Σελίδες

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Αλληλεγγύη στους 'Ελληνες - η διακήρυξη της Σόφιας


Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό, αλλά και την απαίτηση να σταματήσει η πολιτική πιέσεων και εκβιασμών στην νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Αθήνας εξέφρασαν οι συμμετέχοντες σε συνάντηση του ευρωπαϊκού think tank «Λέσχη της Σόφιας», στο οποίο μετέχουν διανοούμενοι και πολιτικοί από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν τον καταστροφικό και «αποικιακό» χαρακτήρα του προγράμματος «διάσωσης» της Ελλάδας που εφαρμόζεται την τελευταία πενταετία καλώντας σε ριζική αλλαγή της εφαρμοζόμενης από την Ευρώπη πολιτικής και ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ». Η «Λέσχη της Σόφιας», που ιδρύθηκε πριν από ενάμισυ χρόνο, με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων για την ευρωπαϊκή κρίση, έκανε το Σαββατοκύριακο τη δεύτερη συνάντησή της στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας.

Στη διακήρυξη που υιοθέτησαν οι συμμετέχοντες επισημαίνουν την έλλειψη δημοκρατίας και λαϊκής συμμετοχής στην ΕΕ, αλλά και τον επικίνδυνο χαρακτήρα της ουκρανικής κρίσης, που έχει αυξήσει, όπως υποστηρίζουν, τις πιθανότητες παγκόσμιας σύρραξης, κατά τρόπο που η ανθρωπότητα δεν γνώρισε μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962. Οι συμμετέχοντες χαρακτηρίζουν «ντροπή της Ευρώπης» τον πνιγμό εκατοντάδων μεταναστών στη Μεσόγειο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι είναι το άμεσο αποτέλεσμα μιας πληθώρας στρατιωτικών επεμβάσεων που κατέστρεψαν σειρά χωρών της περιοχής και των οποίων ζητούν την άμεση διακοπή.


Ειδικότερα, στο σημείο που αφορά την Ελλάδα, η διακήρυξη αναφέρει:

«Επί πέντε χρόνια η Ελλάδα έγινε ο στόχος μιας οικονομικής και πολιτικής επίθεσης από μια συμμαχία της γερμανικής και άλλων ευρωπαϊκών ελίτ, των ευρωπαϊκών θεσμών, του ΔΝΤ και του διεθνούς χρηματιστικού τομέα (world finance). Αυτοί επέβαλαν στην χώρα, υποτίθεται για να τη βοηθήσουν, στην πραγματικότητα γα να προστατεύσουν τα συμφέροντα μεγάλων διεθνών τραπεζών, ένα πρόγραμμα που προκάλεσε μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή, χωρίς προηγούμενο στη μεταπολεμική ιστορία της καπιταλιστικής Ευρώπης. Η δημοκρατία και η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας σχεδόν καταργήθηκαν, απαράδεκτες, αποικιακού χαρακτήρα συμβάσεις της επιβλήθηκαν.

Η Ελλάδα χρησιμοποιείται από τις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ προκειμένου να επιβληθεί η κυριαρχία του Χρήματος σε ολόκληρη την ήπειρο, οδηγώντας στην έμμεση κατάργηση της δημοκρατίας και στην καταστροφή του ευρωπαϊκού κράτους πρόνοιας, των δύο μεγαλύτερων επιτευγμάτων του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Εκφράζουμε την μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη μας προς τον ελληνικό λαό που παλεύει να σταματήσει αυτή την καταστροφή. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταματήσουν να πειθαρχούν τυφλά στην πολιτική της παγκόσμιας χρηματιστικής ελίτ και να αντιστρέψουν δραστικά την πολιτική τους απέναντι στην Ελλάδα. Καλούμε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, ιδίως τον γερμανικό λαό, να ζητήσουν από τις κυβερνήσεις τους να σταματήσουν να πιέζουν και να εκβιάζουν την νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύουμε στην αναγκαιότητα ενός νέου «σχεδίου Μάρσαλ», όχι μόνο για να αντιμετωπίσει τα καταστροφικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών πολιτικών στην Ελλάδα, αλλά επίσης και για να βοηθήσει στη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης σε όλη την Ευρώπη, ιδίως στα πιο αδύνατα και φτωχά έθνη της. Η Ευρώπη έχει τους πόρους για ένα τέτοιο σχέδιο και μπορεί να βρει και περισσότερους περιορίζοντας μη αναγκαίες πολεμικές δαπάνες. ‘Ολη η ιστορία μας επιβεβαιώνει ότι, χωρίς αλληλεγγύη, απλά δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη».


Το κείμενο υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο Ιταλός δημοσιογράφος, συγγραφέας και πρώην ευρωβουλευτής Τζιουλέττο Κιέζα, Πρόεδρος του πολιτικού συνδέσμου Alternativa, το μέλος του Γραφείου του βασκικού πολιτικού κόμματος Aralar,πρώην ευρωβουλευτής Ιnaki Irzabalbeitia, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, η ευρωβουλευτής Αnna Miranda από τη Γαλικία, μέλος του Γραφείου του Bloque Nacionalista Galego (Πράσινοι/EFA), το μέλος του Γραφείου του πολωνικού κόμματος Zmiana,Janusz Niedzwiecki, οι Ιταλοί γερουσιαστές, εκλεγέντες με τη λίστα των «Πέντε Αστέρων», ΡaolaDe Pin και Βartolomeo Pepeo Πρόεδρος του κόμματος Zmiana Mateusz Piskorski, ο επικεφαλής της ‘Ενωσης Θρακικών Εταιρειών στη Βουλγαρία και πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κρασιμίρ Πρεμιάνωφ,  ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Επιστημόνων της Υπερδνειστερίας Αντρέι Σαφόνωφ, ο Μολδαβός βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος BogdatTirdea, ο επίσης Μολδαβός πρώην βουλευτής του ΚΚZurab Todua, ο Ζαχάρι Ζαχάριεφ, μέλος του  Εθνικού Συμβουλίου του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και Πρόεδρος του Ιδρύματος  Slavyani, η ευρωβουλευτής Tatjana Ždanoka, συμπρόεδρος του κόμματος «Λατβική Ρωσική ‘Ενωση» (ομάδα Πρασίνων/EFA) και οι Ρώσοι πολιτικοί επιστήμονες Σεργκέι Κουργκινιάν και Μαρία Μαμικονιάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου