Σελίδες

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ΕΝ ΜΕΣΩ ΓΕΡΜΑΝΟ-ΕΕ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟ "BRUSSELS GROUP"

iskra


ΠΡΟΕΔΡΟΣ BUNDESBANK J. WEIDMANN: ΚINΔYNEYEI ME ΑΤΑΚΤΗ XΡΕΟΚΟΠΙΑ H ΕΛΛΑΔΑ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΧΘΕΙ
ΟΧΙ ΣΤΑ ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑΤΑ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥΣ, ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Εν μέσω νέων βρώμικων εκβιασμών του γερμανο-ΕΕκατεστημένου ξεκινά το Σάββατο (28/3) το λεγόμενο"Brussels Group" στις Βρυξέλλες το οποίο και συζητά πάνω στη λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα , ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Jens Weidmann, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία εάν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Ο Γερμανός τραπεζίτης καλεί την ελληνική κυβέρνηση να υποταχθεί στις ορέξεις των "θεσμών"θέτοντας το νεοαποικιακό ψευτοδίλημμαπλήρης υποταγή ή χρηματοδοτική ασφυξία.
Βέβαια, αποφεύγει να δει την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει εναλλακτικούς δρόμους με σκοπό μια βιώσιμη και προοδευτική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.
Φυσικά, ποντάρει στο γεγονός, ότι οι δρόμοι αυτοί μπορεί να φαντάζουν δύσβατοι. Όμως, στην πραγματικότητα αποτελούν τη μόνη βιώσιμη , ελπιδοφόρα και ρεαλιστική λύση.


«Εάν ένα κράτος-μέλος της νομισματικής ένωσης αποφασίσει να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και σταματήσει να πληρώνει τους κατόχους ομολόγων, τότε είναι αναπόφευκτη μια άτακτη χρεοκοπία», τόνισε ο Weidmann σε συνέντευξή του στο Focus που θα δημοσιευθεί αύριο. Ο ίδιος τόνισε πως αν και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης εμφανίζουν ένα καλό πρόσωπο, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αποφευχθεί μια χρεοκοπία.
«Φαίνεται σαν οι κυβερνήσεις των άλλων κρατών να έχουν την εντύπωση ότι μπορεί ακόμη να επιτευχθεί μια λύση. Αλλά δεν έχουμε πολύ χρόνο πια», τόνισε ο Weidmann, ο οποίος πρόσθεσε, εκβιαστικά, πως μια ελληνική χρεοκοπία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τον ελληνικό πληθυσμό.
Νέα βοήθεια από την ΕΚΤ δεν θα ήταν σωστό να γίνει, δήλωσε ο Weidmann. «Είμαι κατά του να αυξάνονται τα δάνεια έκτακτης ανάγκης».
Ισχυριζόμενος, ουσιαστικά, ότι το χρέος της Ελλάδας είναι, δήθεν, βιώσιμο, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεχίζει να εξυπηρετεί τα χρέη της μόνη της παρά το υψηλό δημόσιο χρέος, δεδομένου ότι τα επιτόκια είναι χαμηλά και οι λήξεις μεγάλης διάρκειας.
«Η ελληνική επιβάρυνση με τόκους σε σχέση με την οικονομική παραγωγή του τρέχοντος έτους, είναι χαμηλότερη πχ. από την Ιταλία, την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία», δήλωσε με νόημα.
Για την αναζωπύρωση της κρίσης, φταίει η νέα ελληνική κυβέρνηση, τόνισε προκλητικά και ανερυθρίαστα ο Weidmann, επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία βελτιωνόταν μέχρι το φθινόπωρο του περασμένου έτους.
«Η νέα κυβέρνηση ξόδεψε πολύ εμπιστοσύνη. Κάποια μέλη της ελληνικής κυβέρνησης επιδείνωσαν την κατάσταση κάνοντας αντιφατικές δηλώσεις σε δημόσιες εμφανίσεις τους», πρόσθεσε.
"Έχουμε μια κρίση εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Κάθε ημέρα κάτι συμφωνείται και την επομένη είναι άκυρο", δήλωσε από τη μεριά του ο ΥΠΟΙΚ της Αυστρίας Hans-Joerg Schelling μιλώντας στο Klub der Wirtschaftspublizisten, μια ομάδα δημοσιογράφων στη Βιέννη.
Ο Schelling δήλωσε ότι το πρόβλημα με την εμπιστοσύνη αφορά τι θα πρέπει να συζητηθεί και με ποιους, προσθέτοντας ότι υπάρχει έλλειψη στοιχείων και πληροφοριών σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και έτσι "είναι λίγο δύσκολο να παρθούν αποφάσεις".
ΣΟΪΜΠΛΕ: ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ
Την εκτίμηση ότι οι χώρες σε πρόγραμμα όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία αλλά και η Ελλάδα έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικές εξέφρασε ο στυγνός "νεοαποικιοκράτης" Γερμανός υπουργός ΟικονομικώνΒόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι το γερμανικό πλεόνασμα αποτελείπρόβλημα για την Ευρωζώνη.
Στη σωστή κατεύθυνση(!) προχωρά η Ευρωζώνη δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι τα πρώτα σημάδια επιτυχίας είναι ορατά, την ώρα που όλο και περισσότεροι έγκυροι οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η ευρωζώνη καταρρέει οικονομικά και αποτελεί τον "μεγάλο ασθενή" της παγκόσμιας οικονομίας.
«Χώρες αρχίζουν να περιορίζουν τα διαρθρωτικά τους ελλείμματα. Οι χώρες σε πρόγραμμα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, επίσης η Ελλάδα, έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικές» δήλωσε ο Β. Σόιμπλε σε συνέδριο που συνδιοργανώνει η Bundesbank με το γερμανικόυπουργείο Οικονομικώνστη Φρανκφούρτη.
Επισήμανε ότι, «αν κυβερνήσεις κεντρικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάνουν τη δουλειά τους, η ανάπτυξη και η πρόοδος στις βιομηχανικές χώρες θα είναι ικανοποιητική - ίσως χαμηλότερη από ό,τι στο παρελθόν, για λόγους δημοκρατίας, αλλά θα είναι βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς συχνές κρίσεις».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γερμανικό πλεόνασμα, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι χωρίς αυτό η Ευρωζώνη θα είχε έλλειμμα και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν δέχθηκα ότι το γερμανικό πλεόνασμα συνιστά πρόβλημα για την Ευρωζώνη. Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Η ανάπτυξή μας οδηγείται από την εσωτερική ζήτηση, από την κατανάλωση».
Οι δηλώσεις του αυτές, έρχονται την ώρα που ακόμα και η ίδια η Κομισιόν ανακοίνωνε στις αρχές Μαρτίου ότι το γερμανικό πλεόνασμα καταγράφεται και επισήμως ως «οικονομική ανισορροπία»που απειλεί την εύρυθμη λειτουργία της ευρωζώνης.
Τάχθηκε πάντως υπέρ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση πρότυπο διεθνούς διακυβέρνησης(!): «Σε καιρούς παγκοσμιοποίησης, χρειαζόμαστε διεθνή διακυβέρνηση και η ΕΕ, παρά τις αδυναμίες της, είναι ως τώρα το σημαντικότερο πρότυπο» τόνισε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΤΗΣ
Στη συνέχεια η Iskra, για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της, παραθέτει επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.
AYΡΙΟ ΣΤΟ BRUSSELS GROUP Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΙΣΤΑ
Το Brussels Group θα συζητήσει την ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων το Σάββατο, λέει το Reutersεπικαλούμενο πηγή από την ελληνική κυβέρνηση. Έκλεισαν τα μέτρα, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, «χωρίς υφεσιακό προσανατολισμό»
Ολοκληρώθηκε η σύνταξη της λίστας μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλλει η κυβέρνηση στους θεσμούς, προκειμένου να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, ενώ αναμένονται έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2015.
Τα μέτρα αναμένεται να εξεταστούν από το Brussels Group, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει αύριο, Σάββατο. Η ελληνική πλευρά θα συμμετέχει στη συζήτηση είτε δια ζώσης, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης από την Αθήνα.
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συνεδριάσει πρώτα το EuroWorking Group και στη συνέχεια τοEurogroup, πιθανότατα την Τετάρτη.
Η λίστα κλείδωσε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, στην τελική σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει λεπτομέρειες για τη λίστα μεταρρυθμίσεων, την οποία η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ώς τη Δευτέρα, δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κότε.
«Δεν έχουμε καμία συγκεκριμένη πληροφορία που να μας παρουσιάστηκε» δήλωσε η Κότε.
Πρόσθεσε ότι το Eurogroup θα συγκληθεί αμέσως μόλις παρουσιαστούν τα έγγραφα με τις προτάσεις, αλλά ακόμη δεν έχει έρθει αυτή η ώρα, είπε, προσθέτοντας ότι η υπόθεση προχωράει «βήμα - βήμα».
Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία εάν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
«Εάν ένα κράτος-μέλος της νομισματικής ένωσης αποφασίσει να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και σταματήσει να πληρώνει τους κατόχους ομολόγων, τότε είναι αναπόφευκτη μια άτακτη χρεοκοπία», τόνισε ο Βάιντμαν σε συνέντευξή του στο Focus που θα δημοσιευθεί αύριο.
Ο ίδιος τόνισε πως αν και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης εμφανίζουν ένα καλό πρόσωπο, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αποφευχθεί μια χρεοκοπία.
«Φαίνεται σαν οι κυβερνήσεις των άλλων κρατών να έχουν την εντύπωση ότι μπορεί ακόμη να επιτευχθεί μια λύση. Αλλά δεν έχουμε πολύ χρόνο πια», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως μια ελληνική χρεοκοπία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τον ελληνικό πληθυσμό.
Την πεποίθησή του, εν τω μεταξύ, ότι τελικά η Ελλάδα και οι δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM.
«Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία, μία έντιμη συμφωνία. Αποκρυπτογραφώντας όλα όσα συνέβησαν σε όλα τα επίπεδα και δημοσίως και μη δημοσίως και στη συνάντηση με την κ. Μέρκελ, που έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό το γίγνεσθαι, πιστεύω ότι έχουν λάβει και αυτοί τις αποφάσεις, στα όρια του να υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στοιχειωδώς να εκσυγχρονίζεται και να προχωράει» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο κ. Βούτσης κατηγόρησε τους δανειστές για μονομερείς ενέργειες, λέγοντας πως η κυβέρνηση «μονομερώς πληρώνει μέχρι το τελευταίο ευρώ κάθε απόδοση των fund που δεν είχαν μπει στο PSI του κ. Βενιζέλου, τη στιγμή που μονομερώς δεν μας δίνονται "ενέσεις" ρευστότητας από υπεσχημένα».
REUTERS: ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΔΙΠΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Η Ελλάδα είναι μάλλον απίθανο να βγει από την Ευρωζώνη, είτε εκούσια είτε από ατύχημα, αλλά δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να εισάγει εναλλακτικό μέσο πληρωμής, παράλληλα με το ευρώ, προκειμένου να καλύψει ορισμένα εγχώρια έξοδα σε περίπτωση που δεν διασφαλιστεί σύντομα συμφωνία με τους εταίρους, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης.
"Κάποια στιγμή, όταν η κυβέρνηση δεν θα έχει διαθέσιμα ευρώ για να πληρώσει μισθούς ήλογαριασμούς, μπορεί να ξεκινήσει να εκδίδει IOUs -δηλαδή υποσχετικούς τίτλους που θα λένε πως οι κάτοχοί τους θα λάβουν ένα ποσό Χ σε ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον", δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος.
"Αυτά τα IOUs θα άρχιζαν τότε γρήγορα να διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά με μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τα αληθινά ευρώ και θα γίνονταν 'νόμισμα' ανεξάρτητα από το ποια θα ήταν η ονομασία του, που θα υπήρχε παράλληλα με το ευρώ» εξήγησε ο αξιωματούχος.
Εάν η κυβέρνηση ξεμείνει από ευρώ για την πληρωμή μισθών, συντάξεων και προμηθευτών, θα πρέπει να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων για να αποτρέψει μαζικές εκροές ευρώ από τη χώρα. Αυτό μπορεί να περιορίσει τα ποσά που οι Έλληνες μπορούν να αποσύρουν από τα ATM ή να στείλουν στο εξωτερικό, όπως έγινε στην Κύπρο το 2013, αναφέρει το Reuters.
To IOUs μπορεί να μην γίνουν ευρέως αποδεκτά στα καταστήματα και μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ένας τρόπος για την τακτοποίηση μόνο ορισμένων πληρωμών που σχετίζονται με την κυβέρνηση, όπως οι λογαριασμοί ενέργειας, τουλάχιστον στην αρχή.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θα κρατήσει ευρώ από τα φορολογικά έσοδα για να καλύψει τις πληρωμές χρέους και να αποφύγει την χρεοκοπία.
«Η ρύθμιση μπορεί να είναι προσωρινή για να κρατήσει την κυβέρνηση σε λειτουργία καθώς ελπίζει να διαπραγματευθεί μία συμφωνία με τους πιστωτές της που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει περισσότερα ευρώ σε δάνεια» δήλωσε στο Reuters δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το Reuters, οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η Ελλάδα έχει ήδη δείξει στο παρελθόν ότι είναι διατεθειμένη να καθυστερήσει πληρωμές για τις εσωτερικές της υποχρεώσεις για να εξασφαλίσει τα ευρώ που χρειάζονται για την εξοφλήσεις του χρέους.
Δ. ΜΑΡΔΑΣ: ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
«Ότι χρειάζεται να πληρωθεί θα πληρωθεί στην ώρα του – αυτό σημαίνει μισθούς, συντάξεις και τα επιδόματα του ΙΚΑ» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μαρδας στουςFinancial Times, σχετικά με τις καταβολές στο τέλος του μήνα.
Ακόμη απορρίπτει ως «απολύτως αβάσιμες» τις εικασίες ότι η κυβέρνηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας θα χρειαστεί να εκδόσει IOUs ύψους 1,7 δισ. ευρώ για να καλύψει μέρος του «λογαριασμού».
Ωστόσο ο κ. Μάρδας δεν μπόρεσε να δώσει οποιεσδήποτε διαβεβαιώσεις για μία ξεχωριστή πληρωμή ύψους 450 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 9 Απριλίου, κάτι που εποπτεύεται από ξεχωριστό τμήμα εντός του υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου