Σελίδες

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Bloomberg: “Οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο νέος φορολογικός παράδεισος του κόσμου”

Οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο νέος φορολογικός παράδεισος του κόσμου, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Οι ΗΠΑ είναι ο αγαπημένος νέος φορολογικός παράδεισος του κόσμου», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο τονίζει ότι η μεταφορά χρημάτων από τους συνήθεις εξωχώριους παραδείσους στις ΗΠΑ αποτελεί μία νέα ζωηρή δραστηριότητα.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σημειώνει το δημοσίευμα, ο γενικός διευθυντής της Rothschild & Co., ‘Αντριου Πένι, έκανε μία ομιλία σε νομική εταιρεία στο Σαν Φραντσίσκο για το πώς η παγκόσμια ελίτ του πλούτου μπορεί να αποφεύγει την πληρωμή φόρων. Το μήνυμά του ήταν ξεκάθαρο: Μπορείτε να βοηθήσετε τους πελάτες σας να μεταφέρουν τις περιουσίες τους στις ΗΠΑ, αφορολόγητες και κρυμμένες από τις κυβερνήσεις τους. Ορισμένοι αποκαλούν τις ΗΠΑ ως τη νέα Ελβετία, σημειώνει το δημοσίευμα.
Μετά από χρόνια που οι ΗΠΑ επέκριναν άλλες χώρες ότι βοηθούσαν πλούσιους Αμερικανούς να κρύβουν τα χρήματά τους εκτός της χώρας, εμφανίζονται τώρα ως ο κύριος φορολογικός παράδεισος καθώς και ως παράδεισος αναφορικά με το απόρρητο για πλούσιους ξένους. Από τους δικηγόρους στο Λονδίνο έως τις ελβετικές εταιρείες καταπιστευμάτων, όλοι ασχολούνται με τη νέα αυτή αγορά, βοηθώντας τους πλούσιους του κόσμου να μεταφέρουν τους λογαριασμούς τους από μέρη, όπως τις Μπαχάμες και τα νησιά των Παρθένων Νήσων, στη Νεβάδα, το Γουαϊόμινγκ και τη Νότια Ντακότα.

«Τι ειρωνεία – όχι, τι διαστροφή – είναι ότι οι ΗΠΑ, μια χώρα που ήταν τόσο υποκριτική στην αποδοκιμασία των ελβετικών τραπεζών, έχει γίνει η σύγχρονη επικράτεια του τραπεζικού απορρήτου», έγραψε ο καθηγητής Peter A. Cotorceanu, που είναι δικηγόρος της ελβετικής δικηγορικής εταιρείας Anaford AG, σε ένα νομικό περιοδικό πρόσφατα.
Τα προηγούμενα χρόνια, οι ΗΠΑ ήταν αποφασισμένες να θέσουν τέλος στις πρακτικές φοροδιαφυγής των πολιτών τους, που έκρυβαν τα χρήματά τους σε ξένες τράπεζες. Η προσπάθειά τους οδήγησε στον νόμο του 2010 για τη φορολογική συμμόρφωση των λογαριασμών στο εξωτερικό (Foreign Account Tax Compliance Act ή Fatca), ο οποίος απαιτεί από τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες να αποκαλύπτουν τους λογαριασμούς που έχουν Αμερικανοί πολίτες στο εξωτερικό και να τους ανακοινώνουν στις φορολογικές Αρχές των ΗΠΑ (IRS), επ’ απειλή πολύ μεγάλων προστίμων.
Έχοντας ως έμπνευση τον Fatca, ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) κατάρτισε ακόμη πιο αυστηρούς κανόνες για να βοηθήσει και τις άλλες χώρες να ανακαλύψουν τους φοροφυγάδες. Ένα σύνολο 97 επικρατειών έχουν συμφωνήσει από το 2014 να επιβληθούν νέοι κανόνες δημοσιοποίησης τραπεζικών λογαριασμών, καταπιστευμάτων και ορισμένων άλλων επενδύσεων που γίνονται από διεθνείς πελάτες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Από τις χώρες που ζήτησε ο ΟΟΣΑ να υπογράψουν τη συμφωνία, μόνο λίγες αρνήθηκαν: Το Μπαχρέιν, το Ναούρου, το Βανουάτου και οι ΗΠΑ, σημειώνει το δημοσίευμα.
Η Rothschild, το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με τη μακρόχρονη ιστορία, έχει ανοίξει μία εταιρεία καταπιστευμάτων στη Reno της Νεβάδα. Τώρα, μεταφέρει τις περιουσίες πλούσιων ξένων πελατών από offshore παραδείσους, όπως οι Βερμούδες, που υπόκεινται πλέον στους νέους κανόνες δημοσιοποίησης (των στοιχείων των πελατών τους), στην εταιρεία της στη Νεβάδα που εξαιρείται από τους κανόνες αυτούς. Η εταιρεία αναφέρει ότι η δραστηριότητά της στη Reno εξυπηρετεί διεθνείς οικογένειες που προσελκύονται από τη σταθερότητα των ΗΠΑ και ότι οι πελάτες της πρέπει να αποδεικνύουν ότι συμμορφώνονται με τη φορολογική νομοθεσία των χωρών τους. Σημειώνει, επιπλέον, ότι «δεν συστήθηκε με σκοπό να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει» τους κανόνες δημοσιοποίησης, δήλωσε εκπρόσωπος της Rothschild.
Και άλλες εταιρείες εισέρχονται στην αγορά, όπως η Cisa Trust με έδρα τη Γενεύη, η οποία συμβουλεύει πλούσιους Λατινοαμερικάνους και έχει κάνει αίτηση να ανοίξει κατάστημα στο Pierre για να «εξυπηρετεί τις ανάγκες των ξένων πελατών της», όπως δήλωσε o Πρόεδρός της John J. Ryan Jr. Η Trident Trust Co., μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξωχώριων καταπιστευμάτων, μετέφερε τον Δεκέμβριο δεκάδες λογαριασμούς από την Ελβετία, το Grand Cayman και άλλα μέρη στο Sioux Falls, εν όψει της καταληκτικής προθεσμίας της 1ης Ιανουαρίου για τη δημοσιοποίηση.
«Σέβομαι την κυβέρνηση του Ομπάμα, επειδή χωρίς τις πρώτες κινήσεις της δεν θα είχαμε αυτούς τους κανόνες δημοσιοποίησης. Από την άλλη πλευρά, είναι τώρα η ώρα για τις ΗΠΑ να εφαρμόσουν αυτό που θέλουν από την Ευρώπη να εφαρμόσει», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Σβεν Γκίεγκολντ του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δεν απολογείται για τη μη συμφωνία των ΗΠΑ με τους κανόνες του ΟΟΣΑ. «Οι ΗΠΑ ήταν επικεφαλής της μάχης για την καταπολέμηση της διεθνούς φοροδιαφυγής που χρησιμοποιούσε εξωχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ράιαν Ντάνιελς, σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ «βασίζεται άμεσα» στον νόμο Fatca.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου