Σελίδες

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Τα Σχέδια Κάμερον Και Το Ελληνικό Παράδειγμα

analitis


Η υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόσφατη σύνοδο του Eurogroup, όπως τουλάχιστον αξιολογείται στη Μεγ. Βρετανία, επικρατεί στις αναλύσεις των εφημερίδων που ομόφωνα αποφαίνονται ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε την προηγούμενη συμφωνία παρά τις διαφορετικές διατυπώσεις και μετονομασίες. Η εξέλιξη της Παρασκευής αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από την Ντάουνιγκ Στριτ παρά το γεγονός ότι το σύνολο της κυβέρνησης κράτησε χαμηλούς τόνους αποφεύγοντας κάθε σχόλιο. Ωστόσο η περίπτωση της Ελλάδος συνιστά παράδειγμα για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσει μια νέα κυβέρνηση Κάμερον σε περίπτωση επανεκλογής της, σε ό,τι αφορά την δεδηλωμένη πρόθεση του να διαπραγματευτεί αλλαγή κοινοτικών κανόνων και συμβάσεων προκειμένου να εξασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ μετά το δημοψήφισμα του 2017 το οποίο ενδεχομένως να τεθεί και νωρίτερα.
Αυτοπαγιδεύθηκε ο ΝτΚάμερον
Δεν είναι λίγοι όσοι συμβουλεύουν τον κ. Κάμερον να μη θέτει τον πήχη ψηλά, αν και με τις μέχρι τώρα δηλώσεις του αυτό δεν είναι εύκολο. Κορυφαίοι παράγοντες των επιχειρήσεων και του Σίτυ έχουν προειδοποιήσει ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρώπη δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και πως μόνο η μεγαλύτερη συμβολή της στα ευρωπαϊκά δρώμενα της εξασφαλίζει ηγετικό ρόλο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Προτάσσουν δε την πρόσφατη απομόνωση της Βρετανίας στο θέμα της Ουκρανίας στο οποίο την πρωτοβουλία για εκεχειρία ανέλαβαν η Γερμανία και η Γαλλία.
Από την άλλη πλευρά το οικονομικό επιτελείο υπό τον Τζορτζ Όσμπορν αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας εμμέσως πλην σαφώς προτείνουν πιο διαλλακτική στάση. Επίσης, οι Εργατικοί πιέζουν τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει πριν τις εκλογές του Μαΐου συγκεκριμένες προτάσεις για το πως σκοπεύει να διαπραγματευτεί με την Ευρώπη. Την Κυριακή ο υπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα της Νορβηγίας κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να ακυρώσει τα περί δημοψηφίσματος, γιατί ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρώπη θα αποβεί πρωτίστως εις βάρος της.
Εν κατακλείδι ο Ντέιβιντ Κάμερον κινδυνεύει να αυτοπαγιδευθεί στην προσπάθειά του να χαλιναγωγήσει το κόμμα του και να ικανοποιήσει τους ευρωσκεπτικιστές ψηφοφόρους του αποτρέποντας διαρροές προς το UKIP, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο το μέλλον της χώρας.
Μαρία ΚαστρισιανάκηΛονδίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου