Σελίδες

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Το ελληνικό παράδοξο: Τι προβλέπει ο Economist για την Ελλάδα και άλλες οικονομίες

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει με παιδάκι από το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο, στο Μέγαρο Μαξίμου, Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea Bonetti
Η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη σε ένα καθεστώς χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους, για το οποίο κανείς -είτε εντός είτε εκτός της χώρας- δεν πιστεύει ότι είναι βιώσιμο, αναφέρει το βρετανικό περιοδικό Economist στην χριστουγεννιάτικη έκδοσή του.
Το περιοδικό παρουσιάζει τις εκτιμήσεις των ειδικών για 30 χώρες της Ευρώπης, ενώ εξετάζει τόσο τα οικονομικά όσο και τα πολιτικά τους δεδομένα. Από αυτήν την λίστα δεν θα μπορούσε να λείψει η Ελλάδα, με τον Economist να προειδοποιεί, πάντως, ότι η απειλή του Grexit δεν έχει ακόμη σβήσει.
Το βρετανικό περιοδικό, που κάθε χρόνο δημοσιοποιεί προβλέψεις για το πώς θα κινηθούν οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο, ισχυρίζεται ότι ο κίνδυνος της εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη δεν έχει ακόμα εξαφανιστεί, παρότι, όπως αναφέρει, μπορεί να μεταφερθεί για… αργότερα.

Συγκεκριμένα, ο Economist τονίζει πως «ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ του κόμματος που αντιτάσσεται στη λιτότητα, εισέρχεται στο 2016 με μια νέα εντολή μετά τη νίκη του στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι υποχώρησε στους δανειστές συμφωνώντας σε ένα σκληρό πακέτο διάσωσης που το κοινό μισεί.  Αυτή η σύγχυση οδηγεί την Ελλάδα σε μια κατάσταση χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους που κανείς εντός ή εκτός της χώρας δεν θεωρεί βιώσιμη”.
Η αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ, αναφέρει, εξακολουθεί να αποτελεί ένα ενδεχόμενο, ωστόσο ίσως μετακινηθεί για… αργότερα καθώς το 2016 θα είναι μια χρονιά που θα κοιτάμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σύμφωνα με τον Economist, το 2016 θα είναι ένα ακόμη έτος ύφεσης, η οποία θα κινηθεί στο 1% του ΑΕΠ.
ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ 30 ΧΩΡΕΣ
Τις εκτιμήσεις των ειδικών για 30 χώρες της Ευρώπης παρουσιάζει το βρετανικό περιοδικό, εξετάζοντας τόσο τα οικονομικά όσο και τα πολιτικά τους δεδομένα. Από αυτήν την λίστα δεν θα μπορούσε να λείψει η Ελλάδα, με τον Economist να προειδοποιεί, πάντως, ότι η απειλή του Grexit δεν έχει ακόμη σβήσει… Αναλυτικότερα:
Ελλάδα
ΑΕΠ: -1%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 17.600 δολ.
Πληθωρισμός: 0,6%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -2,2%
Πληθυσμός: 11,1 εκατ.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του… αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινά το 2016 έχοντας μία φρέσκια εντολή, καθώς κέρδισε τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι υπέκυψε στους πιστωτές και υπέγραψε ένα νέο σκληρό πρόγραμμα, το οποίο μισεί ο ελληνικός λαός. Αυτό το «μπέρδεμα», αφήνει την Ελλάδα σε ένα καθεστώς χαμηλής ανάπτυξης, υψηλού χρέους, για το οποίο κανείς – είτε εντός, είτε εκτός Ελλάδας – δεν πιστεύει ότι είναι βιώσιμο. Η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι ακόμη πιθανή, αλλά πιθανώς να μεταβιβαστεί χρονικά, ούτως ώστε τόσο ο Τσίπρας, όσο και οι πιστωτές αλλά κυρίως οι Έλληνες να κατορθώσουν να… πάρουν μία ανάσα.
Αυστρία
ΑΕΠ: 1,4%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 42.360 δολ.
Πληθωρισμός: 1,9%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -1,9%
Πληθυσμός: 8,6 εκατ.
Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα θα παραμείνουν στην εξουσία έως τις εκλογές του 2018. Αυτό θα συμβεί γιατί έχουν υποχωρήσει δημοσκοπικά και τυχόν πρόωρες εκλογές θα «άνοιγαν τον δρόμο» προς την εξουσία για το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας. Η αργή πρόοδος της φορολογικής μεταρρύθμισης, της πάταξης της φοροδιαφυγής δημιουργεί αρνητικό περιβάλλον για προσέλκυση επενδύσεων. Εάν, όμως, η Ευρωζώνη ακολουθήσει καλύτερη πορεία, τότε θα ευνοηθεί και η αυστριακή οικονομία.
Βέλγιο
ΑΕΠ: 1,6%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 40.220 δολ.
Πληθωρισμός: 1,5%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -2,5%
Πληθυσμός: 11,4 εκατ.
Οι εντάσεις μεταξύ Φλαμανδών (οι οποίοι είναι και η βάση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού) και Γαλλόφωνων θα απειλήσουν, ως είθισται, αλλά δεν θα καταστρέψουν την ενότητα της κυβέρνησης. Η αριστερή αντιπολίτευση θα δυσκολέψει την κυβέρνηση αναφορικά με τον πληθωρισμό, αλλά όσο τα τέσσερα κυβερνητικά κόμματα παραμένουν προσηλωμένα στην οικονομία, υπάρχουν θετικές προοπτικές για τις μεταρρυθμίσεις. Μέτρα για τη μείωση του μισθολογικού κόστους και για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, θα μειώσουν την αγοραστική δύναμη, αλλά η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.
Βουλγαρία
ΑΕΠ: 2,5%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 6.710 δολ.
Πληθωρισμός: 1,6%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -2,2%
Πληθυσμός: 7,1 εκατ.
Η κεντροδεξιά συγκυβέρνηση που προέκυψε μετά τις εκλογές του 2014 – αφού υπήρξε μία σειρά βραχύβιων κυβερνήσεων – παραμένει επισφαλής, καθώς στηρίζεται στην υποστήριξη των εθνικιστικών και κεντροαριστερών δυνάμεων. Όμως ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, ακολουθεί καλύτερη πορεία σε σύγκριση με αυτή της θητείας του την περίοδο 2009-2013, εστιάζοντας στην ενίσχυση της συνεργασίας με την Ε.Ε. αλλά και στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα σημάνει ανάκαμψη για το εμπόριο και τις επενδύσεις στη Βουλγαρία, ωστόσο η γειτνίαση με την Ελλάδα αυξάνει το ρίσκο μετάδοσης της κρίσης.
Κροατία
ΑΕΠ: 1,3%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 11.270 δολ.
Πληθωρισμός: 1,5%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -4,2%
Πληθυσμός: 4,2 εκατ.
Η κεντροδεξιά Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) αναμένεται ότι θα διώξει από την εξουσία τη συγκυβέρνηση υπό το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, στις επικείμενες εκλογές (αρχές του 2016). Μια τέτοια εξέλιξη θα καταστήσει την Κροατία πιο φιλοδυτική χώρα επικεντρωμένη στις μεταρρυθμίσεις. Η πρόοδος, πάντως, στις μεταρρυθμίσεις παραμένει αργή, ενώ το HDZ θα πρέπει και αυτό να βρει συμμάχους για να κυβερνήσει, καθώς δεν αναμένεται ότι θα κατακτήσει την πλειοψηφία. Η Κροατία αντιμετωπίζει υπερβολικό έλλειμμα που πρέπει να αντιμετωπίσει, με την οικονομία να ανακάμπτει οριακά το 2016.
Τσεχία
ΑΕΠ: 2,7%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 17.480 δολ.
Πληθωρισμός: 1,6%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -1,5%
Πληθυσμός: 10,6 εκατ.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός τριών κομμάτων υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού, Μποχούσλαβ Σόμποτκα, ηγέτη του τσεχικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, κυβερνά μία χώρα όπου η οικονομία αναπτύσσεται και η ανεργία μειώνεται. Με την αντιπολίτευση διασπασμένη, βασική πηγή ανησυχίας αποτελεί η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού και προέρχεται κυρίως από τον Αντρέι Μπάμπις, ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος ΑΝΟ. Το κόμμα αυτό θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο περιφερειακές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2016. Οι κοινωνικές εντάσεις ίσως αυξηθούν στην Τσεχία λόγω μεταναστών. Χρειάζεται προσοχή: το μεταναστευτικό. Οι μετανάστες αντιμετωπίζουν ένα «παγωμένο καλωσόρισμα», ενώ η χώρα υποχρεούται να «αναλάβει» 1.500 μετανάστες, βάσει των συμφωνιών της Ε.Ε.
Δανία
ΑΕΠ: 1,4%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 51.080 δολ.
Πληθωρισμός: 1,7%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -3,1%
Πληθυσμός: 5,7 εκατ.
Μετά την αποτυχία να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού μετά από τις εκλογές του Ιουνίου του 2015, το Φιλελεύθερο Κόμμα, με μόλις 34 από 179 κοινοβουλευτικές έδρες, είναι απίθανο να επιβιώσει με πλήρη θητεία. Το κόμμα εστιάζει την προσοχή του στη μείωση φόρων, αλά αναμένεται ότι θα δεχθεί πιέσεις προκειμένου να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες και να επιβάλει σκληρότερα μέτρα αναφορικά με το μεγάλο κύμα μετανάστευσης. Αποδυνάμωση της κορώνας (του νομίσματος της χώρας) μπορεί να στηρίξει την οικονομία.
Εσθονία
ΑΕΠ: 2,8%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 16.510 δολ.
Πληθωρισμός: 2,2%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -0,3%
Πληθυσμός: 1,3 εκατ.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού, Τάαβι Ρούιβας αναμένεται ότι θα εφαρμόσει μία φιλελεύθερη οικονομική πολιτική, συνεχίζοντας την παράδοση που έχει ξεκινήσει από το 1990. Αναμένεται διατήρηση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης, όμως η λιτότητα έχει κλονίσει την κοινωνική συνοχή, με αποτέλεσμα ενδεχόμενο νέων περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα. Τροφοδότης της ανάκαμψης μπορεί να είναι η βελτίωση των συνθηκών στη ρωσική οικονομία, καθώς θα ενισχύσουν τις εξαγωγές. Πόλος έλξης για τους επενδυτές η βελτίωση των συνθηκών στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Φινλανδία
ΑΕΠ: 1,4%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 41.430 δολ.
Πληθωρισμός: 1,1%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -1,6%
Πληθυσμός: 5,5 εκατ.
Ο δεξιός συνασπισμός που προέκυψε από τις εκλογές του Απριλίου 2015, υπό τον πρωθυπουργό Γιούχα Σίπλια, εμφανίζει ρωγμές, κυρίως σε θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό αλλά και τις σχέσεις με την Ένωση. Η δύναμη των Ευρωσκεπτικιστών ενισχύεται. Από κοινού με άλλες σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες, οι ανησυχίες για την ασφάλεια και τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ θα είναι στο προσκήνιο, όσο μαίνεται η κρίση στην Ουκρανία Εκτιμάται ότι η οικονομική πολιτική θα επικεντρωθεί στην διατήρηση της ανάπτυξης.
Γαλλία
ΑΕΠ: 1,3%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 36.070 δολ.
Πληθωρισμός: 1%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -3,6%
Πληθυσμός: 64,7 εκατ.
Ο Φρανσουά Ολάντ έχει βαλτώσει μεταξύ οικονομικής στασιμότητας και κοινωνικής αποδοκιμασίας. Όλα δείχνουν ότι θα χάσει τις προεδρικές εκλογές το 2017. Η εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων για την οποία εξελέγη η κυβέρνηση του το 2015, θα φέρει κάποια αποτελέσματα, αλλά όχι αρκετά για να ανακόψει το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, τους Ρεπουμπλικάνους του Ν. Σαρκοζί. Η μάχη των προεδρικών εκλογών θα δοθεί μεταξύ Σαρκοζί, Αλέν Ζιπέ.
Γερμανία
ΑΕΠ: 1,8%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 39.640 δολ.
Πληθωρισμός: 1,5%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: 0,8%
Πληθυσμός: 81,4 εκατ.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι επιθυμούν η Γερμανία, της Άνγκελα Μέρκελ, να αυξήσει τις επενδύσεις και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να στηρίξει και την οικονομία της Ευρωζώνης. Οι Γερμανοί, όμως, παραμένουν επιφυλακτικοί. Δεν πρόκειται να υπάρξει εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων ώστε να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Βέβαια η «εισαγωγή» προσφύγων από τη Συρία θα βοηθήσει προς αυτό τον σκοπό. Η Γερμανία θα παραμείνει φιλόξενη για τους μετανάστες αλλά θα δοκιμαστούν οι πολιτικές ισορροπίες. Ο κυβερνητικός συνασπισμός διατηρεί το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά οι εκλογές θα γίνουν το 2017. Στήριξη στην οικονομία προσφέρει και το φθηνό πετρέλαιο.
Ουγγαρία
ΑΕΠ: 2,5%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 12.030 δολ.
Πληθωρισμός: 2,5%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -2,6%
Πληθυσμός: 9,8 εκατ.
Η δεύτερη θητεία της κυβέρνησης του κόμματος Fidesz χαρακτηρίζεται από μια εθνικιστική, πολιτική. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, συχνά λαμβάνει βεβαιασμένες αποφάσεις. Η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με σχετικά σταθερούς ρυθμούς, λόγω και των ανησυχιών για την πορεία των επενδύσεων αλλά και του γενικότερου δύσκολου διεθνούς περιβάλλοντος.
Ιρλανδία
ΑΕΠ: 3,5%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 48.160 δολ.
Πληθωρισμός: 1,1%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -1,7%
Πληθυσμός: 4,7 εκατ.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Fine Gael – Εργατικών, ο οποίος κατόρθωσε να εφαρμόσει βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη λαϊκή δυσαρέσκεια, λόγω ορισμένων λανθασμένων πολιτικών αλλά και του «πόνου» που προκάλεσε η εφαρμοζόμενη λιτότητα. Το Fine Gael παραμένει, πάντως, ικανό στο να διατηρήσει την εξουσία και να ηγηθεί μίας νέας κυβέρνησης, που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές του 2016. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται ότι θα είναι λιγότερο σταθερή και ως εκ τούτου λιγότερο αποτελεσματική, μία εξέλιξη που μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια. Παρόλα αυτά, η οικονομία ανακάμπτει, με τον ρυθμό ανάπτυξης να είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ένωσης.
Ιταλία
ΑΕΠ: 1%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 29.420 δολ.
Πληθωρισμός: 1,1%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -2,8%
Πληθυσμός: 59,8 εκατ.
Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, βρίσκεται αντιμέτωπο με αντιδράσεις από παγιωμένα συμφέροντα και μάλιστα στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. Η μεταρρύθμιση της Κάτω Βουλής τίθεται σε ισχύ τον Ιούλιο του 2016, ενώ εάν συνδυαστεί και με ορισμένα νομοθετικά θέματα που θα ψηφίσει η Άνω Βουλή, θα δώσει νέα δύναμη στον Ρέντσι. Οι μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση, την αγοράς εργασίας και την εκπαίδευση προχωρούν και θα αποδώσουν καρπούς το 2016. Προς το παρόν, όμως, η ιταλική οικονομία θα αυξηθεί οριακά και η ανάπτυξη που θα υπάρξει θα προέλθει εξ ολοκλήρου χάρη στην αύξηση της ζήτησης από τις γειτονικές.
Λετονία
ΑΕΠ: 3,1%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 12.630 δολ.
Πληθωρισμός: 2,1%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -1,1%
Πληθυσμός: 2 εκατ.
Τα δύο κόμματα της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό, Λαϊμντότα Στραουγιούμα θα συνεχίσουν να προωθούν φιλοευρωπαϊκή πολιτική, ακολουθώντας συντηρητική στάση έναντι θεμάτων που αφορούν τη φορολογία. Η γενική οικονομική πολιτική της χώρας δεν θα αλλάξει ακόμη και αν υπάρξουν πρόωρες εκλογές.
Η οικονομική ανάπτυξη ήταν οριακή αλλά το 2016 αναμένεται ανάκαμψη.
Λιθουανία
ΑΕΠ: 3%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 14.640 δολ.
Πληθωρισμός: 1,5%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -1,3%
Πληθυσμός: 2,9 εκατ.
Ο κεντροαριστερός συνασπισμός υπό τον πρωθυπουργό, Αλγκίνρας Μπουτκεβίτσιους, εκτιμάται ότι θα κερδίσει άνετα τις εκλογές που θα γίνουν στα τέλη του 2016. Η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, η διατήρηση της έντασης με την Πολωνία αλλά και η παρουσία ρωσόφωνων μειονοτήτων θα αυξήσουν τις κοινωνικές εντάσεις στην χώρα. Αρνητική για την οικονομία της Λιθουανίας και η επιβράδυνση του ρωσικού ΑΕΠ.
Ολλανδία
ΑΕΠ: 2,1%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 42.870 δολ.
Πληθωρισμός: 1,2%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -1,7%
Πληθυσμός: 16,9 εκατ.
Η άνευ σημαντικών αλλαγών οικονομική διαχείριση έχει συμβάλει στη σταθεροποίηση της ανάπτυξης. Η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος δεν είναι και τόσο σταθερός, εν όψει και των εκλογών του 2017. Ωστόσο υπάρχει μια πιθανότητα όποτε γίνουν εκλογές να ευνοηθεί η αντιπολίτευση. Η πρόοδος σχετικά με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει την υγεία και τη μετανάστευση ενίοτε επιδρούν στην συνοχή της κυβέρνησης. Εάν βελτιωθεί η ζήτηση τότε θα βελτιωθεί περαιτέρω και η οικονομία.
Νορβηγία
ΑΕΠ: 1,2%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 80.810 δολ.
Πληθωρισμός: 2,2%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: 5,3%
Πληθυσμός: 5,1 εκατ.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ε.Ε. οι οποίες δέχθηκαν πλήγμα, εξαιτίας του προηγούμενο κεντροαριστερού συνασπισμού. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ενισχύσει το επιχειρείν, μέσω αλλαγών στη φορολογία, στήριξη της έρευνας και ανάπτυξης, ενώ θα συνεχίσει την πολιτική της αναδιανεμητικής φορολογίας. Η πτώση στην τιμή πετρελαίου έπληξε σημαντικά την οικονομία της χώρας, αλλά αναμένεται ότι ο πετρελαϊκός κλάδος θα ανακάμψει εντός του 2016.
Πολωνία
ΑΕΠ: 2,9%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 12.140 δολ.
Πληθωρισμός: 2,2%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -2%
Πληθυσμός: 38,4 εκατ.
Το δεξιό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» επέστρεψε στην εξουσία στα τέλη του 2015, μετά από εννέα χρόνια όπου κυβερνούσαν τα αριστερά κόμματα. Κατέκτησε αρκετές έδρες ώστε να σχηματίσει την πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση μετά από 26 χρόνια. Είναι ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, ενώ έχει ταχθεί κατά της μετανάστευσης. Αναμένεται ότι θα μειώσει τις πρόσφατες αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης, αλλά και τους φόρους για τράπεζες και ομίλους λιανικών πωλήσεων. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί, οι επενδυτές θα είναι πιο προσεκτικοί και η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί.
Πορτογαλία
ΑΕΠ: 1,8%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 17.990 δολ.
Πληθωρισμός: 1,4%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -2,8%
Πληθυσμός: 10,5 εκατ.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός Frente κέρδισε στις εκλογές τον Οκτώβριο του 2015, αλλά έχασε την πλειοψηφία των εδρών. Η Πορτογαλία έχει εισέλθει σε μία περίοδο πολιτικής σύγχυσης, εξέλιξη που είναι ότι χειρότερο για την οικονομία της. Μετά την ύφεση και χάρη σε μία σειρά μέτρων η οικονομία είναι πιο σταθερή. Το έλλειμμα θα υποχωρήσει χαμηλότερα από το όριο του 3% και η ανάπτυξη θα επιστρέψει.
Ρουμανία
ΑΕΠ: 3,9%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 9.240 δολ.
Πληθωρισμός: -0,7%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -3%
Πληθυσμός: 19,4 εκατ.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα, βρίσκεται αντιμέτωπο με μία ενισχυμένη κεντροδεξιά αντιπολίτευση, η οποία κέρδισε και τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2014. Ο πρόεδρος της χώρας διαθέτει τη δύναμη του βέτο και οι συγκρούσεις με την κυβέρνηση αναμένεται ότι θα είναι στην ημερήσια διάταξη του 2016. Πάντως οι σοσιαλιστές, λόγω της καλής πορείας της οικονομίας, είναι δύσκολο να «πέσουν». Η εφαρμογή πολιτικής φορολογικών μειώσεων θα στηρίξει την ανάπτυξη.
Ρωσία
ΑΕΠ: -0,4%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 8.670 δολ.
Πληθωρισμός: 8,2%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -2,9%
Πληθυσμός: 143,4 εκατ.
Χαμηλές τιμές πετρελαίου, εμπάργκο της Δύσης και υψηλός πληθωρισμός πλήττουν τη ρωσική οικονομία. Θα υπάρξει αποδυνάμωση των δημόσιων υπηρεσιών αλλά και του επιπέδου διαβίωσης. Ο Β. Πούτιν θα δυσκολευθεί να διατηρήσει την υψηλή δημοτικότητά του. Η βομβαρδισμοί στη Συρία δεν πρόκειται να βελτιώσουν την κατάσταση.
Σλοβακία
ΑΕΠ: 2,8%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 16.580 δολ.
Πληθωρισμός: 0,4%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -3,1%
Πληθυσμός: 5,4 εκατ.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (Smer-SD) αναμένεται να παραμείνει στην εξουσία μετά τις εκλογές που θα γίνουν τον Μάρτιο του 2016, αλλά θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με το Εθνικό Κόμμα της Σλοβακίας. Το έλλειμμα θα ενισχυθεί, λόγω και των αυξήσεων των κοινωνικών δαπανών (μία προεκλογική κίνηση), αλλά θα παραμείνει κοντά στο όριο του 3%.
Σλοβενία
ΑΕΠ: 1,9%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 20.040 δολ.
Πληθωρισμός: 0,8%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -1,1%
Πληθυσμός: 2,1 εκατ.
Ο πρωθυπουργός Μίρο Τσεράρ δυσκολεύεται να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, εξαιτίας και των διαφωνιών που υπάρχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Μέτρα όπως η περικοπές στον δημόσιο τομέα, η αναδιάρθρωση των τραπεζών και οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν διχάσει την κοινωνία αλλά και την κυβέρνηση. Έχει σημειωθεί αποτυχία σε αρκετούς τομείς και η επιβίωση της κυβέρνησης δεν είναι εγγυημένη.
Ισπανία
ΑΕΠ: 2,5%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 25.300 δολ.
Πληθωρισμός: 0,4%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -3,5%
Πληθυσμός: 46,1 εκατ.
Οι Podemos μπορεί να ενισχύθηκαν αλλά το Λαϊκό Κόμμα παρέμεινε στην πρώτη θέση, έχοντας, όμως, άμεση ανάγκη να βρει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση. Πιθανότερος σύμμαχος του Λαϊκού Κόμματος είναι οι Ciudadanos. Κανείς, πάντως, δεν μπορεί να αποκλείσει εντελώς και μία συμμαχία μεταξύ Ciudadanos και Σοσιαλιστών. Η οικονομία ανακάμπτει με ισχυρό ρυθμό, αφού η Ισπανία «υπάκουσε» πλήρως στις επιταγές των δανειστών της.
Σουηδία
ΑΕΠ: 2,9%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 50.320 δολ.
Πληθωρισμός: 1,2%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -0,7%
Πληθυσμός: 9,8 εκατ.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός θα παραμείνει στην εξουσία, αλλά αυτό θα συμβεί μόνο χάρη στην ανοχή της αντιπολίτευσης. Φυσικά αυτή η ανοχή περιορίζει και την ικανότητα της κυβέρνησης να ασκήσει την πολιτική που θα ήθελε. Πάντως το έλλειμμα θα μειωθεί και ο ρυθμός ανάπτυξης θα ενισχυθεί.
Ελβετία
ΑΕΠ: 1,5%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 85.210 δολ.
Πληθωρισμός: -0,1%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: 0,2%
Πληθυσμός: 8,2 εκατ.
Εκτιμάται ότι θα υπάρξει δεξιά πολιτική στροφή, εξαιτίας της ενίσχυσης του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος στις εκλογές του 2015, το οποίο τάσσεται κατά των μεταναστών. Η δημοσιονομική πολιτική θα καταστεί πιο σφιχτή, όπως και η πολιτική που αφορά τους μετανάστες.
Τουρκία
ΑΕΠ: 2,8%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 8.570 δολ.
Πληθωρισμός: 7,2%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -2,2%
Πληθυσμός: 77,3 εκατ.
Το κόμμα του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν θριάμβευσε στις εκλογές . Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά τη χώρα εδώ και αρκετά χρόνια, είτε ως πρωθυπουργός, είτε ως πρόεδρος σχεδιάζει να αντικαταστήσει το κοινοβουλευτικό σύστημα με μια ισχυρή προεδρία και φαίνεται να αδιαφορεί από το γεγονός ότι το Σύνταγμα λέει το αντίθετο. Η οικονομική ανάπτυξη θα κορυφωθεί το 2016 αλλά θα παραμείνει πολύ κάτω από τα χρόνια της οικονομικής άνθησης του 2010 με 2013.
Ουκρανία
ΑΕΠ: 0,9%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 2.100 δολ.
Πληθωρισμός: 14%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -4,3%
Πληθυσμός: 44,6 εκατ.
Μία χώρα παγιδευμένη μεταξύ οικονομικού χάρους, ρωσικής επιθετικότητας και εσωτερικής δυσλειτουργίας. Η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να επιβάλει την εξουσία της, ακόμη και σε εκείνα τα τμήματα της χώρας που ελέγχει. Στα εδάφη που ελέγχει η Ρωσία, η βία θα συνεχιστεί. Οι όροι του ΔΝΤ, προκειμένου να παράσχει οικονομική βοήθεια, θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και θα ενισχύσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Η οικονομία θα είναι αυτή που θα… αποφασίσει εάν η κυβέρνηση θα επιβιώσει το 2016.www.newmoney.gr
Βρετανία
ΑΕΠ: 2,2%
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 44.580 δολ.
Πληθωρισμός: 1,5%
Ισοζύγιο προϋπολογισμού: -3,9%
Πληθυσμός: 64,9 εκατ.
Η συντηρητική κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα, προερχόμενα από το ίδιο το κόμμα των Συντηρητικών. Η σχέση Ε.Ε. – Βρετανίας είναι πάλι στο προσκήνιο, με το δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι στην Ένωση να πραγματοποιείται είτε στα τέλη του 2016 είτε στις αρχές του 2017. Πάντως η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, ενώ δεν αναμένεται αύξηση των βασικών επιτοκίων έως το β’ εξάμηνο του 2016.
economist, www.imerisia.gr, www.newmoney.gr

mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου