Σελίδες

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Η σεισάχθεια θα ευνοήσει και τις ίδιες τις τράπεζες

Νέα Πολιτική


 του Μελέτη Μελετόπουλου*
Η πρωτοβουλία της Τραπέζης Πειραιώς να προβεί σε σεισάχθεια είναι αξιέπαινη, και θα αφήσει εποχή στην τραπεζική ιστορία της χώρας. Αλλά πρέπει να την ακολουθήσει ολόκληρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η υπερχρέωση των νοικοκυριών είναι ανασταλτικός παράγων, που βραχυκυκλώνει κάθε ατομικό ή εταιρικό οικονομικό σχεδιασμό. Όλοι ασχολούνται με την αποπληρωμή τοκοχρεωλυσίων, επίτευξη ρυθμίσεων κλπ., διοχετεύοντας την ενέργειά τους σε αυτό το αγχωτικό πεδίο. Κανείς δεν κοιτάζει μπροστά, κανείς δεν σκέπτεται να αναπτύξει την επιχείρησή του, να την εκσυγχρονίσει, να κάνει κάποια σοβαρή επένδυση κλπ.
Φυσικά, αρνητικό ρόλο παίζουν και η απουσία ενός μόνιμου και ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος, η γραφειοκρατία και η διαφθορά. Αλλά ας περιοριστούμε τώρα στο πρόβλημα της υπερχρέωσης.
Και τα νοικοκυριά πλήττονται, ίσως ακόμα πιο βάναυσα από την υπερχρέωση. Πήραν δάνεια (στεγαστικά κλπ.) σε εποχές που το εισόδημά τους κάλυπτε τις δανειακές τους υποχρεώσεις, τώρα όμως είτε δεν τις καλύπτει είτε είναι άνεργοι. Η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών έχει καταρρεύσει, οπότε το εμπόριο έχει συρρικνωθεί και η αγορά χειμάζεται. Η υπερχρέωση έχει, έτσι, αναδειχθεί, σε μείζον πρόβλημα (οι οικονομολόγοι το αποκαλούν «παγίδα»-αγγλιστί trap), που δεν επιτρέπει στην οικονομία να ξαναπάρει μπροστά.
Η απόφαση της Τραπέζης Πειραιώς αποδεικνύει περίτρανα ότι τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι σε θέση να υποστούν τις απώλειες από την μερική έστω διαγραφή των χρεών, χωρίς να υποστούν σοβαρούς κραδασμούς. Οι έξυπνοι τραπεζίτες αντιλαμβάνονται ότι το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο δρα και λειτουργεί μία τράπεζα, επηρεάζει άμεσα την πορεία της και την επιτυχία της. Στα πλαίσια μίας εθνικής οικονομίας άρρωστης, με μεγάλη ανεργία, χαμηλή παραγωγικότητα, ανύπαρκτη κατανάλωση, έλλειψη επενδύσεων, χρέη, χρεωκοπίες και αυτοκτονίες, μία τράπεζα ΔΕΝ πρόκειται να προκόψει. Άρα είναι προς το μεσοπρόθεσμο συμφέρον της να υποβοηθήσει την ανάκαμψη του ευρύτερου οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο κινείται.
Οι τράπεζες, εξ άλλου, δημόσιες και ιδιωτικές, δεν είναι τοκογλυφικοί μηχανισμοί, αλλά οργανισμοί με εθνική εμβέλεια, συμβολή στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και τεράστια κοινωνική ευθύνη. Είναι και προς το συμφέρον τους αλλά είναι και εθνικό τους καθήκον να συνδράμουν. Η ιστορία των ελληνικών τραπεζών επιβεβαιώνει ότι θα ακολουθήσουν τελικά όλες την Τράπεζα Πειραιώς.
* Διευθυντής της Νέας Πολιτικής (Δημοσιεύθηκε στο Kontra News)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου