Σελίδες

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Σχέδιο – σοκ για «τείχος» στα Σκόπια

ardin-rixi


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΣΤΟΝ ΣΛΟΒΕΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Των Μαρία Αδαμίδου και Μαρία Αρώνη από το Έθνος 
Σφράγισμα συνόρων με διμερείς συμφωνίες προωθεί η Κομισιόν για να μπλοκάρει τις προσφυγικές ροές. Επιβεβαιώνουν στο «Εθνος» τις προθέσεις των Βρυξελλών πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Να μετατρέψει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών απειλεί το σχέδιο, που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εκπονούν οι Βρυξέλλες, με σκοπό να μονώσουν τον ευρωπαϊκό Βορρά από τις προσφυγικές ροές. «Πράσινο φως» για διμερείς, διασυνοριακούς ελέγχους δίνει ο Γιούνκερ με επιστολή του προς τον Σλοβένο πρωθυπουργό.
Σχέδιο - σοκ για «τείχος» στα Σκόπια
Μυστικό σχέδιο «αποκλεισμού» της Ελλάδας, που προβλέπει σφράγισμα των συνόρων της ΠΓΔΜ με τη χώρα μας, φέρεται να επεξεργάζεται η Κομισιόν, προκειμένου να περιορίσει τη ροή προσφύγων προς χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία.
Το εξυφαινόμενο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «πρόδωσε» η διαρροή επιστολής του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προς τον Σλοβένο πρωθυπουργό, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσαν η ιστοσελίδα Politico και η Die Welt.
Στην επίμαχη επιστολή του, ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να παρέχει τη στήριξή του προς τις Αρχές της ΠΓΔΜ για «τον έλεγχο των συνόρων με την Ελλάδα μέσω απόσπασης αστυνομικών και παροχής εξοπλισμού» από μεικτές δυνάμεις που θα προκύπτουν από διμερείς συμφωνίες.

Οπως σχολιάζει το Politico, αυτό που ουσιαστικά σχεδιάζεται είναι η… μετατόπιση των νοτίων συνόρων της Ευρώπης, από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ. Η ελληνική πλευρά πάντως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν έχει γνώση της επιστολής Γιούνκερ.
Επίσημη τοποθέτηση από τις Βρυξέλλες δεν υπάρχει, ωστόσο πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξηγούσαν χθες προς το «Εθνος», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις προθέσεις της Κομισιόν, ότι «έως ότου αποκτήσουμε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή, η οποία θα μπορεί να ελέγχει τα εξωτερικά σύνορά μας (και να επεμβαίνει σε τρίτες χώρες), έχουμε την υποχρέωση να βοηθήσουμε αυτό να συμβεί».
Αρα: Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανάγκη να φυλαχθούν τα σύνορα στην ΠΓΔΜ για να μην εισέρχονται οικονομικοί μετανάστες από την Ελλάδα και να «ανεβαίνουν» προς τον Βορρά. Ομως επειδή η Frontex δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το έργο, γιατί δεν έχει δικαίωμα επέμβασης σε τρίτες χώρες, αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με διμερείς συμφωνίες μεταξύ των Σκοπίων και των κρατών-μελών που επιθυμούν να στείλουν δικούς τους συνοριοφύλακες εκεί.
Σε αυτές τις «διμερείς συμφωνίες» φαίνεται πως αναφέρεται και ο ίδιος ο Γιούνκερ στην επιστολή του, υπογραμμίζοντας ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι χώρα-μέλος της ΕΕ και άρα, βάσει των ισχύοντων κανονισμών, μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ενισχυθούν τα σύνορα της γειτονικής μας χώρας.
Με κοινοτικά κονδύλια
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Welt», οι χώρες που εμφανίζονται «πρόθυμες» να θέσουν δικούς τους συνοριοφύλακες στη διάθεση των Σκοπίων, θα ενισχυθούν, πιθανότατα, με κοινοτικά κονδύλια.
Οι χώρες του Βίζεγκραντ ήδη παρέχουν κάθε δυνατή στήριξη προς τα Σκόπια: η Ουγγαρία βοηθά με την ανέγερση του φράχτη και η Σλοβακία έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή της να στείλει συνοριοφύλακες. Τα Σκόπια έχουν μετατραπεί, λοιπόν, σε κράτος-κλειδί για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς τις κεντροευρωπαϊκές και βορειοευρωπαϊκές χώρες και στις Βρυξέλλες επικρατεί η λογική πως τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να προστατευτούν εκεί.
Ακόμη, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει στην επιστολή του ότι οι χώρες της μεταναστευτικής οδού των δυτικών Βαλκανίων, είτε είναι μέλη της ΕΕ είτε όχι, οφείλουν να σταματήσουν να επιτρέπουν σε πρόσφυγες τη διάσχιση των συνόρων χωρίς να έχουν ειδοποιήσει τη γείτονα χώρα.
Απηχεί δηλαδή την κριτική που έχουν ασκήσει Βιέννη και Βερολίνο προς την Αθήνα, περί αποτυχίας φύλαξης όχι μόνο των θαλάσσιων αλλά και των βόρειων συνόρων της. Κι όλα αυτά από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που μόλις προ ημερών δήλωνε ότι η επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα θα καταστρέψει το ευρώ και την κοινή αγορά της Ευρώπης.
Το εν λόγω «Plan B» φαίνεται πως κυκλοφορεί ευρέως στους διαδρόμους των Βρυξελλών τις τελευταίες ημέρες, καθώς και άλλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, όπως η Telegraph, που δεν έχουν στη διάθεσή τους την επιστολή Γιούνκερ, μαθαίνουν από «διαρροές» ότι είναι πολύ πιθανός ο αποκλεισμός των ελληνικών συνόρων από την υπόλοιπη ήπειρο. Και η Le Monde γράφει ότι προωθείται το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας και Σκοπίων, με παράλληλη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την ΠΓΔΜ. Οπως τονίζεται, στόχος είναι να περιοριστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η εισροή προσφύγων μέσω του «δρόμου των Βαλκανίων».
Η στρατηγική αυτή «τιμωρεί την Ελλάδα, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο έδαφός της», καταλήγει το δημοσίευμα.
Την ίδια στιγμή, το δημοσίευμα της Le Monde αναφέρει ότι σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, το οποίο θα εξετάσει τη διετή «έξωση» της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν, με μια πολύ «λεπτή και σύνθετη πολιτική διαδικασία», που θα δίνει στη χώρα μας περιθώριο τριών μηνών να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΠΙΕΣΕΙΣ
Προβληματισμός στην Αθήνα μετά το σφυροκόπημα στην ΕΕ
Βαθιά ανησυχία εκφράζει η ελληνική πλευρά για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος όσον αφορά στη χώρα μας, μετά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε κατά το προχθεσινό, άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση των hotspots μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Το κλίμα για τη χώρα μας ήταν ιδιαίτερα αρνητικό. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μουζάλας εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τα όσα συνέβησαν, παρότι επισημαίνει πως δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο αποβολής της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν. Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, κάτι τέτοιο «δεν θα σημάνει μόνο την αναστολή συμμετοχής μιας χώρας. Θα σημάνει τη διάλυση της Σένγκεν». Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά θεωρεί ανησυχητικό το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του συμβουλίου δηλώθηκε κατανόηση σε χώρες που έχουν κλείσει τα σύνορά τους προκειμένου να περιορίσουν τις προσφυγικές ροές προς τη Βόρεια Ευρώπη.
Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώθηκε για τη χώρα μας ήταν η πρόταση του Βέλγου υπουργού για τη δημιουργία στρατοπέδου στην Αθήνα προκειμένου να εγκατασταθούν 300.000-400.000 μετανάστες. Πάντως, πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν βρήκε ευήκοα ώτα και από την πλευρά των υπουργών των άλλων χωρών της ΕΕ.
Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το «κλειδί» για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών βρίσκεται στην Τουρκία. Για τον σκοπό αυτόν θεωρεί απαραίτητη την επιτάχυνση των διαδικασιών επανεισδοχής, με τη συνδρομή και της ΕΕ. Στόχος είναι να γίνονται άμεσα οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών στα τουρκικά παράλια, με πλοίο της ακτοφυλακής. Αλλωστε, με βάση τα στοιχεία, η Τουρκία έκανε δεκτές 120 αιτήσεις επανεισδοχής σε διάστημα 20 ημερών, όταν για την ίδια περίοδο από τα τουρκικά παράλια πέρασαν στα ελληνικά νησιά περίπου 60.000 άτομα. «Θεωρώ ότι η Τουρκία έχει την πολιτική βούληση να τηρήσει τη συμφωνία της με την ΕΕ. Ωστόσο αντιλαμβάνομαι ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες. Με τον τρόπο αυτόν, μπορούμε να τη βοηθήσουμε», δήλωσε στο «Εθνος» ο κ. Μουζάλας.
Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά απορρίπτει την κριτική που δέχθηκε περί μη επαρκούς φύλαξης των συνόρων, ενώ αναμένεται να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για την κατασκευή των hotspots, ένα ζήτημα για το οποίο παραδέχεται καθυστερήσεις. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η χώρα μας καλείται να ολοκληρώσει και τα πέντε κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης, καθώς το μόνο που λειτουργεί είναι αυτό της Λέσβου.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΗ
Διαβάστε την επιστολή του Γιουνκέρ προς τον Σλοβένο πρωθυπουργό εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου