Σελίδες

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Το χρήμα δεν πρέπει να μένει στα... κρατικά συρτάρια


Η ανάκαμψη εκτός από τη ρύθμιση του χρέους προϋποθέτει και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων της οικονομίας. Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα τεράστια πλεονάσματα και η συνταγή για στήριξη της οικονομίας. 
Γράφει ο Παντελής Αρσένης
Αρκούντως εντυπωσιακά, από πολλές απόψεις, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τα πρώτα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο της χρονιάς.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, δείχνουν ότι η χώρα όχι μόνο πιάνει «άνετα» τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016 (0,5% του ΑΕΠ) αλλά τρέχει και... πραγματικό πλεόνασμα (606 εκατ. ευρώ).
Κατά πώς φαίνεται, μετά το πρώτο φορολογικό πακέτο που πέρασε την άνοιξη, τις βοήθειες από τον τουρισμό και τις πιστωτικές κάρτες που επέτρεψαν σε χιλιάδες φορολογούμενους να εξοφλήσουν εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ στην εφορία και σε... 12 δόσεις στις τράπεζες, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο ανήλθαν στα 5.374 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 1.028 εκατ. ευρώ!
Την ίδια στιγμή, όμως, η «δίαιτα» στις δαπάνες που ξεκίνησε από τον Γενάρη συνεχίζεται με μάλλον αμείωτη ένταση. Στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού καταγράφεται υστέρηση 3,112 δισ. ευρώ και εδώ εν πολλοίς κρύβεται η επίτευξη του εντυπωσιακού αποτελέσματος (πρωτογενές πλεόνασμα 5,4 δισ. ευρώ, σχεδόν 3% του ΑΕΠ).
Ωστόσο, σε μια χώρα που πασχίζει να βγει από την ύφεση, με αβέβαιο το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για λύση στο χρέος εντός της χρονιάς, τις τράπεζες να μην μπορούν να ρίξουν χρήμα στην αγορά, τους ξένους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής και τους οίκους αξιολόγησης να παραμένουν δύσπιστοι (χαρακτηριστική η ανάλυση της Moody's την περασμένη Παρασκευή), το μόνο που δεν χρειάζεται η χώρα είναι... αχρείαστη δίαιτα.

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, φαίνεται ότι το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων συνεχίζει να υποεκτελείται. Οι δαπάνες του ΠΔΕ ήταν στο τέλος του εννεαμήνου 2,681 δισ. ευρώ (στο σύνολο του έτους θα πρέπει να φτάσουν τα 6,750 δισ. ευρώ) και τα έσοδα στα 2,575 δισ. ευρώ (θα πρέπει να διαμορφωθούν στα 4,420 δισ. ευρώ).
Το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου φάνηκε μια τάση αλλαγής. Αυτή πρέπει να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί.
Δεν φαίνεται στον ορίζοντα κανένας λόγος να στερείται η αγορά των (λίγων) πόρων που υπάρχουν και θα πρέπει να στηρίξουν την οικονομία.
Το οικονομικό επιτελείο έχει κάθε λόγο να επιστρατεύσει όσα χρήματα έχει στη διάθεσή του (σε συνδυασμό με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ κ.λπ.), για να προσπαθήσει να πετύχει θετικό πρόσημο στην οικονομία το 2016(αυτό που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στο Συνέδριο και φαίνεται ότι πιστεύει και το ΔΝΤ). Παράλληλα, βέβαια, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ένα μικρό «μαξιλάρι» ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο το πρωτογενές πλεόνασμα του 0,5%, που πρέπει βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων να παρουσιάσουμε.
Στο πλαίσιο αυτό και σε συνδυασμό με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών από τη δόση του 1,7 δισ. ευρώ, μπορεί να απελευθερωθεί μια σχετικά μικρή, σε σύγκριση με τις ανάγκες, αλλά κρίσιμη ρευστότητα.Απαιτεί βέβαια το κράτος να λειτουργήσει σε όλα τα επίπεδα (ΓΛΚ, φορείς δημοσίου, υπηρεσίες ΕΣΠΑ κ.λπ.).
Και αυτή η δυνατότητα δεν μπορεί να κρυφτεί στα συρτάρια...



euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου