Σελίδες

Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

O μύθος των υψηλών δημοσίων δαπανών

ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση


Του Γιώργου Τοζίδη
Την ίδια περίοδο που το ΔΝΤ θέτει, για μία ακόμη φορά, ως ένα από τα προαπαιτούμενα για τη νέα δανειακή σύμβαση, τη μείωση των δημοσίων δαπανών (EuroAreaPolicies/ July 2015), η Eurostat δημοσίευσε τα στοιχεία για την εξέλιξη των δημοσίων δαπανών στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη για το 2014 (ως σύνολο) και το 2013 (ανά κατηγορία δαπάνης).
Από τη σύγκριση των στοιχείων του 2014 για την εξέλιξη των δημοσίων δαπανών με τα αντίστοιχα του έτους 2009, προκύπτουν τα ακόλουθα (βλέπε και σχετικούς Πίνακες Ι και ΙΙ):
1. Οι δημόσιες δαπάνες αυξάνονται ποσοτικά στο σύνολο της Ε.Ε. και της ευρωζώνης κατά το χρονικό διάστημα 2009-2014 ενώ μειώνονται οριακά ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι δημόσιες δαπάνες στη χώρα μας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, βρίσκονται στο μέσο όρο της Ευρωζώνης.
2. Στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, εκτός της Ιταλίας, οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν σημαντικά τόσο ποσοτικά όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η μεγαλύτερη ποσοτική μείωση καταγράφηκε στη χώρα μας όπου οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν κατά 39.929 εκατ. ευρώ. Ως ποσοστό του ΑΕΠη μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Ιρλανδία καθώς λόγω της μεγάλης μείωσης του ελληνικού ΑΕΠη μείωση των δημόσιων δαπανών εμφανίζεται χαμηλότερη.

3. Ασφαλέστερη εικόνα για την εξέλιξη των δημοσίων δαπανών προκύπτει από τον Πίνακα ΙΙ. Η μείωση των δημοσίων δαπανών ανά κάτοικο είναι 32,2% στην Ελλάδα με την Ιρλανδία, που ακολουθεί, να καταγράφει μείωση «μόλις» 10,3%.
Οικονομικά Ερανίσματα - Πίνακες
Η μεγάλη μείωση των δημοσίων δαπανών στη χώρα μας:
1. Διαψεύδει όλους όσοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό υποστηρίζουν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στηρίχθηκε στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και
2. Η συγκριτικά μεγαλύτερη μείωσή τους στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες αποτελεί μία από τις αιτίες που η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση.
Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία για τη διάρθρωση των δημοσίων δαπανών (2013) καθώς υπάρχουν ενδιαφέρουσες αποκλίσεις από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Το υψηλότερο ποσοστό κατευθύνεται στην κοινωνική προστασία (32,4% έναντι 41% που είναι ο μ.ό. της Ευρωζώνης) διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς για σπατάλη στον συγκεκριμένο τομέα. Το ποσοστό που δαπανάται για τα επιδόματα των ανέργων ανέρχεται στο ισχνό 1,5% έναντι 3,8% στην Ευρωζώνη. Απογοήτευση προκαλούν τα ποσοστά των δημοσίων δαπανών για την Υγεία (8,6% το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. μετά την Κύπρο) και την Παιδεία (7,6% το χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε.). Το 2013 το 25% των δημοσίων δαπανών αναλώθηκε στον τομέα οικονομικών υπηρεσιών λόγω των δαπανών για την ανακεφαλαιοποίηση και εκκαθάριση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η περαιτέρω μείωση των δημοσίων δαπανών θα έχει ως συνέπεια ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, αύξηση της φτώχειας και μετατροπή της Ελλάδας σε κράτος-παρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου