Σελίδες

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Ψηφίστηκε επί της αρχής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Nick Paleologos / SOOC
Με τις ψήφους μόνο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Το 90% των εργαζομένων κερδίζει από αυτή τη μεταρρύθμιση,υποστηρίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος δέχθηκε σφοδρότατη κριτική, τόσο από τους κοινωνικούς φορείς που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους, όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι ευνοείται η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων, καθώς το «συζητούμενο νομοσχέδιο διαπνέεται από τα στοιχεία τηςκοινωνικής δικαιοσύνης και της ισονομίας» .

«Εμείς είμαστε με τους πολλούς και όχι με τους λίγους», ισχυρίστηκε ο υπουργός Εργασίας που επέμεινε ότι το 90% των εργαζομένων κερδίζουν από αυτή τη μεταρρύθμιση.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος κλήθηκε ύστερα από πρόταση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη, υποστήριξε ότι οι αλλαγές πρέπει να έχουν βάθος 25ετίας διαφορετικά το μόνο που γίνεται είναι η συνεχής μείωση συντάξεων και μισθών και κάλεσε την κυβέρνηση να συμμετέχει σε μια συζήτηση για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων.

«Πυρά» από τους κοινωνικούς φορείς


«Αποσύρετε το νομοσχέδιο για να μπορέσετε να πάτε στα χωριά σας, αν δεν το κάνετε, δεν θα μπορέσετε να πατήσετε», είπε από πλευράς του, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Βαγγέλης Μπούτας.

«Πυρά» κατά της κυβερνητικής πρότασης εκτόξευσαν και οι υπόλοιποι κοινωνικοί φορείς. «Να τα παίρνετε από τους μεσαίους και να τα δίνετε στους πιο χαμηλοσυνταξιούχους δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δίκαιο», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσουμπέλης, ενώ ο επιστημονικός διευθυντής της ΓΣΕΕΓιώργος Αργείτης μίλησε για αναπαραγωγή διακρίσεων ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες. «Αυξάνονται οι εισφορές χωρίς να προβλέπεται εισπραξιμότητα, άρα περιλαμβάνει κοινωνικές αδικίες επιτείνοντας τη φτωχοποίηση συνταξιούχων», σημείωσε.

Για πλήρη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης μίλησε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, η οποία έβγαλε χθες ανακοίνωση  στην οποία μιλούσε για νέα μέτρα λιτότητας, ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης είπε ότι «οι ασφαλιστικές εισφορές μετατρέπονται σε ασφαλιστική φορολογία».

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης ανέφερε ότι «επιτείνεται η φτωχοποίηση των συνταξιούχων», ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί τμήμα αναπτυξιακής στρατηγικής για αύξηση απασχόλησης και πάταξη φοροδιαφυγής.

Για «προκλητικό διαχωρισμό» των ελευθέρων επαγγελματιών από τους υπόλοιπους εργαζόμενους έκανε λόγο ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κώστας Κόλλιας, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης υποστήριξε ότι «σαρώνεται ότι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης» και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Στην τοποθέτησή του ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμΕΑ) αναφέρθηκε στο άρθρο 7 και στο άρθρο 27 για τις αναπηρικές συντάξεις. Όπως είπε, «η εθνική σύνταξη δεν μπορεί να δίνεται στους συνταξιούχους με αναπηρία, με βάση το ποσοστό αναπηρίας. Η εθνική σύνταξη δεν είναι επίδομα αναπηρίας, για να παίζει ρόλο η βαρύτητα της αναπηρίας, που ασφαλώς παίζει ρόλο, όταν πρόκειται για επιδόματα.
Συνεπώς, το πρώτο και το κυρίαρχο θέμα που θέτουμε είναι ότι η εθνική σύνταξη πρέπει να δίνεται στα άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης και ανεξαρτήτως ποσοστού, από 50% και άνω, εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε ένα στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης». Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ  για τις συντάξεις αναπηρίας. 

Στη συζήτηση είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους και οι εκπρόσωποι δημοσιογραφικών ενώσεων, που εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους με την κατάργηση του αγγελιόσημου, ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση με τον υπουργό, χωρίς να υπάρξει συμφωνία.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Κουμπιάς ζήτησε τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του αγγελιόσημου. «Κληθήκαμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας για ένα νομοσχέδιο για το οποίο απεργούμε για 6η ημέρα. Εμείς, ζητάμε τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης. Και ταυτόχρονα την διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρους χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης», είπε και πρόσθεσε πως η ένταξη του ΕΤΑΠ- ΜΜΕ σε ένα ελλειμματικό εν τη γενέσει του Ταμείο θα εξανεμίσει τα αποθεματικά των Ταμείων και της περιουσίας τους που είναι από τις εισφορές των εργαζομένων.

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλειος Αλεξανδρής ζήτησε «ειδική πρόνοια για την προστασία των νέων και των χαμηλοεισοδηματιών με πάγιες ρυθμίσεις και να περιλαμβάνουν και την καθιέρωση ανεισφορολόγητου ποσού. Δυνατότητα δημιουργίας αυτοχρηματοδοτούμενου επαγγελματικού ταμείου νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου ως εναλλακτική επιλογή έναντι της επικουρικής ασφάλισης, με αντίστοιχη κατάργηση των εισφορών επικουρικής ασφάλισης».

«Δυνατότητα άμεσης κατάργησης των εισφορών εφάπαξ και διανομής του ποσού που αναλογεί στις ήδη καταβληθείσες εισφορές. Να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο σε αντιστοιχία με ό,τι ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, με το υποερώτημα, σε τι διαφέρουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες», τόνισε κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Αντιδράσεις και από τους διοικητικούς δικαστές

Με έντονο τρόπο εξέφρασε την αντίδραση της στο «αντισυνταγματικό» ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, που έκανε λόγο για «νομοσχέδιο που μετακυλύει για μία ακόμη φορά το βάρος των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων στους ασφαλισμένους,  αν και δεν ευθύνονται οι ίδιοι».

Αναλυτικά η ανακοίνωση τους:

«Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζει την συνολική αντίθεσή της στη λογική και το βασικό πλαίσιο του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή στις 22.4.2016 από την κυβέρνηση. Ένα νομοσχέδιο που μετακυλύει για μία ακόμη φορά το βάρος των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων στους ασφαλισμένους,  αν και δεν ευθύνονται οι ίδιοι.

Η διαχρονική (από τον α.ν. 1611/1950 μέχρι και σήμερα) αξιοποίηση από το Κράτος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων για σκοπούς άσχετους με το φυσικό τους προορισμό, η εισφοροδιαφυγή, η μεγάλη έκταση της ανασφάλιστης εργασίας, η ανεργία και η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων είναι οι παράγοντες που υπονόμευσαν διαχρονικά το Ασφαλιστικό Σύστημα.

Επισημαίνουμε ότι:

- Οι περικοπές των συντάξεων και η υποβάθμιση των ασφαλιστικών παροχών δεν μπορεί να παραβιάζουν τον συνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος.

- Ειδικά, τέλος, για τους δικαστικούς λειτουργούς, η μεταφορά του συνόλου των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεών μας στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), - πέραν των συνταγματικών ζητημάτων που εγείρει -  σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση των συντάξεων παλαιών και νέων συνταξιούχων ως αποτέλεσμα του  επανυπολογισμού των συντάξεων για τους πρώτους , θα επιφέρουν αναπόφευκτα περαιτέρω δραματική συρρίκνωση των συντάξεων και των εν γένει ασφαλιστικών παροχών και των συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών».


Η συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές θα συνεχιστεί την Πέμπτη μετά το Πάσχα.



Πηγή tpp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου