Σελίδες

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Grant Thornton: Οι συνέπειες του Brexit σε οικονομία, πολιτική, θεσμούς, αγορές


Οι συνέπειες σε οικονομία, πολιτική, θεσμούς και αγορές, λόγω της απόφασης των Βρετανών πολιτών για αποχώρηση της χώρας τους από την Ε.Ε., θα  έχουν αντίκτυπο τόσο στην ίδια τη Μεγάλη Βρετανία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, τονίζει σε ανάλυσή της η Grant Thornton.
Η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σημειώνει ότι η επίδραση της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. θα είναι διαφορετική για κάθε επιχείρηση.
Παράλληλα, εκτιμά ότι θα υπάρχουν άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε θέματα στρατηγικής, χρηματοδότησης, διαχείρισης κινδύνων και προστασίας επενδύσεων, παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας στις επιχειρήσεις.


Επιπλέον, η Grant Thornton ανέλυσε το μηχανισμό αποχώρησης από την Ε.Ε., την επίδραση διαφόρων εξωτερικών παραγόντων στις επιχειρήσεις κατά το επόμενο χρονικό διάστημα και εξέτασε τις μελλοντικές μορφές επιχειρηματικής συνεργασίας Μεγάλης Βρετανίας και Ε.Ε.
Οι πρώτες 100 ημέρες
Σύμφωνα με την Grant Thorton, σε ό,τι αφορά την οικονομία, τις πρώτες 100 ημέρες θα παρατηρηθούν:
  • Αστάθεια στις αγορές.
  • Πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια.
  • Υποτίμηση της Στερλίνας. Σύμφωνα με ανάλυση της ΗSBC η Στερλίνα θα υποτιμηθεί 15-20% έναντι του δολαρίου.
Βάσει της ίδιας ανάλυσης, στο επιχειρηματικό περιβάλλον θα παρατηρηθεί μία περίοδος αβεβαιότητας με:
  • Αναβολή επενδυτικών αποφάσεων.
  • Ρευστοποίηση επενδύσεων.
Παράλληλα, στο πολιτικό περιβάλλον η Grant Thorton εκτιμά ότι θα υπάρξει αστάθεια, με τη διαπραγμάτευση για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. να κρατά ενδεχομένως για δύο χρόνια.
Σε ό,τι αφορά τις αγορές, εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί η ελεύθερη πρόσβαση των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Η πρώτη διετία
Κατά την ανάλυση της Grant Thorton, κατά την πρώτη διετία θα παρατηρηθεί αστάθεια και αβεβαιότητα στην οικονομία. Ειδικότερα, ενώ η Μεγάλη Βρετανία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά ως πλήρες μέλος της Ε.Ε. κατά τη διαδικασία αποχώρησης, είναι πιθανή μία αναβολή επενδυτικών αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαριστούν οι μελλοντικές εμπορικές σχέσεις της χώρας. Επίσης σημειώνεται ότι ΔΝΤ εκτιμά πως θα υπάρξει αυξημένος πληθωρισμός και πτώση στην κατανάλωση.
Η Grant Thorton εκτιμά επίσης ότι θα υπάρξει παρατεταμένη αστάθεια στο πολιτικό σκηνικό, «βλέποντας» πιθανές αλλαγές στις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εκλογών. Επιπλέον, στην ίδια ανάλυση τονίζεται ότι η Σκωτία μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου την ανεξαρτησία της και ότι ενδεχομένως να υπάρξουν επιπτώσεις στις σχέσεις Μεγάλης Βρετανίας – Ιρλανδίας.
Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, υπογραμμίζεται στην ανάλυση ότι το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο που αφορά την Ε.Ε. παύει να εφαρμόζεται μετά από 2 έτη και απαιτείται σε βάθος αναθεώρηση του βρετανικού δικαίου και θέσπιση νέου κανονιστικού πλαισίου.
Αναφορικά με τις αγορές η Grant Thorton εκτιμά ότι:  
  • Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά παραμένει ελεύθερη και διατηρούνται σε ισχύ για τη Μεγάλη Βρετανία οι εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες.
  • Η επίτευξη εμπορικής συνεργασίας σε νέες βάσεις με την Ε.Ε. είναι ανεξάρτητη από τη διαδικασία αποχώρησης του άρθρου 50 της ΣΕΕ.
  • Απαιτείται η υπογραφή νέων συμφωνιών με την Ε.Ε. και τις τρίτες χώρες.
Μακροπρόθεσμα
Σχετικά με την οικονομία σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο, η Grant Thorton στην ανάλυσή της σημειώνει ότι οι συνέπειες δεν είναι προβλέψιμες αν και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι αρνητικές στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν της χώρας. Επιπλέον υπογραμμίζει ότι με την εγκαθίδρυση της νέας σχέσης Μεγάλης Βρετανίας και Ε.Ε. οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο άγνωστο περιβάλλον.
Η εταιρεία υπενθυμίζει ότι οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων της Μεγάλης Βρετανίας θα πρέπει να έχουν καταλήξει μέχρι τις εκλογές του 2020 για τη σχέση της χώρας με την Ε.Ε.
Εξάλλου, η Grant Thorton παρατηρεί, αναφερόμενη στο θεσμικό πλαίσιο, ότι η διετία πιθανόν να είναι ανεπαρκής για την θέση σε ισχύ του νέου νομικού πλαισίου ιδίως εάν υπάρξει πολιτική αστάθεια.
Αναφορικά με τις αγορές, στην ανάλυση σημειώνεται ότι μακροπρόθεσμα:
  • Παραμένουν σε εξέλιξη οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.
  • Έμφαση θα δοθεί στην ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων.
  • Η ελευθερία παροχής υπηρεσιών περνάει σε δεύτερη μοίρα.
  • Η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων θα περιοριστεί σημαντικά.



Πηγή Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου