Σελίδες

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Σημαντικά τα απόνερα του Brexit για Ελλάδα


Αύξηση της πίεσης από την Ευρώπη για την πιστή εφαρμογή των προαπαιτούμενων αναμένουν τραπεζίτες και διαχειριστές κεφαλαίου. Το risk-off θα πιέσει μετοχές και ομόλογα. Η έξαρση του ευρωπαϊκού λαϊκισμού ανοίγει έναν νέο αχαρτογράφητο κόσμο.

του Χρήστου Κίτσιου 
Σημαντικά θα είναι τα απόνερα της απόφασης των Βρετανών να ταχθούν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ελλάδα, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη και διαχειριστές κεφαλαίου.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εξέπληξε την εγχώρια αγορά, που πλην ελαχίστων περιπτώσεων πίστευε μετά τη δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών ότι το κλίμα είχε αλλάξει και οι Βρετανοί θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.
Υπό το μούδιασμα του αποτελέσματος έκπληξης, παράγοντες της αγοράς που μίλησαν ανώνυμα στο Euro2day.gr επισημαίνουν ότι καθοριστικός παράγοντας για τις εξελίξεις τούδε και εφεξής θα είναι η στάση του Κάμερον. Αν δηλαδή ο Bρετανός πρωθυπουργός παραιτηθεί υπό το βάρος της ήττας, ή αναλάβει να κινήσει τις αχαρτογράφητες και χρονοβόρες διαδικασίες της εξόδου.
Για την Ελλάδα, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και με τη νευρικότητα να έχει εκτιναχθεί διεθνώς στα ύψη, τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Σε πολιτικό επίπεδο, η Βρετανία καθίσταται πλέον σε υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Η παραπάνω εξέλιξη, σύμφωνα με υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, θα οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση και τις αρχές για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης του φθινοπώρου.
«Χάνεται ο συμβολισμός που είχε η Ελλάδα, όσον αφορά στην ευρωπαϊκή συνοχή και παύουμε πλέον να είμαστε στο επίκεντρο της προσοχής για την Ευρώπη αλλά και για τις ΗΠΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι αναμένει σκλήρυνση της φρασεολογίας από πλευράς Ευρώπης το επόμενο διάστημα.
Σε επίπεδο αγορών, η διάθεση αποφυγής ρίσκου που επέφερε το δημοψήφισμα αναμένεται να ταλαιπωρήσει τη ρηχή εγχώρια αγορά μετοχών και ομολόγων καθώς τα ελληνικά assets παραμένουν υψηλού κινδύνου.
Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, το ερώτημα είναι αν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και οι επερχόμενες εκλογές σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ σηματοδοτήσουν μια στροφή σε μια διαφορετική αλλά ισχυρότερη σε συνεκτικές δομές Ευρώπη, ή ανοίγουν τον χάρτη ενός νέου απομονωτισμού.
Στην πρώτη περίπτωση, η θέση της Ελλάδας στην Ένωση του Ευρώ θα αποκτήσει και πάλι σημειολογική και πολιτική σημασία. Αν όμως το κύμα του λαϊκισμού διαχυθεί και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία) και κυρίως οδηγήσει σε επικράτηση Τραμπ στις ΗΠΑ, ο κόσμος εισέρχεται σε ένα νέο αχαρτογράφητο περιβάλλον, στο οποίο οι πρωταγωνιστές της παγκοσμιοποίησης θα είναι οι πρώτοι που θα υψώσουν τείχη απομονωτισμού.


euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου