Σελίδες

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Επτά σημεία που πρέπει να θυμόμαστε για τον ISIS

Νέα Κρήτη


Πάμε πάλι για να μη ξεχνάμε και μην ξεχνιόμαστε
- Οι πρόσφυγες φεύγουν από τη Συρία εκτός των άλλων για να ξεφύγουν από το ISIS και την καταστροφή που φέρνει
- Το ISIS είναι μια οργάνωση με κρατική υπόσταση, με μεγάλους πόρους και εξοπλισμό. Το να πιστεύεις ότι μια τέτοια οργάνωση θα έστελνε τους μαχητές από το Αιγαίο με κίνδυνο να πνιγούν, να συλληφθούν κ.λπ. είναι απλώς ηλίθιο.
- Το ISIS δεν χρειάζεται να στέλνει μαχητές στην Ευρώπη. Έχει μαχητές στην Ευρώπη, γιατί δυστυχώς έχει κάνει τη μεγαλύτερη στρατολόγηση ξένων εθελοντών από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
- Στα γκέτο των χωρών που μετέτρεψαν την αποικιοκρατική νοοτροπία (θυμάται κανείς τι έγινε στο Βελγικό Κογκό;) σε σύγχρονο ρατσισμό, στις μάζες των μισοπαραβατικών, το ISIS μπορεί να στρατολογεί εύκολα. Και άπαξ και στρατολογήσεις ανθρώπους έτοιμους να αυτοκτονήσουν, μετά δύσκολα σε σταματούν "μέτρα ασφαλείας"

- Η Δύση ευθύνεται για τον πόλεμο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, για την όξυνση της Συριακής κρίσης και για την ανοιχτή πληγή του παλαιστινιακού. Καθημερινά προσφέρει λόγους για οργή εναντίον των "απίστων"
- Ο κυνισμός των χωρών του Κόλπου, και πρώτα και κύρια της Σ. Αραβίας αλλά και οι καιροσκοπισμοί της Τουρκίας αντικειμενικά διαμορφώνουν ευνοϊκό έδαφος για τον ένοπλο τζιχαντισμό. Φάνηκε αυτό και από το ότι πρόσφατα χαρακτήρισαν "τρομοκρατική" τη Χεζμπολά (και ο Αραβικός σύνδεσμος και το Συμβούλιο συνεργασίας του Κόλπου) τη μόνη δύναμη που αντιπαλεύει στο έδαφος το τζιχανταριό.
- Το ολόσωστο σύνθημα "Δικοί σας οι πόλεμοι - Δικοί μας οι νεκροί", ορίζει τη διαχωριστική γραμμή. Δεν έχουμε το ίδιο πένθος με τις κυβερνήσεις που ευθύνονται για τον πόλεμο, τις επεμβάσεις, τον αυταρχισμό, την ισλαμοφοβία, του φράχτες. Να αγωνιστούμε ενάντια στις πολιτικές που οπλίζουν το χέρι τέτοιων επιθέσεων. Να βγάλουμε τις χώρες μας από τη μηχανή του πολέμου, να συμβάλουμε ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος, να αγκαλιάσουμε τους πρόσφυγες.
Ο Π.Σωτήρης είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Από το FB του Παναγιώτη Σωτήρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου