Σελίδες

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

VELCULESCU: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΛΗΦΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

iskra


Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ*
"Χρειάζεται βαθιά ελάφρυνση του χρέους" επισήμανε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Delia Velculescu μιλώντας στο πάνελ συνεδρίου τουΕconomist με θέμα "Διατηρώντας το 3ο οικονομικό πρόγραμμα σε τροχιά εφαρμογής: Τι γίνεται τώρα;".
Έκανε επίσης σαφές ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει δημοσιονομικά, ακόμη και αν ληφθούν όλα τα μέτρα, ενώ ζήτησε να ξεκαθαρίσουν και να ποσοτικοποιηθούν οι παρεμβάσεις για το χρέος το ταχύτερο δυνατό.
Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης που ήταν ο κεντρικός ομιλητής του πάνελ έκανε λόγο για ελληνικό αίτημα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5-2% του ΑΕΠ μετά το 2018 (από 3,5%του ΑΕΠ) δεσμευόμενος έως τότε να τηρηθούν οι μνημονιακοί στόχοι, αλλά στελέχη των θεσμών έφεραν αντιρρήσεις κάνοντας λόγο για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για χρόνια μετά...
VELCULESCU: ΑΔΥΝΑΤΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΧΩΡΙΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΧΡΕΟΥΣ
"Η Ελλάδα υλοποίησε νέες μεταρρυθμίσεις, εκτιμούμε τις προσπάθειες, είναι εντυπωσιακές", είπε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Συνέχισε λέγοντας, ωστόσο, ότι "οι μεταρρυθμίσεις είναι πίσω όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους". Εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να υλοποιήσει ή δεν είχε την πολιτική στήριξη για την υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων.
"Οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις βασίζονται σε υψηλή φορολογία και σε μείωση των συντάξεων. Αυτό όμως δεν συνάδει με το πρόγραμμα" επισήμανε. Αναφορικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές η αναβολή κάποιων μεταρρυθμίσεων και οι αποφάσεις για τα κόκκινα δάνεια επίσης δεν συνάδουν με το πρόγραμμα, είπε.
"Θα πρέπει να υπάρχουν πιο ρεαλιστικοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Οι στόχοι παραμένουν φιλόδοξοι. Χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις που υπερβαίνουν το προβλεπόμενα. Ακόμη και με πλήρη εφαρμογή (των μέτρων) δεν είναι αρκετά. Χρειάζεται μία βαθιά ελάφρυνση του χρέους" μεταξύ άλλων.
Επισήμανε επίσης ότι "θα πρέπει να αποφύγουμε μεγαλύτερους δημοσιονομικούς στόχους γιατί θα αυξήσουν το κόστος για την Ελλάδα και την Ευρώπη αν αποτύχουμε" και πρόσθεσε ότι "πρέπει να γίνουν όλα μαζί, και οι μεταρρυθμίσεις αλλά και η ελάφρυνση του χρέους". Και επισήμανε "αν γίνουν όλα αυτά δεν θα υπάρχει κανένας κίνδυνος Grexit”.

Έκανε επίσης σαφές ότι το ΔΝΤ δεν μετέχει, είναι απλά παρατηρητής στο πρόγραμμα και "για να μετάσχουμε, θα πρέπει να έχουμε δέσμευση της Ευρώπης ότι υπάρχει βιωσιμότητα και αυτό προϋποθέτει ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους”. Επισήμανε ότι "έχουμε δεχθεί ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να γίνουν το 2018, αλλά θα πρέπει να συνάδουν με την μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και θα πρέπει να τα συζητήσουμε πριν εμπλακούμε".
Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ επισήμανε ότι "συμφωνήσαμε όλοι ότι η ελάφρυνση χρέους είναι αναγκαία, το θέμα είναι στο τραπέζι, οι λεπτομέρειες και η ποσοτικοποίηση των μέτρων είναι υπό συζήτηση".
"Ελπίζουμε να υπάρχουν οι λεπτομέρειες για την ποσοτικοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος άμεσα" επισήμανε, "χρειάζεται βαθιά ελάφρυνση στο χρέος”, πρόσθεσε.
Ξεχωριστά, σημείωσε ότι "η Ελλάδα είχε μοναδικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει στα προηγούμενα προγράμματα" και εκτίμησε ότι ήταν πιο μεγάλο το τίμημα στην οικονομία. Αλλά "τα διδάγματα δεν εισακούστηκαν από όλους. Μετά το 2011 οι κυβερνήσεις έθεταν πολύ αισιόδοξες προοπτικές για την ανάκαμψη, το 2014 έγινε σαφές ότι αυτοί οι στόχοι δεν ήταν ρεαλιστικοί" είπε.
Γ. ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ 1,5-2% ΤΟΥ ΑΕΠ ΜΕΤΑ ΤΟ 2018
Ο κ. Χουλιαράκης από την πλευρά του ανέφερε ότι "έχουμε ένα δίλημμα ανάμεσα στα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που θα στήριζαν την ανάκαμψη και στην αναθεώρηση αυτών των στόχων που θα δημιουργούσε θέμα αξιοπιστίας. Αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό όταν σχεδιάζεις μία δημοσιονομική πολιτική. Έχουμε ξεφύγει από την κληρονομιά των υποσχέσεων που δεν κρατούνται" είπε.
Στο σημείο αυτό κατέστησε σαφές ότι "εμμένουμε στις υποσχέσεις για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κατά την διάρκεια του προγράμματος και μετά το 2018 διαπραγματευόμαστε για μικρότερα πλεονάσματα".
Για την υποχρέωση περί πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018 υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία – είπε - ότι πολύ λίγες χώρες το κατόρθωσαν μακροπρόθεσμα. Υπάρχουν κίνδυνοι για τις μακροπρόθεσμες επίσης αναπτυξιακές προοπτικές και χρειάζονται χρήματα για επενδύσεις, ανέφερε. Υπάρχει στην Ελλάδα συναίνεση για την μείωση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ επισήμανε και έκανε λόγο για μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση για την ελάφρυνση του χρέους.
Ο κ. Χουλιαράκης έκανε λόγο για τα 4 μειονεκτήματα των 2 προηγούμενων πακέτων διάσωσης και τα διδάγματα για το 3ο πρόγραμμα. "Πρέπει να εξετάσουμε για μετά το 2018 ένα ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 1,5%-2% του ΑΕΠ" ανέφερε, (αντί για 3,5% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του μνημονίου).
Για το χρέος, ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι είμαστε ικανοποιημένοι με την δέσμευση του Eurogroup για όριο χρηματοδοτικών αναγκών στο 15% του ΑΕΠ "αλλά θέλουμε να δούμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα την υλοποίηση των μέτρων". "Θέλουμε την ποσοτικοποίηση και την δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους όσο το δυνατό πιο σαφώς και πιο σίγουρα, για να έχει η Ελλάδα καλύτερη πρόσβαση στις αγορές".
Ένας από τους στόχους της κυβέρνησης για τους επόμενους 4 μήνες είναι η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. "Θέλουμε να δούμε τους καρπούς που θα έρθουν με τη 2η δόση", είπε.
Πρέπει να διευρύνουμε την φορολογική βάση, να δώσουμε προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις στις αγοράς προϊόντων και να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, ανέφερε. Ο ίδιος μίλησε και για έναρξη του QE το φθινόπωρο για την Ελλάδα.
"Όμως αντιμετωπίζουμε και κάποιους κινδύνους" είπε και "αν θα ανέφερα έναν κίνδυνο, αυτός θα ήταν ο εφησυχασμός" επισήμανε.
Εκτίμησε ότι η ανάκαμψη θα έρθει το 3ο τρίμηνο, αλλά για να κλείσει το χάσμα έως το 2021 θα πρέπει να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, είπε "Και χρειαζόμαστε ένα πολύ πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον" γι' αυτόν τον λόγο.
COSTELLO: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Declan Costello έκανε λόγο για ένα "πακέτο των μέτρων πραγματικά τεράστιο, μία προσαρμογή 3% του ΑΕΠ". Εξήγησε ότι για την 2η αξιολόγηση "έχουμε ξεκινήσει ήδη την δουλειά" και είπε ότι "η 2η αξιολόγηση θα είναι γεμάτη εκπλήξεις".
Εξήγησε ότι "η 1η αξιολόγηση ασχολήθηκε με το δημοσιονομικό πακέτο, αλλά η 2η αξιολόγηση θα αλλάξει στόχο". Επισήμανε ότι η επόμενη αξιολόγηση θα έχει να κάνει με την υλοποίηση των μέτρων για παράδειγμα για τα έσοδα, για τα κόκκινα δάνεια, ή για το ασφαλιστικό, "δηλαδή από την ψήφιση θα πάμε στην εφαρμογή".
Ο κ. Costello ενστερνίστηκε την ανησυχία του κ. Χουλιαράκη για τον εφησυχασμό. Στο 1ο και στο 2ο πρόγραμμα, το μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι οι μεταρρυθμίσεις σταματούσαν, ανέφερε. Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να υλοποιήσει δυναμικά τις μεταρρυθμίσεις, είπε.
NICOLA GIAMMARIOLI: ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ 3,5% ΤΟΥ ΑΕΠ
Ο εκπρόσωπος του ESM Nicola Giammarioli επισήμανε ότι "αρχικά δεν ήμουν αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του Eurogroup του Μαΐου για το χρέος, αλλά ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κομβικής σημασίας στις διαπραγματεύσεις για το χρέος".
Για το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενούς πλεονάσματος είπε ότι η απόφαση της Συνόδου του 2015 είναι να διατηρηθεί και μεσοπρόθεσμα προσδιορίζοντας τον χρόνο αλλαγής για μετά από 4-6 χρόνια...
Επανέλαβε κατ επανάληψη μετά από ερωτήματα/τοποθετήσεις συνομιλητών ότι η δέσμευση για αποφάσεις περί πλεονάσματος είναι προσδιορισμένες για το 2018. "Μπορούμε να κάνουμε την συζήτηση τώρα αλλά η εφαρμογή είναι για μετά το 2018".
Έδωσε έμφαση στην αλλαγή στον τρόπο που υπολογίζουμε την βιωσιμότητα του χρέους με βάση τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 15% του ΑΕΠ ετησίως. Σύντομα θα ανακοινωθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προανήγγειλε.
Τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε, "θα δούμε με το ΔΝΤ τις μελέτες βιωσιμότητας" για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Και υπάρχει ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για τα μακροπρόθεσμα μέτρα, είπε, ο οποίος πρέπει να εφαρμοσθεί "με τρόπο προσεκτικό για να μην δοθεί το περιθώριο στους Έλληνες να επιστρέψουν σε παλαιές πρακτικές"...
*Πηγή: Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου