Σελίδες

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΑΠΟ "ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΕΣ''

iskra


Η ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ      
Πριν καλά- καλά ξεκινήσει η συνεδρίαση του λεγόμενου «Brussels Group» σήμερα (28/3) το μεσημέρι νέοι εκβιασμοί άρχισαν να εκτοξεύονταιτόσο από τους «θεσμούς» - δανειστές, όσο και από τις αχαλίνωτες «αγορές» των διεθνών κερδοσκόπων.  
Όλοι αυτοί στεγνώνοντας τη χώρα από ρευστότητα και οδηγώντας την όλο και πιο κοντά σε ένα «πιστωτικό γεγονός», ευελπιστούν ότι θαπειθαναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει, να εγκαταλείψει το ριζοσπαστικό πρόγραμμά της και να υποκύψει ακολουθώντας τον αδιέξοδο και καταστροφικό δρόμο των μνημονίων και της λιτότητας, που θέλουν να επιβάλλουν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού στην Ευρώπη, οι νεοαποικιοκράτες της Γερμανικής ΕΕ.  
Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του «Brussels Group» εκπρόσωποι των «θεσμών» διοχέτευαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την πληροφορία ότι αυτές ξεκινούν σε «βαρύ κλίμα» και ότι οι ελληνικές προτάσεις που περιέχονται στη λίστα των «μεταρρυθμίσεων» δεν γίνονταιαποδεκτές ούτε καν στη βάση τους, πόσο μάλλον στις λεπτομέρειες!  
Από την άλλη πλευρά καθόλου τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι αργά χτες το βράδυ οι «αγορές»ξαναχτύπησαν διά μέσου του οίκου Fitch, ο οποίος υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες σε CCC από B. Οι διατεταγμένοι γύπες  γύπες των «αγορών»  παίζουν για άλλη μια φορά τοβρώμικο ρόλο τους, θεωρώντας ότι μπορούν να εκβιάσουν τη χώρα στήνοντας σε συνεργασία με τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ, παιχνίδια με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.  
Η πολιορκία της χώρας και της ελληνικής κυβέρνησης από το ευρωπαϊκό κατεστημένο και από τους διεθνείς πρωταθλητές της μεροληπτικής αξιολόγησης, που θέλουν να κηρύξουν σιωπητήριο σε κάθε αντίθετη φωνή από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική τους, βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Είμαστε πλέον στο σημείο μηδέν. Η ρήξη με αυτές τις πολιτικές είναι αδήριτη ανάγκη. Χωρίς καμιά καθυστέρησηαπαιτείται να ακολουθήσουμε εναλλακτικές λύσεις, που θα δώσουν ελπίδα στο λαό και προοπτικήπαραγωγικής ανασυγκρότησης και ανόρθωσης του τόπου. 

ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Στη συνέχεια η  Iskra παραθέτει σχετικά ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες χωρίς κρίσεις και σχόλια:
ΣΕ ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ BRUSSELS GROUP
Αρνητική, σύμφωνα με πληροφορίες, η στάση των συνομιλητών έναντι της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης - «Μένει ακόμη πολλή δουλειά» ανέφεραν κοινοτικές πηγές  
Σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα και με την στάση των συνομιλητών να μην προδιοαγράφεται σε καμία περίπτωση θετική ή συγκαταβατική έναντι της ελληνικής ομάδας διοαπραγμάτευσης, ξεκίνησαν σύμφωνα με πληροφορίες οι επαφές του Brussels Group, νωρίτερα το Σάββατο.
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν ότι το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.
Επίσης, διαβεβαιώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.Σε κάθε περίπτωση, τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, όπου πρέπει να δοθεί το οριστικό «ΟΚ» για την λίστα.
Στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες ελληνικές πηγές εκτιμούν ότι ακόμη και η υποβάθμιση της Fitch είναι μία «ύποπτη εξέλιξη», ειδικώς επειδή έρχεται στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή και αμέσως πριν τις συνομιλίες στο eurogroup.
Υπό τις συνθήκες αυτές, οι διαπραγματεύσεις είναι φανερό πως διεξάγονται σε έναν ασφυκτικό κλοιό για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έως τις αρχές της εβδομάδας θα πρέπει να έχει λάβει τις αποφάσεις της, καθώς το πρόβλημα της ρευστότητας γίνεται πιεστικό.
Σε αυτήν την ατμόσφαιρα, ο Πρωθυπουργός συγκαλεί το απόγευμα (19:00) της Κυριακής το κυβερνητικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και θα παρουσιαστούν τα νομοσχέδια που έρχονται στη Βουλή.
Πηγή: tovima.gr
''ΝΤΕΡΜΠΙ'' OΛΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
Σύμφωνα με το ΑΠΕ οι συζητήσεις στο Brussels Group συνεχίζονται και θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο,.
Κοινοτικές πηγές σημείωναν ότι είναι ενθαρρυντικό σημάδι το ότι υπάρχει δέσμευση για εποικοδομητική συζήτηση, μετά τις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «απομένει ακόμη πολλή δουλειά» και πρόσθεταν: «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η ίδια η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάσει τον συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που να πείθει ότι θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».
Τέλος, κοινοτικές πηγές υπενθύμιζαν ότι ο σκοπός των συναντήσεων στο Brussels Group είναι «να συζητήσουμε τις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων είναι αξιόπιστη και ολοκληρωμένη».
BLOOMBERG: ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ
Δημοσίευμα του Bloomberg φιλοξενεί δηλώσεις Γερμανών βουλευτών και αξιωματούχων που δηλώνουν έκπληκτοι για τις μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης. Η κριτική στον Έλληνα πρωθυπουργό. 
Ακόμη και οι φίλοι του Αλέξη Τσίπρα στη Γερμανία αρχίζουν να εξοργίζονται με την κυβέρνησή του μετά την επίσκεψη στο Βερολίνο, που τους γέμισε σκεπτικισμό για το αν μπορεί να κάνει ότι χρειάζεται ώστε να κλείσει το αδιέξοδο στα οικονομικά της χώρας του», αναφέρει σε δημοσίευμα του Bloomberg.
Αν και η ατμόσφαιρα ήταν καλή στις συζητήσεις μεταξύ Τσίπρα-Μέρκελ μία βελτίωση στον τόνο δεν μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση της αντιπαράθεσης για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να ξεκλειδωθεί η βοήθεια», ανέφερε Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος.
Στελέχη των κυβερνητικών εταίρων της Μέρκελ που ζητούσαν μια μετριοπαθέστερη γραμμή για την Ελλάδα συγκριτικά με το κόμμα της καγκελαρίου δεν πείστηκαν ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να επιλύσει την κρίση.
«Ότι έρχεται από την Ελλάδα κινείται εντελώς προς τη λάθος κατεύθυνση», τόνισε ο υπεύθυνος του SPD για την οικονομική πολιτική. «Η κατάσταση είναι ανησυχητική. Είμαστε έκπληκτοι με τις εξελίξεις», συμπλήρωσε.
«Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν πολιτική καταστροφή όχι μόνο για την Ευρωζώνη αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Φυσικά, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει αυτό που χρειάζεται για να παραμείνει στην Ευρωζώνη" τονίζει ο Τ. Oppermann του SDU.
«Στην αρχή είχαμε ελπίδες ότι η νέα αριστερή κυβέρνηση θα αναλάμβανε να καταπολεμήσει τη διαφθοράκαι να επιβάλλει φόρους στους πλούσιους», υπογράμμισε μια βουλευτής των σοσιαλδημοκρατών.
«Είμαστε σοκαρισμένοι που η κυβέρνηση δεν ενεργεί προς αυτή την κατεύθυνση και σπαταλά τόσο πολύτιμο χρόνο», υπογράμμισε.
Πηγή: eurotoday.gr

SPIEGEL:H ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΩΣ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ
Πηγή των δανειστών ανέφερε στο περιοδικό ότι η χρηματοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει χειροτερεύσει από τον Ιανουάριο λόγω της έλλειψης μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση. Το δημοσίευμα ανεβάζει το χρηματοδοτικό κενό στα 20 δισ. 
Oι τρεις «θεσμοί» που αποτελούν τους δανειστές της Ελλάδας εκτιμούν ότι η χώρα θα μπορούσε να μην πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, αναφέρει το Der Spiegel, σύμφωνα με το Reuters.
H προηγούμενη κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ φέτος αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μείνει τίποτα από αυτό, ανέφερε πηγή των δανειστών στο γερμανικό περιοδικό.
Πρόσθεσε ότι η χρηματοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει χειροτερεύσει από τον Ιανουάριο λόγω της έλλειψης μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση Τσίπρα.
Εκπρόσωπος του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, το οποίο επίσης ανέφερε πως το χρηματοδοτικό κενό της χώρας έχει αυξηθεί έως και τα 20 δισ. ευρώ.
Οπως αναφέρει το Spiegel, το υπουργείο οικονομικών πρόσφατα αναθεώρησε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 στο 0,3% του ΑΕΠ.
ΣΚΛΗΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ FITCH
Εκτροχιάζεται η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, υπογραμμίζει ο οίκος και «κόβει» στο 0,5% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2015. Δεν βλέπει αθέτηση των διεθνών υποχρεώσεων. Οι υπερβολικές πιέσεις ρευστότητας και το πλήγμα στην εμπιστοσύνη. Υπαρκτό το ρίσκο επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων. 
Από την Moody's αναμενόταν η κίνηση, από τον Fitch τελικώς ήλθε το... χτύπημα για την Ελλάδα, καθώς ο οίκος προχώρησε σε αναπάντεχη υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες σε CCC από Βτο βράδι της Παρασκευής.
Όπως αναφέρει ο οίκος, η αποχή από τις αγορές, οι αβέβαιες προοπτικές για έγκαιρη εκταμίευση κεφαλαίων από τους επίσημους πιστωτές και οι σφιχτές συνθήκες ρευστότητας στον εγχώριο τραπεζικό τομέα ασκούν υπερβολικές πιέσεις στην χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο οίκος εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει από την τρέχουσα πίεση ρευστότητας χωρίς να αθετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, αλλά τα αυξημένα ρίσκα οδηγούν στην υποβάθμιση.
EKTΡΟΧΙΑΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ
Το πλήγμα στην επενδυτική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς και στην εμπιστοσύνη των καταθετών, έχουν σχεδόν σίγουρα εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Θα χρειαστεί χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές, τονίζει ο οίκος, ακόμη και εάν βελτιωθούν οι προοπτικές επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες.
Ο οίκος προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη στο 0,5% εφέτος, από πρόβλεψη 1,5% τον Ιανουάριο του 2015 και 2,5% το Δεκέμβριο του 2014, με ρίσκο, όπως επισημαίνει, να μειωθεί ακόμη περαιτέρω. Οι συνθήκες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις έχουν χειροτερέψει σημαντικά, λόγω των αυξημένων οφειλών του δημοσίου προς τους προμηθευτές και τους περιορισμούς στην τραπεζική χρηματοδότηση.
ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ EUROGROUP
Η συμφωνία του Φεβρουαρίου για επέκταση του προγράμματος του EFSF έως τα τέλη Ιουνίου, μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, στηρίζουν το βασικό μας σενάριο ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα φθάσουν τελικά σε μια συμφωνία, αναφέρει o Fitch.
Ωστόσο, έκτοτε η πρόοδος είναι μικρή και είναι ασαφές το πότε θα μπορούσε να δοθεί μια πρώτη δόση βοήθειας από τους πιστωτές και τι θα απαιτηθεί για να συμβεί κάτι τέτοιο.
Τις επόμενες μέρες, έχει ζητηθεί από την Ελλάδα να υποβάλλει μια πιο λεπτομερή λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup. Εάν γίνει αποδεκτή, θα φέρει την κυβέρνηση πιο κοντά στην εκταμίευση μέρους μιας δόσης, πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος.
Ωστόσο, σύμφωνα με την εκτίμηση του οίκου, είναι πιθανόν το Eurogroup να θέλει από την ελληνική κυβέρνηση να δείξει ότι έχει υλοποιήσει μέρος της λίστας προτού υπάρξει κάποια εκταμίευση. Αυτό μεταθέτει την πιθανή ημερομηνία εκταμίευσης στον Απρίλιο το νωρίτερο.
Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με πληρωμές προς το ΔΝΤ ύψους 450 εκατ. τον Απρίλιο, 750 εκατ. το Μάιο και 1,5 δισ. τον Ιούνιο. Οι ανάγκες του Ιουλίου και του Αυγούστου ανεβαίνουν στα 4 δισ. και τα 3,2 δισ. αντίστοιχα, λόγω λήξης ομολόγων που βρίσκονται στο ευρωσύστημα. Ο Fitch προβλέπει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αυξάνει τις οφειλές προς τους προμηθευτές για να αντισταθμίσει τα μικρότερα του προϋπολογισμού έσοδα και να αποκτήσει περιθώριο εξυπηρέτησης του χρέους.
ΟΙ ΕΚΡΟΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ
Οι μεγάλες εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες (ο Fitch εκτιμά ότι ανέρχονται στο 15% του συνόλου από τα τέλη Νοεμβρίου) έχουν αυξήσει τις πιέσεις στην ελληνική οικονομία. Ο δείκτης βιωσιμότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι "b", υποδηλώνοντας αδύναμο αξιόχρεο χωρίς εξωτερική βοήθεια.
Οι δείκτες βιωσιμότητας και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας είναι επίσης "b" και σε Rating Watch Negative λόγω αυξημένου ρίσκου χρηματοδότησης και ρευστότητας. Οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες αλλά η ποιότητα ενεργητικού τους είναι αδύναμη και ενδέχεται να επιδεινωθεί περαιτέρω εντός του έτους.
Επίσης, ενώ ο Fitch δεν αναμένει μια τέτοια εξέλιξη, υπογραμμμίζει ότι υπάρχει ρίσκο επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων για να περιοριστούν οι εκροές από τις τράπεζες, κάτι που οδηγεί τον οίκο σε υποβάθμιση του "ταβανιού" χώρας στο "B-".
Αναφορικά με το στόχο για το πλεόνασμα, ο οίκος υπογραμμίζει ότι ακόμη και στην προοπτική άμεσης συμφωνίας με τους εταίρους, θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος,καθώς η αδύναμη εγχώρια ζήτηση και η επιδείνωση της ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα θα πλήξουν τα φορολογικά έσοδα.
ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ
Οι εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πρόσθετη υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου είναι:
-Μια ρήξη στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, που θα οδηγούσε σε εξέταση εναλλακτικών λύσεων, όπως για παράδειγμα ένα moratorium ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα.
- Μια έξοδος από την ευρωζώνη, κάτι που καθιστά πιθανότερη μια στάση πληρωμών.
Οι εξελίξεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν αναβάθμιση είναι:
- Μια συμφωνία με τους πιστωτές που θα ξεμπλόκαρε τις καθυστερημένες εκταμιεύσεις του προγράματος και μια πρόσθετη συμφωνία για έναν νέο διακανονισμό. Αυτό θα μπορούσε να πάρει τη μορφή - αν όχι τον τίτλο - ενός τρίτου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης υπό όρους.
- Μια επιτάχυνση της ελληνικής ανάκαμψης, τυχόν πρωτογενή πλεονάσματα ή ελάφρυνση του χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα θα οδηγούσε σε πιθανή αναβάθμιση μεσοπρόθεσμα.
Ο Fitch υπογραμμίζει ότι βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους οίκους αξιολόγησης, θα έπρεπε να ακολουθήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα δημοσιεύσεων στις εκθέσεις του, με την επόμενη να είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαϊου. Ωστόσο, σημειώνει, "θεωρούμε πως οι εξελίξεις στην Ελλάδαδικαιολογούν μια τέτοια απόκλιση από το ημερολόγιο δημοσιεύσεων".
Εν τω μεταξύ, η Moody's ανέβαλε την προγραμματισμένη για την Παρασκευή έκθεση για την Ελλάδα.
Πηγή: eurotoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου