Σελίδες

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Πρακτικός οδηγός για αρχάριους στις αγορές του εξωτερικού


Του Βασίλη Παζόπουλου
Αν και υπάρχουν πολλά χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο, ορισμένα ξεχωρίζουν λόγω μεγέθους και ιστορίας. Εγγυώνται περισσότερη ασφάλεια, διαφάνεια, ισχυρές αρχές εποπτείας, ρευστότητα, πολλές επιλογές. Αυτός είναι ο λόγος που προσελκύουν επενδυτές από όλο τον κόσμο. 

Υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα στις ξένες αγορές για τον μικροεπενδυτή. Αν κάποιος δεν έχει επιτυχίες στο ΧΑ, δεν σημαίνει πως θα αποτύχει στην ενασχόλησή του με τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια. Πολλές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην εγχώρια αγορά, δεν υφίστανται.

Βέβαια αυτό που τελικά μετράει δεν είναι σε ποιο χρηματιστήριο διαπραγματεύεται η μετοχή μιας εταιρίας, αλλά εάν αυτή αποτελεί καλή επένδυση. Η επιλογή χώρας μάς προσφέρει ένα λιγότερο ή περισσότερο ευνοϊκό περιβάλλον που βοηθάει να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας μας. Αναμφισβήτητα το παιχνίδι παρόλο που είναι πιο δίκαιο και πιο εύκολο στις αναπτυγμένες αγορές, έχει τις ιδιαιτερότητες του.

Ανεύρεση χρηματιστηριακής


Η επένδυση στις αγορές του εξωτερικού είναι ιδιαίτερα εύκολη πλέον. Η μοναδική προϋπόθεση για τον επενδυτή, είναι να ανοίξει ένα κωδικό για ξένες αγορές. Οι διαδικασίες ουσιαστικά δεν διαφέρουν από το άνοιγμα κωδικού για αγορά μετοχών στο ΧΑ.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει αυτό. Είτε μέσω μιας ελληνικής χρηματιστηριακής, είτε με απευθείας άνοιγμα κωδικού από κάποια on-line πλατφόρμα συναλλαγών.

Κατά κανόνα, ο επενδυτής που γράφεται μόνος του σε μια on-line πλατφόρμα του εξωτερικού, απολαμβάνει χαμηλότερο κόστος στις προμήθειες συναλλαγών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική χρηματιστηριακή εταιρεία πρέπει να βρει έναν αξιόπιστο συνεργάτη στο εξωτερικό από τον οποίο θα αγοράσει τις μετοχές, συν το κόστος του προσωπικού που επιβαρύνεται για να εξυπηρετήσει τους πελάτες της.

Για αυτούς που επιλέγουν την συνεργασία μιας ελληνικής χρηματιστηριακής, ας προτιμήσουν όποια διαθέτει οργανωμένο τμήμα ξένων αγορών. Όχι απλά δυνατότητα εκτέλεσης εντολών.

Τα κριτήρια επιλογής είναι κυρίως δύο:

α) να είναι στελεχωμένη με έμπειρο προσωπικό και να γνωρίζουν την ιδιαιτερότητα των αγορών του εξωτερικού. Να μπορεί να βοηθήσει, τουλάχιστον στα πρώτα σας βήματα.

β) να είναι ανοικτά από το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, την ώρα που ολοκληρώνεται η συνεδρίαση στις ΗΠΑ. Επίσης να λειτουργεί στις ελληνικές αργίες, όταν τα χρηματιστήρια του εξωτερικού λειτουργούν κανονικά.

Μια καλή ιδέα είναι να έρθετε σε επαφή με περισσότερες από μία εταιρίες και να συνεργαστείτε με αυτήν που σας εμπνέει μεγαλύτερη σιγουριά. Μπορείτε να έχετε ένα λογαριασμό για ελληνικές μετοχές σε μία χρηματιστηριακή και για τις ξένες σε μία άλλη.

Για όσους επιθυμούν να δίνουν μόνοι τους τις εντολές από τον υπολογιστή τους και όχι τηλεφωνικά, θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο φιλικό περιβάλλον της πλατφόρμας.

Το κόστος των συναλλαγών

Τα έξοδα προμηθειών διαφοροποιούνται από χρηματιστηριακή σε χρηματιστηριακή. Επίσης εξαρτώνται από την συχνότητα που πραγματοποιούνται συναλλαγές και το κεφάλαιο. Κατά κανόνα το κόστος είναι εφάμιλλο με τις προμήθειες που πληρώνει κάποιος για να αγοράσει ελληνικές μετοχές. Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι η απόκτηση αμερικανικών μετοχών, δεν περιλαμβάνει φόρους.

Στην πράξη, η αγοραπωλησία μετοχών σε αναπτυγμένα χρηματιστήρια είναι πιο φτηνή ακόμα και αν υπάρχουν οι ίδιες προμήθειες με τις συναλλαγές του ΧΑ. Ο λόγος είναι το πολύ μικρό slippage. Δηλαδή η απόσταση μεταξύ πωλητή και αγοραστή στην τιμή διαπραγμάτευσης.

Ο επενδυτής θα πρέπει να διερευνήσει τις σχετικές χρεώσεις, η τελική του απόφαση όμως, δεν θα πρέπει να βασιστεί μόνο από το κόστος. Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες εξίσου σημαντικοί.

Ειδικά ο αρχάριος στις ξένες αγορές, καλό θα είναι να μην επιχειρήσει μόνος του γιατί δεν θα αποφύγει τα δαπανηρά λάθη. Ακόμα και αν δεν ενδιαφέρεται να δίνει τηλεφωνικές εντολές, πρέπει να έχει βοήθεια από κάποια χρηματιστηριακή ή από κάποιον έμπειρο επενδυτή.

Ένα από τα συνηθισμένα πλεονεκτήματα της ελληνικής χρηματιστηριακής που συναντάμε στην πράξη, είναι πως ο trader μπορεί να βρίσκεται εκτός υπολογιστή ή να υπάρξει διακοπή ρεύματος στον χώρο του ενώ χρειάζεται να δώσει κάποια επείγουσα εντολή. Επίσης μπορεί να συμβουλευτεί τους υπεύθυνους της εταιρείας πριν προβεί σε κάποια αγορά ή να προστατέψει το κεφάλαιο του δίνοντας εντολή στο dealing room της χρηματιστηριακής να πουλήσει αυτόματα αν συμβεί κάτι έκτακτο, όπως το τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία. 

Ωράριο λειτουργίας και αργίες
Τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου, με βάση τον ετήσιο κύκλο εργασιών τους, την κεφαλαιοποίηση της αγοράς και τον αριθμό των εταιρειών που συμμετέχουν, όπως είναι φυσικό βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές αγορές ξεκινούν σε τοπική ώρα από τις 9:30 το πρωί μέχρι τις 16:00 το απόγευμα. Δηλαδή από τις 16:30 ώρα Ελλάδας και ολοκληρώνουν την συνεδρίαση στις 23:00 το βράδυ. 

Τα futures επί των κυριότερων δεικτών, όπως του S&P, διαπραγματεύονται σχεδόν σε 24ωρη βάση.

Αυτό μας προσφέρει μια επιπλέον ασφάλεια, γιατί σε κάποιο έκτακτο αρνητικό περιστατικό, οποιαδήποτε ώρα, μπορούμε να αντισταθμίσουμε την θέση μας με λίγα χρήματα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε το άνοιγμα της συνεδρίασης που ενδεχομένως να είναι πολύ αργά.

Οι αργίες είναι διαφορετικές από ό,τι στην χώρα μας, όπως είναι φυσικό. Για παράδειγμα είναι κλειστά την Μεγάλη Παρασκευή των καθολικών, όχι των ορθόδοξων. Όπως και το ΧΑ, δεν συνεδριάζουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Αργίες έχουμε τον Ιανουάριο (προς τιμή του Martin Luther King), τον Φεβρουάριο (τα γενέθλια του Washington), τον Μάιο (Memorial Day), τον Ιούλιο (Ημέρα Ανεξαρτησίας), τον Σεπτέμβριο (Labour Day) και τον Νοέμβριο (Ημέρα των Ευχαριστιών).


* Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, συγγραφέας του βιβλίου Επενδυτές χωρίς Σύνορα.
** Οι Επενδυτές χωρίς Σύνορα θα βρίσκονται στην Βόρεια Ελλάδα από 23 μέχρι 26 Μαΐου. Πληροφορίες θα βρείτε στο www.ependytes.com

vpazopoulos@gmail.com

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου