Σελίδες

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Στρος-Καν: Μορατόριουμ στο χρέος και τέλος στα δάνεια




Εκκληση για ριζική αλλαγή κατεύθυνσης στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα απευθύνει ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ. Ζητά από το Eurogroup να τηρήσει την δέσμευση για το χρέος. Εισηγείται να σταματήσουν τα δάνεια προς τη χώρα.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να λάβει νέα χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά ταυτόχρονα πρέπει να κερδίσει μια γενναιόδωρη επιμήκυνση των ωριμάνσεων και μια μεγάλη μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, υποστηρίζει σε άρθρο του παρέμβαση ο πρώην επικεφαλής της Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν.
Ο κ. Στρος-Καν απευθύνει έκκληση για μια αλλαγή κατεύθυνσης στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, για μια νέα λογική ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.
Όπως τονίζει ο ίδιος, η επιμονή αυτήν την στιγμή σε περαιτέρω εμπροσθοβαρή δημοσιονομική προσαρμογή στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον είναι πολιτικά και οικονομικά ανεύθυνη.

Η παροχή νέας βοήθειας απλά για την αποπληρωμή των πιστωτών του επίσημου τομέα δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, προσθέτει ο ίδιος.
Ο Γάλλος οικονομολόγος καλεί το Eurogroup να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε το 2012 να διασφαλίσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Το ίδιο πρέπει να κάνει και το ΔΝΤ και να διασφαλίσει ότι όλες οι αποπληρωμές για τα επόμενα δύο χρόνια θα μετακυλιθούν ή θα αναχρηματοδοτηθούν από τους πόρους που έχουν απομείνει στο υφιστάμενο πρόγραμμα», γράφει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον κ. Στρος-Καν, η κίνηση αυτή θα απελευθέρωνε την Ελλάδα από τις υποχρεώσεις της προς τον επίσημο τομέα, αλλά η χώρα θα συνέχιζε να αντιμετωπίζει σοβαρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Από την στιγμή που δεν θα είχε πρόσβαση στις αγορές και χρηματοδότηση από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, θα έπρεπε να ισοσκελίσει μόνη της τον προϋπολογισμό.
«Οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν δύσκολες δημοσιονομικές επιλογές, αλλά θα πρέπει να τις κάνουν οι ίδιοι. Για να το επιτύχει αυτό η κυβέρνηση, θα πρέπει να αρχίσει να συλλέγει φόρους και να αντιμετωπίσει την ολιγαρχία, τα εγκατεστημένα συμφέροντα και το βαθύ κράτος που υπομονεύουν τις δυνατότητες της» γράφει.
Αν αυτό αποδειχθεί αποτελεσματικό, υποστηρίζει, τότε η Ελλάδα θα μπορεί να λάβει σταδιακές απομειώσεις της ονομαστικής αξίας του χρέους (gradual nominal debt writedowns) ως αντάλλαγμα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου