Σελίδες

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΟΙ «ΘΕΣΜΟΙ» ΜΕ «ΠΡΩΤΟ ΒΙΟΛΙ» ΤΗΝ ΕΚΤ

iskra


ANAΓΚΗ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΑΚΑ ΔΕΣΜΑ
Συνεχίζουν τις ασφυκτικές πιέσεις και τουςεκβιασμούς οι «θεσμοί» στην ελληνική κυβέρνηση, με «πρώτο βιολί» την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία έδωσε εντολή στις ελληνικές τράπεζες να μην «επιβαρυνθούν» επιπλέον με αγορά εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου (T-Bills).
Xαρακτηριστικές της "νεοαποικιακής" αντίληψης και του κλίματος εκβιασμών σχετικά με το ελληνικό ζήτημα των γερμανο--ΕΕ πολιτικών ελίτ είναι και οι δηλώσεις του επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών για ευρωπαϊκά θέματα , Γκούντερ Γκίχμπαουμ, ο οποίος δήλωσε προκλητικά και με τρόπο που θύμισε τις χειρότερες εποχές της αποικιοκρατίας ότι «αντί να παρακαλάει οΤσίπρας για βοήθεια τους Ρώσους καλύτερα να ετοιμάσει μια λίστα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις».
Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος ΑΜέρκελ, αναφερόμενη στις διαβουλεύσεις μεταξύ "θεσμών" και ελληνικής κυβέρνησης, επέμεινε στο σκληρό δόγμα των πολιτικών λιτότητας λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει κάποια "ευελιξία" να προσδιορίσει τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο οι τελευταίες "θα πρέπει να καταλήγουν στο προσδωκόμενο αποτέλεσμα" και να "εκπληρώνουν τις φιλοδοξίες" του μεγαλοαστικού κατεστημένου της Γερμανικής ΕΕ.
Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας,Μάρτιν Γιέγκερ, ο οποίος υποστήριξε ότι προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση περαιτέρω κεφαλαίων για την Ελλάδα , η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει "μεταρρυθμιστικά μέτρα".


Πάντως, «δυσκολίες» διακρίνει και το Reuters στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών. Συγκεκριμένα, το διεθνές πρακτορείο αναφέρει πως οι δανειστές εκτιμούν ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμη αρκετές ημέρες για να ετοιμαστεί η κατάλληλη λίστα μεταρρυθμίσεων.
Στο σχετικό δημοσίευμα γίνεται εκ νέου αναφορά στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα στις 20 Απριλίου αν δεν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τους εταίρους (sic) της.
Το κίβδηλο δίλημμα υποταγή ή χρηματοδοτική ασφυξία ενισχύεται με σκοπό την εξώθηση του ελληνικού λαού στην υποταγή.
Για «ερασιτεχνισμούς» που καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και «θεσμών» κάνουν λόγο στελέχη του ευρωσυστήματος και τονίζουν πως ουσιαστικά η συζήτηση των μέτρων που προτείνει η Ελλάδα θα ξεκινήσει σήμερα, Δευτέρα, επί ελληνικού εδάφους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Θανάση Κουκάκη στο in.gr.
Αυτήν την ώρα η ελληνική κυβέρνηση καλείται να μην υποκύψει στους εκβιασμούς, οφείλει να τιμήσει τη λαϊκή εντολή και να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα προοδευτική πορεία, χωρίς τα μνημόνια τηςυποτέλειας.
Η ελληνική κυβέρνηση να μην κάνει σπιθαμή πίσω από το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα και να οδηγήσει το καράβι της χώρας στο δρόμο της ελπίδας, ακολουθώντας μια νέα ρότα.
Να ακολουθήσει, δηλαδή, το εναλλακτικό μονοπάτι εκείνο που μπορεί να φαντάζει δύσβατο αλλά είναι το μόνο που προσφέρει την προοπτική μιας ρεαλιστικής και ελπιδοφόρας διεξόδου, χωρίς τα δεσμάτης «νεοαποικιακής» κηδεμονίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια και για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της, σχετικά ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.

ΜΗΝΥΜΑ ΜΕΡΚΕΛ: "ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ"
«Η Ελλάδα έχει κάποια ευελιξία να προσδιορίσει τις μεταρρυθμίσεις, το συνολικό πλαίσιο όμως πρέπει να βγάζει νόημα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Φινλανδία, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το ερώτημα είναι, πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας, «αν η Ελλάδα μπορεί και αν θα εκπληρώσει τις φιλοδοξίες που όλοι έχουμε». Η κ. Μέρκελ διευκρίνισε επίσης πως για την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων περιμένει τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που εκτυλίσσονται στο πλαίσιο του Brussels Group στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα σημείωσε πως δεν εκπλήσσεται από το χρόνο που απαιτείται για τη διαπραγμάτευση, καθότι πάντα οι επαφές με την Αθήνα ήταν χρονοβόρες. «Μπορεί να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση σχετικά με το ποια μέτρα θα επιλέξει να λάβει η κυβέρνηση, όμως τελικά το γενικό πλαίσιο πρέπει να καταλήγει στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Μήνυμα Μέρκελ: Οι μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας πρέπει να βγάζουν νόημα
Υπογράμμισε ότι το Βερολίνο σταθερά «εργάζεται για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», με δεδομένο ότι και η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να παραμείνει στο κοινό νόμισμα και πως η πολιτική της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα δεν στηρίζεται στη γερμανική κοινή γνώμη.
«Το είδαμε στην Ιρλανδία όταν η νέα κυβέρνηση άλλαξε μέρη του προγράμματος. Όμως τελικά πρέπει να αποκατασταθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα της χώρας. Η Ελλάδα μιλά με τους θεσμούς τώρα. Περιμένουμε το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων και θα περιμένουμε την εκτίμηση των θεσμών», κατέληξε η κ. Μέρκελ.
Μήνυμα Μέρκελ: Οι μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας πρέπει να βγάζουν νόημα
Την ίδια ώρα, παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, τόνισε πως ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει και πως οι συνθήκες για την παροχή βοήθειας δεν θα αλλάξουν.

REUTERS: ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ
«Η Αθήνα είπε ότι έστειλε μια λίστα μεταρρυθμίσεων την Παρασκευή [...] αλλά οι πιστωτές δήλωσαν ότι η λίστα ήταν πιο πολύ μια συλλογή ιδεών παρά κάτι που θα μπορούσε να παρουσιαστεί στο Eurogroup», αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα
Δυσκολίες διακρίνει το Reuters στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών σχετικά με την έγκριση της λίστας μεταρρυθμίσεων που θα ανοίξει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, το διεθνές πρακτορείο αναφέρει πως παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που εκπέμπονται από την Αθήνα, οι δανειστές εκτιμούν ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμη αρκετές ημέρες για να ετοιμαστεί η κατάλληλη λίστα μεταρρυθμίσεων.
Στο σχετικό δημοσίευμα γίνεται εκ νέου αναφορά στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα στις 20 Απριλίου αν δεν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τους εταίρους της.
«Η Αθήνα είπε ότι έστειλε μια λίστα μεταρρυθμίσεων την Παρασκευή [...] αλλά οι πιστωτές δήλωσαν ότι η λίστα ήταν πιο πολύ μια συλλογή ιδεών παρά κάτι που θα μπορούσε να παρουσιαστεί στο Eurogroup», αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.
Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν υπέβαλε κατάλογο μεταρρυθμίσεων την Παρασκευή» και πρόσθεσε: «Απλώς παρουσίασαν κάποιες ιδέες το Σαββατοκύριακο. Οι συζητήσεις από την Παρασκευή ως την Κυριακή έγιναν για να βοηθηθούν οι Έλληνες να προετοιμάσουν μια λίστα τη Δευτέρα».
«Ακόμη αναμένουμε να λάβουμε κάτι τη Δευτέρα», συνέχισε ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με το Reuters, στην τωρινή τους μορφή οι ελληνικές ιδέες δεν είναι αρκετά ακριβείς για να πάρουν την έγκριση των δανειστών.
«Όπως είναι, στερούνται λεπτομέρειας και θα χρειαστούν πολύ περισσότερες τεχνικές εργασίες για να μετατραπούν σε κάτι αρκετά περιεκτικό και αξιόπιστο, ώστε να μπορεί να τεθεί υπ' όψιν του Eurogroup», είπε ένας άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ερωτηθείς πόσος επιπλεόν χρόνος θα χρειαστεί απάντησε: «Πιστεύω μερικές μέρες ακόμη. Δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να καταθέσει κάτι που δεν μπορεί να "περπατήσει". Είναι καλύτερο να πάρει χρόνο ώστε να προετοιμαστεί σωστά».
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις αναφέρει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα die Welt η Ε.Ε. περιμένει μια λίστα μεταρρυθμίσεων στις αρχές της εβδομάδας, ενώ υπογραμμίζει ότι είναι ξεκάθαρο πως «πρέπει να κάνουμε πρόοδο». «Χάσαμε πάρα πολύ χρόνο προσπαθώντας να λύσουμε τεχνικά ζητήματα», σημειώνει.
Πηγή: left.gr
DW: ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΤΗΣ ΕΚΤ ΣΤΟΝ ΚΡΟΤΑΦΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
«Η ΕΚΤ διατηρεί στη ζωή το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με χορήγηση έκτακτης ρευστότητας. Παράλληλα όμως στερεί από την ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες δυνατότητες χρηματοδότησης», αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Deutsche Welle.
Η ΕΚΤ έδωσε εντολή στις ελληνικές τράπεζες να μην επιβαρυνθούν επιπλέον με αγορά εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, γνωστών και ως T-Bills. Σύμφωνα με τον Μάρτιν Φάουστ, καθηγητή στο Frankfurt School of Finance, η ΕΚΤ έλαβε την απόφαση αυτή για δύο λόγους. Όπως διευκρίνισε μιλώντας στη DW, «από τη μία η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες. Η ελληνική κυβέρνηση δεν βρίσκει λύσεις ώστε να θέσει τα προβλήματα υπό έλεγχο. Τα φορολογικά έσοδα μειώνονται. Από την άλλη η ΕΚΤ θέλει να αυξήσει την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή λείπει ένας σημαντικός αγοραστής εντόκων γραμματίων. Πολλοί άλλοι επενδυτές δεν είναι πρόθυμοι να τα αγοράσουν εξαιτίας του υψηλού κινδύνου».
H EKT ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗ ΣΤΡΟΦΙΓΓΑ ΤΩΝ ΕΝΤΟΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ
Επομένως η ΕΚΤ στερεί από την Ελλάδα μία σημαντική πηγή χρηματοδότησης, δεδομένου ότι η Αθήνα διασφάλιζε τη ρευστότητά της τους τελευταίους μήνες μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Όπως επισημαίνει ο Μάρτιν Φάουστ, «οι επενδυτές είναι ενδεχομένως πρόθυμοι να δανείσουν στην Ελλάδα χρήματα για έναν ή δύο μήνες. Αλλά για ομόλογα με μεγαλύτερη διάρκεια ωρίμανσης ανεβαίνει αισθητά και το επιτόκιο. Ή, σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον σε θέση να βρει επενδυτές».
Κάτοχοι των εντόκων γραμματίων είναι κατά κύριο λόγο οι ελληνικές τράπεζες. Ο Κρίστοφ Βάιλ, οικονομικός αναλυτής της Commerzbank, περιγράφει το μοντέλο αλληλοβοήθειας κράτους και τραπεζών ως εξής: «Το ελληνικό κράτος εκδίδει T-Bills, τα οποία αγοράζονται από τις εγχώριες τράπεζες και στη συνέχεια τα τοποθετούν ως εγγυήσεις στην κεντρική τράπεζα, ώστε να έχουν πρόσβαση σε φρέσκο χρήμα».
Αυτό το μοντέλο έχει όμως όρια. Συγκεκριμένα, και όπως προβλέπει σχετική συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς, ο δανεισμός μέσω εντόκων γραμματίων δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα 15 δις ευρώ. Επιπλέον, συμφωνία μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΚΤ προβλέπει όριο 3,5 δισ. ευρώ για την ποσότητα των εντόκων γραμματίων που οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση για τη λήψη ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα.
ΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ
Ο Κρίστοφ Βάιλ εκτιμά ότι και τα δύο όρια έχουν εξαντληθεί. Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να τα αυξήσει έχουν έως τώρα αποτύχει, όπως αποδεικνύει και η τελευταία εντολή της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες. Με τις δυνατότητες δανεισμού από τις ελληνικές τράπεζες να έχουν περιοριστεί δραματικά και τους επενδυτές να μην φαίνονται στον ορίζοντα, η μόνη λύση που απομένει στην ελληνική κυβέρνηση είναι η ταχύτατη δυνατή επίτευξη συμφωνίας. Ειδάλλως η χρεοκοπία είναι ζήτημα ημερών, επισημαίνει ο Κρίστοφ Βάιλ, παραπέμποντας στο σχεδόν μισό δις ευρώ που καλείται να εξοφλήσει η Ελλάδα στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.
Προκειμένου να αποτραπεί η -με βάση τα σημερινά δεδομένα- διαφαινόμενη χρεοκοπία, θα πρέπει να επιτευχθεί μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της στην ευρωζώνη εντός των προσεχών ημερών. Μέχρι τότε η ΕΚΤ εξακολουθεί να διατηρεί «όρθιες» τις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA, ο οποίος διασφαλίζει κεφάλαια μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος. Αφότου η ΕΚΤ έκλεισε τη στρόφιγγα της χρηματοδότητησης, παύοντας στις αρχές Φεβρουαρίου να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για νέα δάνεια, το όριο παροχής ρευστότητας μέσω του ELA αυξάνεται σε βασανιστικά μικρές δόσεις σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Η τελευταία αύξηση, την προηγούμενη εβδομάδα, διαμόρφωσε το νέο πλαφόν στα 71 δις ευρώ.
Πηγή: "KAΘHMEΡINH"
ΥΠΟΙΚ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ: Η ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΠΛΗΡΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
«Η Αθήνα δεν έχει ακόμη υποβάλει λεπτομερή λίστα μεταρρυθμίσεων» δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ. Επισήμανε δε ότι προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση περαιτέρω κεφαλαίων για την Ελλάδα, η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει τα νέα μεταρρυθμιστικά μέτρα.
Ο Γιέγκερ διευκρίνισε πάντως ότι οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών συνεχίζονται, ενώ τόνισε ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία για τη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Πρέπει να περιμένουμε την ελληνική πλευρά να μας παρουσιάσει μια πλήρη λίστα μεταρρυθμιστικών μέτρων, η οποία θα είναι κατάλληλη για συζήτηση με τους θεσμούς και κατόπιν με το Eurogroup» δήλωσε ο Μάρτιν Γιέγκερ.
Πηγή: in.gr 
ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΟΥ CDU ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ
Την ενόχληση του μπλοκ των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών για την «προσέγγιση» Ελλάδας και Ρωσίας, με αφορμή τις επισκέψεις στη Μόσχα, εκφράζουν στελέχη τους. Παράλληλα, ο γερμανικός Τύπος συσχετίζεται τις επισκέψεις με την δύσκολη οικονομική κατάσταση και υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει μέτρα στήριξης, όπως τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου από την Gazprom.
Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέντερ (του βαυαρικού CSU) αναφέρει στο Spiegel ότι ο κ. Τσίπρας «ασκεί μια πολύ επικίνδυνη πολιτική, η προσέγγιση με τη Ρωσία δυσκολεύει μια λύση με την Ευρώπη». Ο έλληνας πρωθυπουργός, είπε, «πρέπει να σκεφθεί καλά εάν το αυταρχικό καθεστώς της Ρωσίας είναι ο κατάλληλος σύμμαχος».
Ο συνάδελφός του Χέρμπερτ Ρόιλ είπε πως «η συμμετοχή στην ΕΕ σημαίνει αξιοπιστία και εμπιστοσύνη, και όχι τεχνάσματα». «Όποιος παίζει με τη φωτιά και ψάχνει βοήθεια στη Ρωσία κινδυνεύει να κάει» λέει χαρακτηριστικά στο περιοδικό. Επίσης, ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών για ευρωπαϊκά θέματα, Γκούντερ Γκίχμπαουμ, επισήμανε πως «αντί να παρακαλάει ο Τσίπρας για βοήθεια τους Ρώσους καλύτερα να ετοιμάσει μια λίστα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις».
Νωρίτερα, το περιοδικό είχε αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση «έχει στραφεί στη Μόσχα για βοήθεια», δείχνοντας αρχικά στο ταξίδι Λαφαζάνη στη ρωσική πρωτεύουσα. Στόχος είναι, υποστηρίζει το περιοδικό επικαλούμενο πηγές του, είναι να αποσπάσει από τη ρωσική πλευρά μείωση των τιμολογίων για το φυσικό αέριο αλλά και εξαίρεση των ελληνικών προϊόντων από το εμπάργκο με φόντο την Ουκρανία.
Πηγή: in.gr
ΑΠΟ «ΜΗΔΕΝΙΚΗ» ΒΑΣΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Για «ερασιτεχνισμούς» που καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών κάνουν λόγο στελέχη του ευρωσυστήματος και τονίζουν πως ουσιαστικά η συζήτηση των μέτρων που προτείνει η Ελλάδα θα ξεκινήσει σήμερα, Δευτέρα, επί ελληνικού εδάφους.
Ενδεικτικά αναφέρουν πως η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα παρουσίασε το Σαββατοκύριακο στους εκπροσώπους των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στις Βρυξέλλες μέτρα που δεν είχαν αξιολογηθεί από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος των ελληνικών προτάσεων να μην γίνει εξαρχής αποδεκτό, λόγω ελλιπούς τεκμηρίωσης.
Η ελληνική διαπραγματευτική αποστολή παρουσίασε στην Ομάδα των Βρυξελλών ( Brussels Group) ένα αναλυτικό κείμενο θέσεων και προτάσεων 35 σελίδων στο οποίο εκτός από τις προτεινόμενες από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις, περιλαμβάνεται και αναλυτικός «χρωματικός» πίνακας με τα μέτρα της πέμπτης αξιολογήσεως της τρόϊκα που η Ελλάδα είτε απορρίπτει εντελώς (τα κόκκινα μέτρα), είτε συμφωνεί να εφαρμοσθούν (τα πράσινα μετρά), είτε προτείνει να αντικατασταθούν με ισοδύναμα (τα μπλε μέτρα).
Η λίστα μεταρρυθμίσεων που συντάχθηκε από συμβούλους του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, από στελέχη της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης και συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργών Εξωτερικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, δεν εστάλη πρώτα στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα, ώστε σε συνεργασία με τα υπερεσιακά στελέχη των ελληνικών υπουργείων να επιβεβαιώσουν τα όσα υποστηρίζονται σε αυτή και να γνωμοδοτήσουν ακολούθως στους πολιτικούς τους προϊσταμένους.
Λόγω αυτής της «αστοχίας» - που χαρακτηρίσθηκε ως «ερασιτεχνισμός» (amateurism) από πηγή του ευρωσυστήματος με την οποία επικοινώνησε το in.gr -το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες έγινε μια συζήτηση περισσότερο επί των αρχών και λιγότερο επί του περιεχομένου. Όπως ανέφεραν πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, ναι μεν έγινε μια συζήτηση σε καλό κλίμα, αλλά επί ισχνού περιεχομένου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ελληνικές εκτιμήσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη και για τα δημοσιονομικά μεγέθη παραμένουν ατεκμηρίωτες από τους θεσμούς.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση προβλέπει ότι οι παρεμβάσεις της θα επιφέρουν έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, χωρίς υφεσιακά μέτρα, και ότι οι δράσεις που προτείνονται θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, επιτρέποντας να υπάρξει ανάπτυξη 1,4% του ΑΕΠ.
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ
Η συζήτηση επί του περιεχομένου των ελληνικών προτάσεων αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα Δευτέρα -ουσιαστικά από την αρχή - καθώς τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στην Αθήνα αναμένεται να επεξεργασθούν τα στοιχεία της ελληνικής λίστας με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων.
Για το ίδιο θέμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα συντονιστική συνεδρίαση συνεργατών των Γιάννη Δραγασάκη, Γιάνη Βαρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους προϊσταμένους των υπηρεσιών υπουργείων που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες ειδικό ρόλο θα έχουν οι Άγγελος Κούρος, Δημήτρης Λιάκος, Γιάννης Μάργαρης και Θανάσης Μισδανίτης, συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να είχε μέσα στο Σαββατοκύριακο πλήθος συναντήσεων με υπηρεσιακά στελέχη υπουργείων για να συντονίσει ο ίδιος τις επαφές επί ελληνικού εδάφους. Από την πλευρά της τρόικα τον πρώτο ρόλο στις συζητήσεις θα έχει η επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα Ίβα Πέτροβα.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ
Αφού οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων τεκμηριωθούν από τα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα και υπάρξει πολιτική απόφαση στην Ομάδα των Βρυξελλών εν συνεχεία θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working Group), ώστε να συγκαλέσει το Eurogroup.
Εκτιμήσεις κοινοτικών στελεχών αναφέρουν πως με βάση τις σημερινές εξελίξεις θα ήταν «αισιόδοξο» να υποστηρίξει κανείς πως το Euro Working Group θα αποφασίσει να συγκληθεί Eurogroup εντός της εβδομάδας. «Όλες πλέον οι ενδείξεις δείχνουν πως το Eurogroup θα συγκληθεί μετά το Πάσχα των Καθολικών (Δευτέρα 6 Απριλίου)», σημειώνουν κοινοτικές πηγές.
Η Ελλάδα θα βρεθεί μέσα στο πρώτο 15ημερο του Απριλίου αντιμέτωπη με δανειακές υποχρεώσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν σε έντοκα γραμμάτια που θα ανανεωθούν στις 8 Απριλίου και δεν θα καλυφθούν από ξένους επενδυτές (750 εκατ. ευρώ), αλλά και στη δόση 450 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το Brussels Group έχει δεχθεί και εξετάζει νέο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων που μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο, για να υπάρξει θετική απάντηση σε αυτό - η ΕΚΤ εμφανίζεται αρνητική- θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις για σαφείς μεταρρυθμίσεις.
Θανάσης Κουκάκης
Πηγή: in.gr
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΟ ΜΠΡΑ-ΝΤΕ-ΦΕΡ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Στη Βουλή φέρνει σήμερα εκτάκτως τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στο Brussells group και την επέκταση της δανειακής σύμβασης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στη συζήτηση, η οποία θα διεξαχθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος σύμφωνα με το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αφενός να δηλώσουν αν στηρίζουν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου αφετέρου αν θα στηρίξουν τα κρίσιμα νομοσχέδια που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βάρος θα ρίξει στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, αφού σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, αν υπάρξει συμφωνία στο Brussels group, «εκ των πραγμάτων η παράταση της δανειακής σύμβασης και η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου περνά στο περιθώριο».
Χθες ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαπραγματεύσεις στο Brussels group. Σύμφωνα με πληροφορίες δέχθηκε ερωτήσεις για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων και τα όσα έχουν δει έως τώρα το φως της δημοσιότητας διαβεβαιώνοντας τα μέλη του οργάνου ότι οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν ως έχουν και δεν έχει υπάρξει καμία μεταστροφή.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπήρξε χθες συμφωνία στις Βρυξέλλες για τον «σχεδιασμό κατάλληλων πολιτικών που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα» ώστε να μην πληρώνουν μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι», αλλά και οι «έχοντες και κατέχοντες»».
Παράλληλα δημοσίευμα της WSJ, το οποίο επικαλείται Έλληνες αξιωματούχους, σημειώνει ότι «η Ελλάδα είπε στους δανειστές ότι αναμένει να εισπράξει τουλάχιστον 500 εκατ. από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ», ενώ άλλο δημοσίευμα του Dow Jones Newswires και της Wall Street Journal, τα οποία επικαλούνται κοινοτικούς αξιωματούχους σημειώνουν ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης «δεν είναι λεπτομερείς» παρά «το κάλο κλίμα στο Brussels group». Αυτό σημαίνει, καταλήγει το δημοσίευμα, ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να καλύψει από δικές της πηγές τις χρηματοδοτικές της ανάγκες το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έκτακτο Eurogroup θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας. Κατά πάσα πιθανότητα αν υπάρξει συμφωνία οι 19 ΥΠΟΙΚ θα συνεδριάσουν μετά το Πάσχα των Καθολικών, την ερχόμενη Κυριακή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ
Πηγή: naftemporiki.gr

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 8 ΤΟ ΒΡΑΔΥ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την Πρόεδρο της Βουλής να διεξαχθεί σήμερα Δευτέρα 30/3 στις 20:00, συζήτηση γύρω από την τρέχουσα διαπραγμάτευση.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Πρόεδρο της Βουλής να διεξαχθεί σήμερα στις 20:00, συζήτηση, με βάση το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα γύρω από ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση στην Ολομέλεια, αναμένεται να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν στο αν συμφωνούν ή όχι με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη ρύθμιση των οφειλών σε 100 δόσεις.
Επίσης θα κληθούν να απαντήσουν στο αν ο πρωθυπουργός καλώς έθεσε στη Γερμανίδα καγκελάριο ζητήματα όπως της Siemens ή του κατοχικού δανείου.
Τέλος, σύμφωνα πάντα με τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί αύριο σε ένα συνολικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου.
Πηγή: left.gr
ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι προτάσεις της Αθήνας έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, είναι κοστολογημένες και μεταφέρουν τα βάρη από τα χαμηλά και μεσαία στα υψηλά εισοδήματα.
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες συνεχίζονταν στη Βουλή η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, όπου, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, εγκρίθηκε ομόφωνα η λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η κυβέρνηση στο Brussels Group και ταυτόχρονα επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και να επιτύχει μια αμοιβαία επωφελή λύση με τους εταίρους της χώρας.
Ενόψει του Euro-working Group που αναμένεται να συγκληθεί για την Τετάρτη, αλλά και της συζήτησης που θα διεξαχθεί το βράδυ της Δευτέρας σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε το Συμβούλιο για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι προτάσεις της Αθήνας έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, είναι κοστολογημένες και μεταφέρουν τα βάρη από τα χαμηλά και μεσαία στα υψηλά εισοδήματα.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη το 2015 πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% και ρυθμού ανάπτυξης 1,4%, χωρίς να συνυπολογίζεται, όπως επισημάνθηκε, η θετική συνεισφορά των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Πακέτο Γιούνκερ.
Στη συνεδρίαση έγινε και μια γενική ενημέρωση για τον ΟΛΠ και το νομοσχέδιο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, που θα κατατεθεί στην Βουλή εντός της εβδομάδος.
Στην εισήγησή του νωρίτερα στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε διεξοδικά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων.
Οπως είπε, τα προτεινόμενα μέτρα έχουν θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, χωρίς να περιλαμβάνουν υφεσιακά μέτρα.
Η πολιτική γραμματεία ενέκρινε τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης και επιβεβαίωσε τις κυβερνητικές δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό, όπως καταγράφηκαν και στις προγραμματικές της δηλώσεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση η πολιτική γραμματεία επαναβεβαίωσε τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μη υλοποίηση υφεσιακών μέτρων, μείωσης συντάξεων και μισθών ή απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων.
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου