Σελίδες

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Θα βουλιάξει το ελληνικό Χρηματιστήριο;


Του Κωνσταντίνου Βέργου*
Μετά την σημαντική ανάκαμψη που έκανε το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών από τον Φεβρουάριο ως τον Ιούνιο, της τάξης του 50% και καθώς έκτοτε ακολούθησε περίοδος σταθεροποίησης και πτώσης τιμών, εύλογο είναι το ερώτημα αν θα μπορέσει να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.
Στην Ελλάδα καθημερινά ακούγονται ειδήσεις για νέες ανακεφαλαιοποιήσεις Τραπεζών και κλείσιμο εταιριών, με πιο πρόσφατη εκείνη της χτεσινής υπαγωγής της Altec Συμμετοχών σε εκκαθάριση, καθώς κατά την γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, οι μέτοχοι Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα έκαναν αποδεκτή την πρόταση που κατατέθηκε από την Eurobank περί υπαγωγής της Altec σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης σε λειτουργία.

Όταν εταιρίες που αποτελούσαν παλιά γίγαντες στον κλάδο τους, σήμερα μπαίνουν σε φάση εκκαθάρισης, και όταν οι μεγαλύτεροι μέτοχοι, συχνά, είναι οι τράπεζες που έχουν δανείσει τις εταιρίες, και οι οποίες με τη σειρά τους περιμένουν από… κάποιο άλλο να τις «διασώσει» αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά στο επιχειρείν. Ουσιαστικά, τα πράγματα στην Ελλάδα των μνημονίων, δεν είναι εύκολα ούτε στο επιχειρείν ούτε από πλευράς οικονομικών επιδόσεων. Η Ελλάδα μετράει τον 6ο χρόνο κρίσης από τότε που έγινε η υπαγωγή της στους δανειστές, και κατά το δεύτερο τρίμηνο η ελληνική οικονομία παρουσίασε μείωση ΑΕΠ κατά 0,9%, που δεν είναι ότι πιο ενθαρρυντικό.

Όμως, παρά την μείωση του ΑΕΠ, η οποία  είναι ανησυχητική, αλλά είναι συνέπεια της απίστευτης φοροκαρπαζιάς που συνεχίζεται, με εντολή πιστωτών, η χώρα έχει προχωρήσει σε ένα γενναίο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που μπορεί να δώσει ώθηση τόσο στην οικονομία όσο και στο χρηματιστήριο. Αν μάλιστα αυτό συνδυαστεί με εξελίξεις διαγραφής και επιμήκυνσης του χρέους που είναι δυνατόν να γίνει στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν σημαντικές θετικές εκπλήξεις για το Ελληνικό χρηματιστήριο, σε συνδυασμό επίσης με την πολιτική σταθερότητα, που είναι δεδομένη.

Επομένως, εκτιμούμε ότι η κίνηση που έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριου του 2016 προς υψηλότερα επίπεδα έχει σημαντικές πιθανότητες να συνεχιστεί. Μόνο ένα σενάριο πολιτικής αστάθειας θα μπορούσε να οδηγήσει με βεβαιότητα το χρηματιστήριο σε νέα χαμηλά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, δεδομένων των προβλημάτων που έχουν οι ελληνικές τράπεζες, και τα οποία δεν θα λυθούν άμεσα, και τα οποία αντικατοπτρίζουν τα προβλήματα της οικονομίας, δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολύ ισχυρή άνοδο πριν ακριβώς ανακοινωθούν νέες  ιδιωτικοποιήσεις και αναδιάρθρωση χρέους, επομένως η όποια ανοδική κίνηση θα σχετίζεται κυρίως με τους δυο άξονες που περιγράψαμε.
* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία
Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.


Πηγή liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου