Σελίδες

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Οι άξονες για μια αποτελεσματική μακροοικονομική πολιτική ΜΕΡΟΣ Α’


του Γιώργου Βάμβουκα
Η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015, για την παράταση της υφιστάμενης μνημονιακής δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με την τρόικα, ήταν αναμενόμενη και γι’ αυτό από τη στήλη αυτή σε επανειλημμένες αναλύσεις μας, είχαμε επισημάνει ότι η επέκταση της συμφωνίας (μνημόνιο) ήταν μονόδρομος για τη χώρα μας. Οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα του δημόσιου τομέα και των τραπεζών, είναι πελώριες και σε μηνιαία βάση απαιτούνται αρκετά δις ευρώ (€) για την χρηματοδότησή τους. Η αλήθεια πρέπει να λέγεται.
Η τρόικα μας δανείζει με ονομαστικά επιτόκια κάτω του 2%. Μακάρι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η οποιαδήποτε άλλη χώρα της υφηλίου, να δάνειζε την Ελλάδα με επιτόκια κάτω του 2%, ώστε με χαμηλότερο κόστος δανεισμού ο δημόσιος και ο τραπεζικός τομέας, να εύρισκαν τα εκατοντάδες δις € που απαιτούνται για την χρηματοδότηση των δανειακών τους αναγκών. Ναι μεν είμαστε με το μέρος της κυβέρνησης ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ και δεν αμφισβητούμε τα εθνικοπατριωτικά της αισθήματα, ωστόσο η άσκηση αμερόληπτης και καλόπιστης κριτικής συμβάλλει στη βελτίωση της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. 
Το κεφαλαιώδες ερώτημα είναι: Ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στον τομέα της μακροοικονομικής πολιτικής; 

Η δημοσιονομική, η εισοδηματική, η νομισματική και η αναπτυξιακή πολιτική, συνθέτουν το σύνολο της μακροοικονομικής πολιτικής. Ο σκοπός του επιστημονικού πεδίου της Μακροοικονομικής (Macroeconomics), είναι η ανάπτυξη της οικονομίας μιας χώρας ή ένωσης χωρών, με ικανοποιητικούς ρυθμούς σε συνθήκες σταθερότητας, επιδιώκοντας την διαχρονική άνοδο της απασχόλησης και την προαγωγή της ευημερίας των πολιτών. Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βασιστεί σε τέσσερις θεμελιώδεις άξονες. 
Πρώτος Άξονας: Συγκρότηση επιτροπής ειδικών για την άμεση καταγραφή της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Από τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες μέλη του Eurogroup, έγινε σαφές ότι το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο εξαναγκάστηκε να υιοθετήσει τα “νοθευμένα” δημοσιονομικά στοιχεία της απελθούσης κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει το οικονομικό της πρόγραμμα, βασισμένη στα κάλπικα στοιχεία των κυρίων Στουρνάρα, Χαρδούβελη, Γεωργίου και της υπόλοιπης κλειστής παρεούλας του χαλκείου. Άρα, το ταχύτερο δυνατόν, επιτροπή ειδημόνων θα πρέπει να ελέγξει την αξιοπιστία του συνόλου των εθνικολογιστικών και ιδίως των  δημοσιονομικών στοιχείων, ξεκινώντας από το πραγματικό ΑΕΠ, τις κρατικές δαπάνες, τα πιστωτικά έσοδα και καταλήγοντας στο δημόσιο χρέος. 

Δεύτερος Άξονας: Αποτίμηση της ανυπολόγιστης ζημιάς, που κατά την περίοδο 2010-2014, οι εγκληματικές μνημονιακές οικονομικές πολιτικές προκάλεσαν στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας. Από τις αιμοσταγείς μνημονιακές πολιτικές της περιόδου 2010-2014, καταστράφηκαν εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χιλιάδες συμπολίτες μας αυτοκτόνησαν, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έφυγαν σε άλλες πατρίδες, η στρατιά των ανέργων ξεπέρασε το 1.500.000 άτομα, σπίτια και χωράφια απαξιώθηκαν, περιουσίες δις ευρώ χάθηκαν στο χρηματιστήριο, μισθοί και συντάξεις ανελέητα πετσοκόπηκαν, κ.λπ. αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια και εξαθλιωμένα νοικοκυριά. Επιτακτική είναι η ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες στους ανεγκέφαλους πολιτικούς, που συνηγόρησαν και εφάρμοσαν αυτές τις μειοδοτικές μνημονιακές οικονομικές πολιτικές και πέταξαν την ελληνική κοινωνία στον αποτεφρωτήρα. Δυστυχώς, η κρίση που σφυροκοπεί την ελληνική οικονομία δεν έχει ακόμα αποκλιμακωθεί, κάτι το οποίο πιστοποιείται από την παρατεταμένη μείωση των κρατικών εσόδων από άμεσους φόρους, έμμεσους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Η κρίση που διέρχεται η ελληνική οικονομία είναι πρωτοφανής, γιατί εκτυλίσσεται σε συνθήκες αποπληθωρισμού του οικονομικού συστήματος, αχαλίνωτης αύξησης του δημοσίου χρέους και συνεχούς διεύρυνσης των χρηματοδοτικών κενών του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. 
Με το υπό συζήτηση θέμα θα συνεχίσουμε στο αυριανό φύλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου