Σελίδες

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Μας παρακαλάνε να μην χρεοκοπήσουμε

kontranews


του Γιώργου Βάμβουκα
Το ερώτημα που στριφογυρνάει στη σκέψη του οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη είναι: Η Ελλάδα θα κηρύξει επίσημα πτώχευση και αν ναι πότε; Απάντηση: Όσο η χώρα μας παραμένει στην Ευρωζώνη δεν διατρέχει κίνδυνο χρεοκοπίας. Το επόμενο ερώτημα είναι εύλογο και αναπόφευκτο:

Γιατί η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης δεν διατρέχει κίνδυνο χρεοκοπίας; Απάντηση: Ο ουσιαστικός λόγος έγκειται στο γεγονός, ότι, οι οποιεσδήποτε δανειακές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου και των εγχώριων τραπεζών, δύνανται να χρηματοδοτούνται ανελλιπώς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τους υπόλοιπους μηχανισμούς του Ευρωσυστήματος. Η συνεχής χρηματοδότηση όμως των δανειακών αναγκών της χώρας από την ΕΚΤ και τα διάφορα κανάλια του Ευρωσυστήματος, ναι μεν συντελεί στην αποφυγή μιας ενδεχόμενης επίσημης χρεοκοπίας, ωστόσο το απεχθές συμβάν για τις επερχόμενες γενεές Ελλήνων είναι η ακατάσχετη ανοδική τάση του δημοσίου και του ιδιωτικού χρέους της Ελλάδας. Από την ανωτέρω συλλογιστική το κεφαλαιώδες συμπέρασμα είναι: Όσο η Ελλάδα θα παραμένει στην Ευρωζώνη, η κάλυψη των διογκούμενων δανειακών της αναγκών θα γίνεται με χρηματικούς πόρους του Ευρωσυστήματος, με επακόλουθο όμως την αλματώδη αύξηση του εξωτερικού χρέους της χώρας. 

Ωστόσο, στο ακραίο σενάριο που η κρίση της ελληνικής οικονομίας παρατεινόταν έως το 2020, οι μηχανισμοί του Ευρωσυστήματος και βασικά η ΕΚΤ, θα συνέχιζαν να χρηματοδοτούν τις δανειακές ανάγκες μιας χώρας, που ουσιαστικά θα συντηρείτο με δανεικά και άρα τυπικά θα ήταν χρεοκοπημένη; Απάντηση: Ναι θα συνέχιζαν να μας χρηματοδοτούν, για το βασικότατο λόγο ότι κανέναν δεν συμφέρει να χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωζώνη, οι ΗΠΑ και γενικότερα το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα απεύχονται την πτώχευση της Ελλάδας, γιατί το κόστος θα ήταν τεράστιο και σε σημαντικό βαθμό ανυπολόγιστο. Σε πρόσφατη ανάλυση μας από τη θέση αυτή, υποστηρίξαμε ότι το συνολικό εθνικό χρέος της Ελλάδας, δηλαδή το άθροισμα του δημοσίου και του ιδιωτικού χρέους της χώρας, εκτιμάται σήμερα τουλάχιστον σε 800 δις ευρώ. Το χρέος αυτό η Ελλάδα το οφείλει σε διεθνείς τράπεζες συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, θεσμικούς επενδυτές, κ.λπ. Το χρέος των 800 δις ευρώ αποτελείται από δάνεια, ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, έντοκά γραμμάτια, swaps, κ.λπ. Με κριτήριο όμως τον κερδοσκοπικό τρόπο λειτουργίας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, βέβαιο είναι ότι στην πλάτη του μεγαλύτερου μέρους των 800 δις ευρώ, έχουν κτιστεί, έχουν δομηθεί, διάφορες κατηγορίες “παραγώγων” (derivatives) που κυκλοφορούν στη δευτερογενή αγορά, η αξία των οποίων είναι εξαιρετικά πολύπλοκο με ακρίβεια να προσδιοριστεί. Η αξία των derivatives που έχουν δομηθεί πάνω στο ιδιωτικό και ιδίως στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, μπορεί να κυμαίνεται από αρκετές δεκάδες έως μερικές εκατοντάδες δις ευρώ. 
Ας υποτεθεί ότι η συνολική αξία του ιδιωτικού και του δημόσιου χρέους της Ελλάδας μαζί με τα “παράγωγα προϊόντα”, ανέρχεται σε 1.200 δις ευρώ και έστω ότι αύριο ο πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας έβγαινε στο CNN και δήλωνε ότι η Ελλάδα από αυτή τη στιγμή κάνει στάση πληρωμών, υποδηλώνοντας ότι η χώρα εισέρχεται σε φάση χρεοκοπίας. Σκεφτείτε το μέγεθος της κοσμογονίας στις παγκόσμιες χρηματαγορές, όταν οι δεκάδες και ίσως οι εκατοντάδες τραπεζικοπιστωτικοί οργανισμοί και λοιποί θεσμικοί φορείς, θα συνειδητοποιούσαν πως θα έχαναν 1.200 δις ευρώ. Θα γινόταν το έλα να δεις, κοινώς παγκόσμιος χαμός. Θα έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, όπως λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός. Οι Ομπάμα, Μέρκελ, Σόιμπλε και σια, θα έπεφταν πάνω στον Αλέξη και θα του έλεγαν, τι λες παιδί μου, πάρε πίσω τα λόγια περί χρεοκοπίας και εμείς θα σου δώσουμε όσο χρήμα θέλεις. Έτσι κι αλλιώς από το 1827 που η Ελλάδα πήρε το πρώτο εξωτερικό δάνειο και μέχρι σήμερα, οι εκάστοτε προστάτιδες δυνάμεις μας ταΐζουν χρήμα με το τσουβάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου