Σελίδες

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: Εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει πουθενά - Αν δεν έχω πλειοψηφία, θα πάμε αναγκαστικά σε εκλογές

Το Ποντίκι


«Εγώ είμαι ο εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ εκ του καταστατικού, ως πρόεδρος, και θα φθάσω ως το τέλος στην προσπάθεια να εγγυηθώ αυτή την ενότητα, αλλά εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει πουθενά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δίωρη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Ρ/Σ «στο Κόκκινο». Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στα εσωκομματικά και υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβλημα για τη χώρα. Ταυτόχρονα όμως εξέφρασε φόβους ότι «εδώ και καιρό έχουν ληφθεί αποφάσεις ρήξης, αποφάσεις με απόληξη τη διάσπαση του χώρου» και συνέδεσε τις εσωκομματικές εξελίξεις με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
«Εγώ θα ήμουνα ο τελευταίος που θα είχα λόγο να θέλω εκλογές εάν είχαμε εξασφαλισμένη την κυβερνητική πλειοψηφία σε ένα σχέδιο ολοκλήρωσης της τετραετίας. Εκλογές μετά τα 3,5 επόμενα χρόνια, που εκ των πραγμάτων συμπεριλαμβάνουν και το τέλος του προγράμματος και την έξοδο από τα Μνημόνια και την προσπάθεια να δώσουμε τη μάχη και να κριθούμε στην πραγματική πολιτική, και όχι στη θεωρία, για το αν καταφέρνουμε να χτυπήσουμε και να συγκρουστούμε με τους θύλακες εξουσίας. Αν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα αναγκαστώ, θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «αυτό, όμως, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό, ευτυχώς ή δυστυχώς, και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο κόμματος», και προσέθεσε:

«Η πρόταση μου είναι η πρόταση της λογικής. Έχουμε ένα κόμμα, αυτά τα μέλη έχουμε, όσα έχουμε, πρέπει να τα εμπιστευτούμε και πρέπει συντεταγμένα να δώσουν απαντήσεις. Οι απαντήσεις δεν πρέπει να δοθούν στο πλαίσιο μιας διαδικασίας άρπα-κόλλα ή με τρόπο που υποτιμά τη συλλογική διαδικασία. Πρέπει να πάει το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο, διότι έκτακτες είναι οι συνθήκες που δρομολογούνται αυτή τη στιγμή. Σύντομα να πάει, όχι μέσα στον Αύγουστο, αρχές Σεπτέμβρη. Να εκλεγούν σύνεδροι, οι οποίοι θα αποφασίσουν στα κρίσιμα στρατηγικά διλήμματα, ποια είναι η πορεία της αριστεράς από εδώ και πέρα, ποιο είναι το νέο στρατηγικό πρόγραμμα».
Ανέφερε ακόμη πως αν εξακολουθήσει η απαίτηση από μερίδα μελών να τοποθετηθεί το κόμμα πριν από τη συμφωνία, «είναι σαν να έχουμε μια βόμβα στα χέρια και δεν υπάρχει στοιχειώδης έκφραση συντροφικής αλληλεγγύης, και είναι σαν να σου λένε ”όχι θα σε αναγκάσουμε να σκάσει στα χέρια σου η βόμβα”», για να συμπληρώσει: «Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Αν υπάρχει αυτή η απαίτηση, το ελάχιστο είναι να ζητήσει κανείς αυτή τη στιγμή να αποφανθούν τα μέλη με κάλπη σε σύντομο διάστημα, το οποίο δεν αναιρεί να γίνει συνέδριο μετά για να λύσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα ζητήματα στρατηγικής».
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιστοιχηθεί με τις ελπίδες της κοινωνικής βάσης που τον στηρίζει και να ληφθούν αποφάσεις. Και αυτό διότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα πάνω στο οποίο στηρίζει τις ελπίδες και τις προσδοκίες του η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που δεν είναι τα 30.000 μέλη του μόνο, αλλά πάνω από 3.000.000 πολίτες.
Είπε, επίσης, ότι η προσπάθεια που έγινε με το ιδρυτικό συνέδριο του 2013 να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα συνιστωσών ένα ενιαίο κόμμα απέτυχε, για να παρατηρήσει ότι «ένα κόμμα μπορεί να λειτουργεί πολυσυλλεκτικά όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Όταν όμως ένα κόμμα ασκεί κυβερνητική εξουσία, και αυτό το μοντέλο δεν περιορίζεται μόνο στα εσωκομματικά αλλά μεταφέρεται στο κοινοβούλιο, αυτό το πράγμα δεν μπορεί να λειτουργήσει». «Δεν γίνεται άλλο να είναι το κέντρο εξουσίας των βουλευτών που ανήκουν στη μια πτέρυγα και άλλο να είναι το υπόλοιπο κοινοβουλευτικό κέντρο και άλλο να είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα η κοινή, και άλλες συνεδριάσεις να γίνονται σε ξενοδοχεία για να αποφασίσει μερίδα βουλευτών. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει» τόνισε και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει «αλά κάρτ» κυβερνητική πλειοψηφία, «μια φορά με τους μεν και μια με τους δε».
«Εγώ δεν είμαι οπαδός του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Όλες οι ιδέες να ανθίσουν, να κατατίθενται δημοκρατικά. Αλλά όταν πάρεις απόφαση να κυβερνήσεις τον τόπο, πρέπει να κυβερνήσεις τον τόπο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως «αν η συλλογική απόφαση ενός κόμματος είναι να κυβερνήσει, τότε θα πρέπει οι συλλογικές αποφάσεις να τηρούνται από όλους τους βουλευτές. Ειδάλλως, όπως λέει το καταστατικό της ΚΟ, θα πρέπει οι βουλευτές που έχουν διαφορετική άποψη να παραδίδουν την έδρα τους στον επόμενο». Στο σημείο αυτό, ωστόσο, διευκρίνισε πως δεν ζήτησε και δεν θα ζητήσει να παραδοθούν οι έδρες.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εδώ υπάρχει μια διαφορά στρατηγικής. Εγώ αυτή τη διαφορά τη σέβομαι, την άλλη άποψη τη σέβομαι, δεν λειτουργώ με κουλτούρα αρχηγισμού», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό δεν ζήτησαν να υπάρξουν κυρώσεις ή να κινηθεί το καταστατικό της ΚΟ για την καταψήφιση. Ζήτησα και ζητώ να πάμε σε μια συντεταγμένη συλλογική διαδικασία όπου το κόμμα να πάρει αποφάσεις. Κατά την άποψη μου δεν μπορεί να λες εγώ καταψηφίζω τις προτάσεις της κυβέρνησης και τη στηρίζω ταυτόχρονα. Αυτό παραείναι σουρεαλισμός».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στους διαφωνούντες λέγοντας: «Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο πόσο με έχει -και σε προσωπικό επίπεδο- εκπλήξει μια στάση ορισμένων συντρόφων. Με πολλούς από αυτούς τους συντρόφους δίναμε μάχες και καθόμασταν στο ίδιο τραπέζι, με την ίδια αγωνία, λίγες ημέρες πριν. Με την αγωνία που εξέφραζαν και αυτοί ότι αν κλείσει μια τράπεζα θα καταστραφούμε πολιτικά και ηθικά, απέναντι στο λαϊκό κίνημα, στους εργαζόμενους και στην ιστορία της αριστεράς. Και ζούσαμε την ίδια αγωνία για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, για να παλέψουμε μαζί. Δώσαμε τη μάχη του δημοψηφίσματος. Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις. Και οι ίδιοι άνθρωποι, μετά από αυτή τη σκληρή μάχη που έδωσα για 17 ώρες, με τις συγκεκριμένες εναλλακτικές που είχα μπροστά μου, θεώρησαν σκόπιμο την άλλη μέρα να βγούνε και να πούνε ότι εντάξει τώρα, αφού εξασφάλισες εσύ ότι δεν κλείνει η τράπεζα και δεν καταστρεφόμαστε, εμείς έχουμε το δικαίωμα, εσύ να ψηφίσεις και εμείς να δρέπουμε τις δάφνες της ιδεολογικής καθαρότητας. Δεν αναφέρομαι στην πολιτική θέση και στάση. Επαναλαμβάνω, τη σέβομαι την άποψη που λέει ότι η αριστερά δεν μπορεί να κυβερνήσει σε τέτοιες συνθήκες. Διαφωνώ με την άποψη αυτή, αλλά τη σέβομαι. Μιλάω για το κομμάτι που αφορά το ποια είναι τα όρια των συλλογικών αξιών και ποιο είναι το ηθικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ορίζεται η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη μέσα σε ένα κόμμα. Και μέσα σε μια κυβέρνηση και σε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ότι, δηλαδή, με τους ίδιους που αγωνιούσες μέχρι χθες και συμμερίζονταν την αγωνία σου, την άλλη σου λένε εγώ σε στηρίζω, βάζοντας εσένα να πάρεις την ευθύνη του συμβιβασμού, αλλά εγώ να έχω το δικαίωμα να καταψηφίζω».
Εγώ θα περίμενα να πούνε ότι η αξιακή μας στάση μαάς επιβάλει να στηρίξουμε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό μέχρι να καταστεί εφικτή η συμφωνία, τόνισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Αλλά πολύ φοβάμαι ότι η στάση αυτή είναι στο πλαίσιο κάποιων αποφάσεων που είχαν ληφθεί εδώ και καιρό. Κάποιων αποφάσεων ρήξης. Κάποιων αποφάσεων που έχουν ως απόληξη τη διάσπαση του χώρου. Εγώ είμαι ο εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ εκ του καταστατικού, ως πρόεδρος, και θα φθάσω ως το τέλος στην προσπάθεια να εγγυηθώ αυτή την ενότητα, αλλά εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει πουθενά».
Η διαπραγμάτευση: «Αντιμετωπίσαμε ένα εκβιαστικό δίλλημα. Ή τον συμβιβασμό ή μια οικονομική καταστροφή»
Αναφερόμενος στην εξάμηνη διαπραγμάτευση είπε ότι «οφείλουμε μια νηφάλια αποτίμηση, δεν θα πρέπει να υποτιμούμε και να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς».
Νομίζω, στο τέλος της ημέρας αν προσπαθήσουμε να δούμε νηφάλια αυτή τη διαδρομή, μόνο περήφανοι πρέπει να είμαστε γιατί δώσαμε αυτή τη μάχη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιχείρησε σε πολύ αρνητικούς συσχετισμούς να αναδείξει το δίκαιο ενός λαού και τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού δρόμου.
«Ανεξάρτητα αν οι ισχυροί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, επέβαλαν την ισχύ τους, αυτό που μένει είναι η απόλυτη επιβεβαίωση σε διεθνές επίπεδο του αδιέξοδου δρόμου της λιτότητας και το δίκαιο ενός λαού που αγωνίζεται», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη δεν είναι πλέον η ίδια μετά την 12η Ιούλη. Για το κλίμα που συνάντησε η κυβέρνηση σε αυτή τη διαπραγμάτευση, είπε πως δεν υπήρξαν ”καλές” προθέσεις ούτε από τη δική μας πλευρά ούτε από την πλευρά των θεσμών. Για πρώτη φορά υπήρξε μια σκληρή διαπραγμάτευση, τόνισε, σημειώνοντας πως «σε σχέση με το παρελθόν, η διαφορά είναι ότι στο τραπέζι υπήρχαν δύο εντελώς διαφορετικές στρατηγικές συγκρουόμενες. Και αυτή τη φορά η κυβέρνηση δεν σχεδίαζε μαζί με τους θεσμούς, την τρόικα ή το κουαρτέτο τώρα, πώς θα ξεγελάσουν ή πώς θα εκβιάσουν τον ελληνικό λαό». Για το πώς προσήλθε η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι υπήρξε συλλογική λειτουργία με συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, του κυβερνητικού συμβουλίου και του ΚΥΣΟΙΠ. Επισήμανε, μάλιστα, στο σημείο αυτό ότι στα κυβερνητικά συμβούλια συμμετείχε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και άρα το κόμμα είχε διασύνδεση με την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενώ υπήρχαν και τακτικές συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας που ενημερωνόταν για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Για την υποστήριξη που είχε η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίοδο, είπε με νόημα ότι «και το κόμμα και την κυβέρνηση η κοινωνία τους ξεπέρασε».
Ερωτηθείς για το αν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκε από την πλευρά των δανειστών σοβαρά το κούρεμα των καταθέσεων κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, είπε: «Στο τραπέζι πέσανε πολλές φορές πολλά τρομοκρατικά σενάρια. Αν έκανα αυτό που ήθελε η καρδιά μου, την ίδια ημέρα θα έπεφταν τα τραπεζικά καταστήματα των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό, μιλάμε για ενεργητικό 7,5 δισ. ευρώ, πάνω από 450 καταστήματα, 40.000 εργαζόμενοι, Finance Bank στην Τουρκία, τραπεζικά καταστήματα στην Σερβία, στη FYROM, στη Βαλκανική και στην Κεντρική Ευρώπη. Σε 48 ώρες θα τελείωνε η ρευστότητα έστω και αυτών των 60 ευρώ. Και αυτό ήταν το λιγότερο. Το σημαντικότερο ήταν ότι σε 48 ώρες η ΕΚΤ θα αποφάσιζε το επιπλέον κούρεμα των κολάτεραλς των ελληνικών τραπεζών, ενδεχομένως και των δανείων που είχαν δοθεί, που θα σήμαινε αρχικά την κατάρρευση της Eurobank, θα ακολουθούσαν ενδεχομένως και της Εθνικής και ίσως στην πορεία και το σύνολο των τραπεζών. Δηλαδή δεν υπήρχε θέμα κουρέματος. Υπήρχε θέμα κατάρρευσης».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία των Βρυξελλών «πύρρειο νίκη των εταίρων και δανειστών, μια μεγάλη ηθική νίκη της Ελλάδας και της κυβέρνησης της αριστεράς και ένας συμβιβασμός επώδυνος της κυβέρνησης της αριστεράς στο οικονομικό και πολιτικό σκέλος».
«Αντιμετωπίσαμε ένα εκβιαστικό δίλλημα. Ή τον συμβιβασμό ή μια οικονομική καταστροφή που θα ήταν διαχειρίσιμη για την Ευρώπη -όχι πολιτικά διαχειρίσιμη, αλλά οικονομικά θα ήταν διαχειρίσιμη», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως «για την Ελλάδα δεν θα ήταν διαχειρίσιμο ένα τέτοιο αποτέλεσμα».
Σήμερα τα συστημικά μέσα λένε ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για τον Βαρουφάκη, για το αν είχε ή δεν είχε σχέδιο διαχείρισης κρίσης. Φανταστείτε να υπήρχε και οικονομική καταστροφή τι θα γινόταν σε αυτόν τον τόπο, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ερωτηθείς για το αν άξιζε τον κόπο τελικά όλο αυτό που έγινε επί έξι μήνες είπε: «Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή. Και για την οικονομία τα πράγματα είναι αναστρέψιμα. Πολιτικά, άξιζε για την Ελλάδα να γίνει πρωτοσέλιδο με θετικούς όρους. Η Ελλάδα και η ελληνική σημαία να κυματίζει στις πρωτεύουσες της Ευρώπης».
Τα προαπαιτούμενα
Για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα προαπαιτούμενα ή συμφωνία-γέφυρα ο πρωθυπουργός είπε: «Φοβάμαι ότι οι φήμες και διαρροές από εδώ φεύγουν πρώτα, πηγαίνουν στο εξωτερικό και ξαναγυρνάνε. Εγώ ξέρω ποιο είναι το πλαίσιο της απόφασης που υπογράψαμε στις 12 Ιούλη στο Εurosummit. Αυτές οι βασικές υποχρεώσεις, ανεξάρτητα συμφωνούμε δεν συμφωνούμε, αυτές θα υλοποιήσουμε τίποτα περισσότερο από αυτές».
Το δημοψήφισμα
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας είπε πως «ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου». «Ήταν όλοι απέναντί μας στην απόφαση αυτή. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες, δεδομένου ότι οι εταίροι πήραν την απόφαση να κλείσουν τις τράπεζες», είπε ο πρωθυπουργός. «Ήταν επιλογή υψηλού ρίσκου αλλά ήταν και μονόδρομος, δεδομένου ότι μας έδιναν μια συμφωνία, που είχε εξαιρετικά δύσκολα μέτρα -σαν αυτά που έχουμε τώρα, λίγο χειρότερα, αλλά δύσκολα εν πάση περίπτωση, κατά τη γνώμη μου αχρείαστα μέτρα- αλλά δεν μας έδιναν και καμία διέξοδο επιβίωσης» σημείωσε για να προσθέσει: «Η ισχυρή στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, κόντρα σε θεούς και δαίμονες κατάφερε να διεθνοποιήσει το πρόβλημα, να ξεμπροστιάσει, να απογυμνώσει το σκληρό πρόσωπο των εταίρων και δανειστών, να δημιουργήσει την αίσθηση στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι εδώ δεν υπάρχουν κάποιοι τεμπέληδες που θέλουν να τους ταΐζουν οι άλλοι, αλλά ένας λαός που αντιστέκεται για δίκαιο και προοπτική. Αυτό ανάγκασε να διαμορφωθούν συσχετισμοί εντός της ευρωζώνης».
Είπε ακόμη ότι το δημοψήφισμα αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες την ημέρα του τελεσιγράφου και ο ίδιος επιστρέφοντας στην Αθήνα, συγκάλεσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, το οποίο διέκοψε κάποια στιγμή, προκειμένου να μιλήσει με Μέρκελ και Ολάντ. Τους ενημέρωσε σχετικά με την απόφασή του, διαβεβαιώνοντας τους ότι δεν συνιστά επιλογή ρήξης και ζήτησε τη συμβολή τους για την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Η κ. Μέρκελ του απάντησε ότι από την πλευρά της θα δηλώσει δημόσια πως πίσω από οποιοδήποτε ερώτημα του δημοψηφίσματος κρύβεται το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή».
Οι Σκουριές
Ερωτηθείς για τις Σκουριές όπου παραμένει η Ελληνικός Χρυσός, είπε «αυτό που εγώ γνωρίζω είναι ότι η επιχείρηση διαμαρτύρεται διότι δεν της έχει δοθεί ακόμη άδεια να προχωρήσει στα σχέδια για την εξόρυξη και να κάνει επιτόπου τη διαλογή που έχει τεράστιες επιπτώσεις με το περιβάλλον». Σημείωσε ότι η μάχη που δίνει η κυβέρνηση δεν είναι μόνο με τα συμφέροντα, αλλά είναι και μια μάχη που έχει να κάνει με το πώς θα υπάρξει και ένα modus vivendi με την τοπική κοινωνία ώστε να μην χάσουν τη δουλειά τους 5.000 εργαζόμενοι. «Ως κυβέρνηση έχεις ευθύνη να μην οδηγήσεις 5.000 εργαζόμενους στην ανεργία και πρέπει να βρεις λύση», είπε ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε όμως ότι το δίκιο του αγώνα είναι για εκείνους που έθεσαν σε κίνδυνο και τη ζωή τους ακόμη, για να προστατέψουν το περιβάλλον.
Τα δάνεια των ΜΜΕ
Για το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ είπε ότι αυτό δεν εμπεριέχει τη λογική του ρεβανσισμού αλλά τη βούληση να επιβληθεί τάξη και νομιμότητα σε αυτό το χώρο. Όταν κάποιος θέλει να διαχειρίζεται ένα δημόσιο αγαθό, οφείλει να πληρώνει στο δημόσιο το αντίτιμο της ενοικίασης ή της χρήσης αυτού του δημόσιου αγαθού, είπε ο κ. Τσίπρας και οφείλει να τηρεί και κάποιους κανόνες. Θα ρυθμιστεί για πρώτη φορά αυτό το πλαίσιο, όσοι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο νόμο θα υποχρεωθούν να τους τηρήσουν και θα γίνουν όλα από μηδενική βάση, όπως είπε. Ανέφερε ότι στη διαβούλευση θα ακουστούν όλες οι απόψεις και αν χρειαστούν τροποποιήσεις η κυβέρνηση θα τις δει. Είπε ακόμη πως δεν μπορεί κάποιοι να κρύβουν ζημίες και να στηρίζονται στο τραπεζικό σύστημα για να στηρίζουν το πολιτικό σύστημα. «Αυτό το τρίγωνο αμαρτίας, της δανειοδότησης ΜΜΕ για να στηρίζουν πολιτικά κυβερνήσεις θα λάβει τέλος», είπε ο πρωθυπουργός για τις επιχειρήσεις ΜΜΕ.
Η ΕΛΑΣ
«Και με κυβέρνηση της αριστεράς πέφτει ξύλο κύριε πρόεδρε» είναι η ερώτηση που επίσης έκανε ο Κώστας Αρβανίτης στον πρωθυπουργό για τη βία της αστυνομίας. «Η διαφορά είναι ότι εδώ υπάρχει μια ηγεσία με πολιτική βούληση όπου υπάρχουν τέτοια φαινόμενα να μην τα κουκουλώνει. Να τα αναδεικνύει και να τα τιμωρεί. Ο ρόλος του αστυνομικού δεν είναι να ξυλοκοπεί ή να δημιουργεί συνθήκες κατάλυσης μιας δημοκρατικής διαδήλωσης όπως ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια», είπε και πρόσθεσε πως έχουν γίνει σημαντικές τομές. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε πρόσφατα επεισόδια στο Σύνταγμα όπου συνελήφθησαν να πετάνε βόμβες 15 αλλοδαποί. «Τι δουλειά είχαν 15 αλλοδαποί που δεν ήταν μετανάστες στη χώρα να πετάνε βόμβες μέσα στον κόσμο;», είπε και πρόσθεσε: «πρέπει να συνεννοηθούμε και πρέπει να καταλάβουμε αν ορισμένες κινήσεις λειτουργούν προβοκατόρικα. Η δημοκρατική αστυνομία τι πρέπει να κάνει όταν υπάρχει καταιγισμός βομβών; Πρέπει να το αφήσει να εξελιχθεί»;
Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ερωτηθείς για την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρωθυπουργός είπε: «Έχω εκφράσει τον προβληματισμό μου και στην ίδια. Οι προσωπικές σχέσεις είναι σχέσεις εκτίμησης, δεν υπάρχει αμφιβολία. Από εκεί και πέρα οι επιλογές του καθενός και της κάθε μίας, ιδίως όταν έχουμε θέση θεσμικής ευθύνης, παράγουν αποτέλεσμα. Άρα είναι σουρεαλισμός να σου λέει κανείς, εγώ σε καταγγέλλω για να σε προστατεύσω. Δεν είμαι κανένα μικρό παιδί. Έχω άλλους τρόπους να προστατευθώ. Τώρα, αν παράγει θεσμική δυσλειτουργία η δυσαρμονία, αυτό θα κριθεί το επόμενο διάστημα. Αν η πρόθεση είναι παίζουμε κλεφτοπόλεμο και να ψηφίζουμε στις έξι το πρωί εξαντλημένοι και κοιμώμενοι στα έδρανα για να δείξουμε ότι με αυτόν τον τρόπο αντιστεκόμαστε στην τρόικα, εντάξει. Αυτά είναι παιδικά πράγματα».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην κρίση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «έχει μεγάλη αγωνία, έχει σταθεί σε δύσκολες αποφάσεις και είναι εξαιρετικά θεσμικός στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του. Θυμάμαι ότι είχανε πέσει όλοι πάνω του να μην κάνει δεκτό το δημοψήφισμα, το καθήκον του έπραξε όπως όριζε το Σύνταγμα. Αλλά πέρα από το Συνταγματικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί, και είναι απόλυτα θεσμικός και σωστός, νομίζω ότι έχει πραγματική αγωνία για τον τόπο, την οποία δείχνει έξω από τα θεσμικά κλισέ και από το πρωτόκολλο. Μια αγωνία για το μέλλον του τόπου που μου την εκφράζει καθημερινά, είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία. Έχουμε διαφορετικές απόψεις αλλά νομίζω έχουμε εξαιρετική συνεργασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου