. Εκ των υστέρων με άλλα λόγια προσπαθεί να εμφανιστεί ως δικαιωμένη. Αναζητά συνενόχους!
ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επιπλέον καλλωπίζοντας την μέχρι σήμερα αντιλαϊκή πολιτική της φορομπηξίας και των περικοπών που οδήγησε στο πλεόνασμα πασχίζουν να στρώσουν το έδαφος για την εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών μέτρων με τα οποία κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Των μέτρων συγκεκριμένα που έχουν ήδη συμφωνήσει για το 2019 – 2020, αφορούν  μείωση συντάξεων και αφορολόγητου ορίου και ανέρχονται (ως τώρα) σε 3,6 δισ. ευρώ. Έτσι ώστε το 2021 να μπορούν να θριαμβολογούν για νέα δημοσιονομικά πλεονάσματα…
Αναρτήθηκε στο kommon




leonidasvatikiotis.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου