Σελίδες

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Μετά το πάρτι έρχεται το hangover: Αυτές είναι οι άμεσες μνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας

Φωτογραφια ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ
Ένα «βουνό» υποχρεώσεις περιμένουν τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο, που υπεγράφη από τον Αλέξη Τσίπρα στις 12 Ιουλίου 2015 και αποτέλεσε την αφορμή για την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τη διενέργεια των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου. Μετά το πάρτι έρχεται το hangover, γράφει χαρακτηριστικά η βρετανική Daily Telegraph.
Η νέα κυβέρνηση αναμένει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος από τους πιστωτές τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, ενώ θα πρέπει να παρουσιάσει τις προτάσεις της  για τη σύναψη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής  2016-2019, που θα περιλαμβάνει νέα διαρθρωτικά μέτρα, το ύψος των οποίων θα εξαρτηθεί από την πορεία επίτευξης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Κομβικής σημασίας για τη νέα κυβέρνηση είναι η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να πάρει μπροστά η πραγματική οικονομία. Ευχής έργο για τους κυβερνώντες είναι η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει με ιδιωτικά κεφάλαια, ώστε να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα από το πακέτο των 25 δις, που συμπεριλαμβάνεται στο δημόσιο χρέος.

Από τον Οκτώβριο θα αρχίσει να επιβαρύνεται η τσέπη του πολίτη από μια σειρά μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου και θα δοκιμάσουν την εικόνα της κυβέρνησης.
Ιδιαίτερα, θα πληγούν οι αγρότες, αφού αυξάνεται η φορολογία τους από 13 στο 20% και στο 26% από το 2017, αλλά και η ιδιωτική εκπαίδευση, που ο μηδενικός ΦΠΑ εκτοξεύεται στο 23% . Η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να καταργήσει ή να τροποποιήσει κάποια από τα μέτρα αυτά. Οι αγρότες θα υποστούν περαιτέρω μειώσεις, αφού καταργείται σταδιακά από την 1η Οκτωβρίου η επιδότηση στο αγροτικό πετρέλαιο και αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 55% από 27% που είναι σήμερα.
Σταδιακά από τον Οκτώβριο καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά, που είχε επιβληθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά με την σύμφωνη γνώμη της τότε τρόικας για την τόνωση του τουρισμού. Οσον αφορά τα χρέη προς το Δημόσιο, επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών άνω των 1000 ευρώ και προωθείται η ενεργοποίηση του Περιουσιολογίου, με βασικό μότο «Ό,τι δεν δηλώνεται κατάσχεται».
Άλυτος γρίφος για τις εκάστοτε κυβερνήσεις από το 1990 παραμένει το ασφαλιστικό σύστημα. Η πλήρης αναμόρφωση του είναι μία από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου. Ήδη στο Υπουργείο Εργασίας συνεδριάζει με εντατικούς ρυθμούς επιτροπή εμπειρογνωμόνων που επεξεργάζεται προτάσεις προς τη νέα κυβέρνηση. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή μέσα στο Νοέμβριο.


(ΚΥΠΕ/ΧΜ/ΓΒΑ)
mignatiou


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου