Σελίδες

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

GS: Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει μία δόση στο ΔΝΤ


Με τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να προκαλέσει σε επίπεδο οικονομίας, αγορών αλλά και διακρατικών σχέσεων η αθέτηση αποπληρωμής μίας δόσης προς το ΔΝΤ, σπεύδει να ασχοληθεί η Goldman Sachs.
Ο επενδυτικός οίκος, υποστηρίζει ότι χωρίς έξωθεν βοήθεια, η οποία μπορεί να προέλθει μόνο εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, καθίσταται όλο και πιο πιθανό η Αθήνα να μην κατορθώσει να αποπληρώσει κάποια δόση προς το ΔΝΤ, μεταξύ 1ης Μαΐου και 30ής Ιουνίου, καθώς οι συνολικές οφειλές της στο Ταμείο (γι' αυτό το διάστημα) φθάνουν στα 2,6 δισ. ευρώ.

Αθέτηση αποπληρωμής
Όπως αναφέρει η Goldman Sachs το ΔΝΤ με δεδομένο ότι χαρακτηρίζει εαυτόν ως «βασικό και υψηλής προτεραιότητας πιστωτή», εάν υπάρξει μη αποπληρωμή μίας δόσης από κάποια χώρα, σε καμία περίπτωση δεν σπεύδει να ανακοινώσει ότι το εν λόγω κράτος βρίσκεται σε... κατάσταση χρεοκοπίας.
Η φρασεολογία που χρησιμοποιεί το ταμείο είναι ότι υπάρχει μία «ληξιπρόθεσμη οφειλή», υπό την έννοια ότι έως ότου εξοφληθεί επιβαρύνεται με επιπλέον τόκους.
Κατόπιν χρειάζεται ένα συγκεκριμένο διάστημα – περίπου 2 μήνες – έως ότου οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΔΝΤ ενημερώσουν το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, με την χώρα που έχει αθετήσει την πληρωμή να διέρχεται μία «περίοδο χάριτος». Όμως στο διάστημα αυτό θα έχει «παγώσει» κάθε μορφή χρηματοδότησης του Ταμείου προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής του στην εναπομείνασα δόση των 7,2 δισ. ευρώ.
Εν γένει, τονίζει η Goldman Sachs, η όλη διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα, η πραγματική επίπτωση για την Ελλάδα θα είναι πολιτική, καθώς θα υπάρξει επιδείνωση των σχέσεων όχι μόνο με το ΔΝΤ αλλά και με τα κράτη-μέλη του.
Ταυτόχρονα και οι υπόλοιποι πιστωτές της Ελλάδας θα αρχίσουν να ανησυχούν, ενώ βάσει του Μνημονίου εάν η Αθήνα δεν αποπληρώσει μία δόση προς το ΔΝΤ τότε και EFSF/ESM, εφόσον συναινέσει το Eurogroup, μπορούν να απαιτήσουν αυτά τα χρήματα, ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα αποκλειστούν εντελώς από τις δημοπρασίες φθηνών δανείων που πραγματοποιεί η ΕΚΤ.
Αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση από ΔΝΤ και Ε.Ε. θα ενισχύσει τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και θα καταστήσει την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον Ιούλιο (τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στα ταμεία της ΕΚΤ) αδύνατη. Ακολουθεί η αντίδραση της ΕΚΤ που περιλαμβάνει διακοπή του ELA, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Πηγή newmoney 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου