Σελίδες

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Τσίπρας: Πόσο απέχει η συμφωνία από το δημοψήφισμα




Έδειξε δημοψήφισμα ως έσχατο αλλά όχι επιθυμητό όπλο, αποκάλυψε, με χροιά αυτοκριτικής, ότι εξαπατήθηκε από τον Ντάισελμπλουμ στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και «πόνταρε» σε – δύσκολη έστω – λύση της κρίσης έως τις 9 Μαΐου.
Ο Αλέξης Τσίπρας, με τη χθεσινοβραδινή του τρίωρη συνέντευξη στο Star, προέκρινε καθαρά τη συμφωνία με τους πιστωτές έναντι της ρήξης – μια συμφωνία, ωστόσο, όχι άνευ όρων – και προσδιόρισε με, ασυνήθη ευθύτητα, τις διαφωνίες, τα όρια, τις κόκκινες γραμμές και τις ελληνικές υπαναχωρήσεις στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης. Με, εξίσου ασυνήθη, ειλικρίνεια μίλησε για συγκεκριμένα «λάθη» και «αδυναμίες» στο πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης και της διαπραγμάτευσης και στήριξε τον Γιάνη Βαρουφάκη επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, ότι το «ψαλίδισμα» του υπουργού Οικονομικών ήταν κατά συνθήκη υποχώρηση στο βωμό της «απεμπλοκής».
Εν ολίγοις, ο πρωθυπουργός έδειξε δύσκολο δρόμο έως τις αρχές Μαΐου, δεν έκρυψε ότι τα αποθέματα ρευστότητας δεν είναι απεριόριστα και επέμεινε στη γραμμή της «ρεαλιστικής αισιοδοξίας»: Επανέλαβε ότι πιστεύει στη συμφωνία, με δεδομένες υποχωρήσεις και εξίσου δεδομένες τις κόκκινες γραμμές. Ως απαράβατες σ’ αυτές τις κόκκινες γραμμές έθεσε τις μειώσεις των συντάξεων και τα εργασιακά – έστω και με σταδιακή εφαρμογή σε ό,τι αφορά την επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων -, έδειξε ως διαπραγματεύσιμα μέτωπα τις διφωνίες στις ιδιωτικοποιήσεις και τον ΦΠΑ και δεν απέκλεισε μερική υπαναχώρηση στον ΕΝΦΙΑ με μετάθεση της κατάργησής του το 2016 εάν «οι δυνατότητες της οικονομίας» δεν το επιτρέψουν εφέτος.

Εάν αυτή η γραμμή δεν αποδώσει, το πολιτικό Plan B του Αλέξη Τσίπρα είναι, οριστικά, το δημοψήφισμα. «Δεν ήρθαμε για να κυβερνήσουμε ερήμην της λαϊκής βούλησης», είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: «Η εντολή που πήραμε είναι σαφής: Σκληρή διαπραγμάτευση, να ματώσουμε για να σταματήσει αυτή η χώρα να ματώνει. Είναι εντολή λύσης αλλά λύσης προωθητικής… Αυτή η εντολή μου βάζει όρια. Εάν καταλήξω να έχω μια συμφωνία που με βγάζει από αυτά τα όρια, δεν έχω άλλο αποκούμπι. Ο λαός θα αποφασίσει. Όχι με εκλογές».
Αιτιολογώντας, δε, το «όχι» στις εκλογές, είπε: «Είμαστε τρεις μήνες από το εκλογικό αποτέλεσμα και παρά τις δυσκολίες, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είμαστε 15 μονάδες μπροστά. Γιατί να πάμε σε εκλογές; Έχουμε ισχυρή πλειοψηφία». Ο Αλέξης Τσίπρας δεν απάντησε, πάντως, στο ποιό μπορεί να είναι το ερώτημα ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος, τονίζοντας πως δεν θεωρεί ότι θα χρειαστεί τελικά να πάμε σε δημοψήφισμα κι έδειξε εμπιστοσύνη στην πολιτική γέφυρα με την Άνγκελα Μέρκελ: «Η καγκελάριος έχει πρόθεση για λύση», είπε χαρακτηριστικά.
«Κάναμε λάθος που εμπιστευτήκαμε τις προφορικές δεσμεύσεις Ντάισελμπλουμ»
Στο μέτωπο «Βαρουφάκη και αυτοκριτικής» ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ως ελλειμματικό σημείο της αρχικής διαπραγμάτευσης το γεγονός ότι δεν διασφαλίστηκε άμεση χρηματοδότηση στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Και υπέδειξε ως κύριο λάθος το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος, όπως είπε, όσο και ο υπουργός Οικονομικών εμπιστεύτηκαν τις προφορικές δεσμεύσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι μόλις επέρχετο συμφωνία (που ήταν τελικά η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου) η ΕΚΤ θα αποκαθιστούσε τη χρηματοδότηση των τραπεζών με την άρση του waiver στα ελληνικά ομόλογα.
«Πριν από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου», είπε, «έθεσα και εγώ και ο κ. Βαρουφάκης το ζήτημα αυτό. Εγώ σε επικοινωνία με τον Ντάισελμπλουμ, ο κ. Βαρουφάκης δια ζώσης στο Eurogroup. Πήραμε την δέσμευση πως με το που θα υπάρξει η συμφωνία θα αποκατασταθούν οι αποφάσεις της ΕΚΤ. Το λάθος μας είναι ότι εμπιστευτήκαμε την προφορική αυτή δέσμευση και δεν ζητήσαμε γραπτή δέσμευση».
Έδειξε, δε, πως η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από το… χτύπημα – κομάντο του Μάριο Ντράγκι στις αρχές του Φλεβάρη και παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, πως προεκλογικά είχε εκτιμηθεί διαφορετικά η στάση που θα τηρούσε ο κεντρικός τραπεζίτης ενώ χαρακτήρισε τις επιλογές του «πολιτικά και ηθικά ανορθόδοξες».
Στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης, πάντως, έδειξε να εμπιστεύεται τον δίαυλο με την Άνγκελα Μέρκελ: «Μια εξέλιξη ρήξης και χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία για την κυρία Μέρκελ, την Ευρώπη και για εμάς», είπε.
«Ο Βαρουφάκης είναι asset για την κυβέρνηση»
Ο Αλέξης Τσίπρα παρείχε απόλυτη κάλυψη και στον Γιάνη Βαρουφάκη, παρά την απόφασή του για «αναδόμηση» της διαπραγματευτικής ομάδας.
«Ο Γιάννης Βαρουφάκης», είπε, «είναι σημαντικό asset για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Είναι ένας οικονομολόγος που τους έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα απ’ ό,τι τη μιλάνε εκείνοι. Έχει ριζοσπαστικές αντιλήψεις, δεν κάνει πίσω εύκολα – είναι χαρακτήρας ο οποίος επιμένει στις απόψεις του, και του το πιστώνω αυτό… Βρεθήκαμε στην ανάγκη να αναδιοργανώσουμε τις διαπραγματευτικές ομάδες στην τελική ευθεία για να έχουμε τον καλύτερο έλεγχο. Όλες αυτές οι ομάδες είναι υπό την ευθύνη του υπουργού Οικονομικών.
…Θα δεχθώ ότι έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αρνητικό. Πιστεύω όμως ότι αυτό είναι μέρος του διαπραγματευτικού παιχνιδιού. Μέρος του είναι να αποδομήσεις αυτόν που κάθεται απέναντι στο τραπέζι και διαπραγματεύεται». Και σε μια ευθεία αιχμή για τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, είπε: «Θα προτιμούσαν να έχουν έναν υπουργό που όταν του έλεγαν forget it, ξέχασέ το, θα το… ξέχναγε αυτομάτως». Ήταν, βεβαίως, μια σαφής αναφορά στο… περίφημο «forget it Yannis» που είχε πει ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε στον Γιάννη Στουρνάρα.
Η «παγίδα της αριστερής παρένθεσης» και η «τρόικα εσωτερικού»
Στην συνέντευξή του ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση βρήκε «ναρκοθετημένο πεδίο» από τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος «πήρε εσκεμμένα δίμηνη και όχι εξάμηνη παράταση». «Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι στην Ελλάδα με κάποια κέντρα στην Ευρώπη έστησαν παγίδα και προπαγάνδιζαν ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι μια παρένθεση. Ακόμη ευελπιστούν σε αυτό», τόνισε, ενώ αποκάλυψε πως όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την διακυβέρνηση τα δημόσια ταμεία «ήταν σε κατάσταση απελπισίας»: Όπως είπε, «με βάση τις προβλέψεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σε 20 μέρες μπαίναμε στο κόκκινο και στις 24 Φλεβάρη είχαμε έλλειμμα 450 εκατομμυρίων ευρώ».
Μίλησε επίσης για «τρόικα εσωτερικού» και για νέα «μονταζιέρα διαρροής ειδήσεων», μίλησε για αμοιβαία πολιτική εκτίμηση»με τον Κώστα Καραμανλή και είπε ότι «η Ζωή Κωνσταντοπούλου μπορεί να υπερβάλει κάποιες φορές αλλά κάνει καλά τη δουλειά της».
Στο θέμα της αποφυλάκισης Ξηρού είπε ότι δεν πρόκειται να βγει από τη φυλακή εάν δεν δεχθεί το βραχιολάκι, τονίζοντας πάντως ότι η «δημοκρατία δεν μπορεί να εκδικείται».
Δεν παρέλειψε, τέλος να προαναγγείλει και άλλες κινήσεις τύπου… Μπόμπολα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής: «Δεν πίστευε κανείς ότι θα τους φέρνουμε έναν – έναν στον πάγκο να πληρώσουν για τη λίστα Λαγκάρντ», είπε. «Τους φέρνουμε όμως. Και θα τους φέρουμε κι ας ελέγχουν μιντιακά συγκροτήματα». 
 Πηγή tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου