Σελίδες

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Η Ελλάδα και η διεθνής εμπειρία από την κυκλοφορία διπλού νομίσματος


Με δεδομένη τηναπόλυτη αδυναμία πληρωμής των τεράστιων χρεών της χώρας μας σε τοκοχρεωλύσια που ανέρχονται σε 18-20 δις ευρώ το χρόνο, η εφαρμογή του συστήματος του διπλού νομίσματος ως προθαλάμου για την έξοδο απο το ευρώ, θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή αν όχι σχεδόν βέβαιη. Το μεγάλο στοίχημα είναι αν η σημερινή κυβέρνηση διαθέτει τις αναγκαίες γνώσεις και έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για το σκοπό αυτό.με προοπτική τη συντεταγμένη μετάβαση στη δραχμή που μπορεί να μας γγάλει απο τη οικονομική κόλαση που βιώνουμε. Ας ελπίσουμε ότι, η κυβερνητική έπαρση θα υποχωρήσει απέναντι στην ανάγκη σωστής εφαρμογής του νέου συστήματος, γεγονός που προϋποθέτει σωστές δράσεις ξαθ κατάλληλες ενέργειες.  Ανεξάρτητα απο τα παραπάνω, παραθέτουμε εδώ μια σύντομη ανάλυση για τον τρόπο λειτουργίας αυτής της εισαγωγικής πρακτικής για τη μετάβαση. Με το διπλό νόμισμα, οι πληρωμές προς το εξωτερικό και οι πληρωμές του δημοσίου χρέους θα γίνονται σε ευρώ, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις θα πληρώνονται με το δεύτερο, υποτιμημένο νόμισμα σεσχέση με το πρώτο σε επίπεδα της τάξης του 30-50%. Το νόμισμα αυτό θα χρησιμοποιείται για εσωτερική κατανάλωση, παράλληλα με το ευρώ. Η παράλληλη κυκλοφορία δύο νομισμάτων υφίσταται σε πολλές περιπτώσεις.Το ευρώ και το δολάριο γίνονται άτυπα αποδεκτά σε όλες σχεδόν τις χώρες εκτός ευρώζώνης μέσα και έξω απο την Ε.Ε.

Από το 1994 στην Κούβα κυκλοφορούν δυο εθνικά νομίσματα: το κουβανικό πέσο και το συναλλαγματικό μετατρέψιμο πέσο, σε ισοτιμία συνδεδεμένη με το αμερικανικό δολάριο.Οι κουβανοί εισπράττουν το μισθό τους και πληρώνουν για τα βασικά τους αγαθά στο σε πέσος (CUP), όμως τα εισαγόμενα είδη και οι υπηρεσίες όπως ο τουρισμός υπολογίζονται σε «μετατρέψιμα πέσος» (CUC). Κάθε τέτοιο πέσο αναλογεί σε 1 δολάριο ή 25 πέσος από αυτά που παίρνουν στα χέρια τους οι πολίτες.

Μια μορφή δεύτερου νομίσματος είναι τα IOUs (χρεόγραφα αναγνώρισης οφειλής), τα οποία δεν έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με το χρήμα. Η πολιτεία της Καλιφόρνιας πλήρωσε με IOUs για δύο μήνες (δηλαδή με αναγνώριση χρέους) 100.000 υπαλλήλους της καθώς και άλλους λόγω έλλειψης ρευστού το 1992. Κάτι ανάλογο με έκδοση τέτοιων ομολόγων έκανε το 2009. Το πείραμα πέτυχε καθώς από πίσω υπήρχε η στήριξη της πανίσχυρης FED...

Στην Αργεντινή  εξέδωσαν χρεόγραφα, ονόματι patacones για να κάνουν πληρωμές λόγω έλλειψης ρευστού πριν από τη χρεοκοπία του 2001. Για παράδειγμα στην Αργεντινή οι κάτοικοι του Μπουένος Άιρες πήραν στα χέρια τους το παράλληλο νόμισμα και ξεκίνησαν τις συναλλαγές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των McDonalds όπου έκαναν δεκτά τα patacones και ξεκίνησαν με σύνθημα «Αγαπώ τη χώρα μου, δέχομαι τα patacones». Έτσι έδινε για 5 patacones δυο μπέργκερ, πατάτες και αναψυκτικό. Βέβαια το νόμισμα ήταν υποτιμημένο και το γεύμα κόστιζε ένα δολάριο πιο ακριβά.

Θεωρητικά, τα  IOU ή Geuro θα χρησιμοποιηθούν εντός της χώρας για την πραγματοποίηση διαφόρων συναλλαγών, ενισχύοντας τη ρευστότητα. Επιπλέον, θα μπορούν να μετατραπούν σε ευρώ για την αγορά εισαγόμενων προϊόντων, αλλά το νέο νόμισμα να υποτιμάται πολύ έναντι του ευρώ αρχικά. Η Ελβετία χρησιμοποιεί δύο νομίσματα εδώ και 75 χρόνια.

Το WIR είναι ένα ανεξάρτητο σύστημα συμπληρωματικού νομίσματος στην Ελβετία που εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις σε συγκεκριμένου; κλάδους. Η WIR Bank διαχειρίζεται το WIR φράγκο, το οποίο χρησιμοποιείται, σε συνδυασμό με το ελβετικό φράγκο. Το WIR φράγκο είναι ηλεκτρονικό νόμισμα και δεν υπάρχει τυπωμένο.


Οδός Δραχμής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου