Σελίδες

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Για τους "8" να αποφασίσει ο ΟΗΕ

Νέα Κρήτη


Σε μείζον ζήτημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής εξελίσσεται το θέμα της τύχης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν καταφύγει στη χώρα μας ζητώντας πολιτικό άσυλο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα ανατροπής του Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan στην Τουρκία.
Του Βασίλη Κοψαχείλη*
Η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται πώς οι «8» συμμετείχαν ενεργά στο πραξικόπημα και ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα προέβη σε απειλές εναντίον μας σε περίπτωση που δεν τους παραδώσουμε.
Η ελληνική πλευρά ανησυχεί για το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής στη γείτονα χώρα, πράγμα που θα έστελνε τους «8» κατευθείαν στην αγχόνη.
Ωστόσο, το ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση εξελίσσεται σε γρίφο, διότι διάφορες κινήσεις δείχνουν πως όποια απόφαση και αν ληφθεί σε εθνικό νομικό και πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση θα στοχοποιηθεί και εμμέσως η τουρκική κρίση θα γίνει και ελληνική κρίση εν μέσω θέρους και χιλιάδων άλλων δικών μας προβλημάτων.
Ας αποφασίσει, λοιπόν, ο ΟΗΕ...

Η κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσει διέξοδο. Η καλύτερη διέξοδος θα ήταν, λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης, να παραπέμψει το θέμα σε Γνωμοδοτική Επιτροπή υπό τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε εκείνα να αναλάβουν το βάρος της όποιας απόφασης.
Σε περίπτωση θετικής γνωμοδότησης, δηλαδή χορήγησης ασύλου, τότε οι «8» να μετεγκατασταθούν σε φιλική χώρα, αλλά μακρυά από την Ελλάδα.
Με αυτόν τον τρόπο η χώρα μας δεν στοχοποιείται απέναντι στην Τουρκία -ας πάει η Τουρκία να απειλεί στον ΟΗΕ- και παράλληλα εξουδετερώνεται και κάθε σχεδιασμός που θα ήθελε πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας εναντίον της κυβέρνησης.
Σε εποχές και σε καταστάσεις δύσκολες, είναι επιβεβλημένο οι κυβερνήσεις να καταφεύγουν στην πολιτική καινοτομία προκειμένου να λύνουν γρίφους και να ισορροπούν μεταξύ αρχών και συμφερόντων...
* Ο κ. Βασίλης Κοψαχείλης είναι διεθνολόγος, σύμβουλος εκτίμησης γεωπολιτικών κινδύνων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου