Σελίδες

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Ικανοποίηση και ετοιμότητα στο ΣΥΡΙΖΑ - Τα σχέδια των άλλων κομμάτων

Νέα Κρήτη


του Γιώργου Σαχίνη 
Στο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημάνει εδώ και μέρες εκλογικός συναγερμός και έχουν συγκροτηθεί επιτροπές με αντικείμενο την προετοιμασία του κόμματος για την αναμέτρηση. Ουσιαστικά όλα αυτά έχουν τεθεί σε κίνηση από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας στη Βουλή.
Ο Τσίπρας περιέγραψε ένα πρώτο πλαίσιο της εκλογικής του στρατηγικής χθες το βράδυ στον Κεραμικό, μίλησε για αλλαγή σελίδας, τέλος των μνημονίων, διεύρυνση της κοινωνικής βάσης και επαναδιατύπωσε ένα νέο σχήμα δημοκρατικής παράταξης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και τη νικηφόρα, όπως είπε, προοπτική για μία κυβερνώσα Αριστερά. Αυτή η διεύρυνση είναι προφανές πως δε θα είναι ανέφελη, ούτε για τον ίδιο, ούτε για το κόμμα τους, ιδίως για όσους εξακολουθούν πολιτικά να έχουν νοοτροπίες του 4%. Έως αύριο θα έχουν φτάσει στην Κουμουνδούρου και οι προτάσεις της οργανωμένης βάσης για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.
Ουσιαστικά όμως τα ψηφοδέλτια του κόμματος θα κλείσουν μετά τις 7 Ιανουαρίου, με τη σφραγίδα της ηγεσίας. Οι διαδικασίες των προτάσεων από τα όργανα βάσης του κόμματος αφορούν απλά τις λειτουργίες του υπάρχοντος μηχανισμού, αλλά στην προοπτική ενός αυτοδύναμου πλειοψηφικού ρεύματος που θέλει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκούν από μόνες τους, αφού ως κόμμα οργανωτικά εξακολουθεί να έχει καχεξίες ανάπτυξης και αυτήν τη στιγμή οδεύει σε εκλογές ως το πιθανότερο κόμμα να τις κερδίσει. Ο Τσίπρας αναμένεται να επισημοποιήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες και τις συμμαχίες του κόμματός του, κυρίως με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και με ανεξάρτητους βουλευτές.
Η Κουμουνδούρου δεν κρύβει ότι στόχος της είναι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας, ώστε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να έχει δυναμική και ισχύ στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Εκτιμά δε ότι η πόλωση, που φαίνεται ότι θα επικρατήσει στην προεκλογική σύγκρουση, θα βοηθήσει σε αυτόν το στόχο.


Οι κάλπες και οι υπολογισμοί
Όπως υποστηρίζουν στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τώρα την ευκαιρία να επιτύχει αυτό που δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις: μια μεγάλη εκλογική νίκη, την πρώτη αριστερού κόμματος σε βουλευτικές εκλογές στην ελληνική πολιτική ιστορία, και να σχηματίσει κυβέρνηση - είτε αμιγώς δική του είτε σε συνεργασία με άλλο κόμμα».
Το σχέδιό του για μπλοκάρισμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας πέτυχε και τώρα πρέπει να διεκδικήσει, εν μέσω σκληρής πόλωσης, όχι μόνο τη νίκη, αλλά και την αυτοδυναμία.
Για να συμβεί αυτό, είναι αναγκαίο, πέρα από την εκλογική κεφαλαιοποίηση της οργής, να πείσει - πέραν των ήδη πεπεισμένων - τον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο, πέραν κάθε αμφιβολίας, ότι η πόλωση με επίκληση κινδύνων από τη Ν.Δ. είναι αβάσιμη και ότι την επομένη των εκλογών η χώρα θα έχει κυβέρνηση με πρόγραμμα και... όραμα.
Για τη Ν.Δ. η ήττα στη Βουλή αποτελεί ενδεχομένως, με βάση τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις (αλλά δεν ψηφίζουν τελικά αυτές), προανάκρουσμα της ήττας στην κάλπη. Ο στόχος της εκ των πραγμάτων αρχικά είναι να χάσει έστω με τη μικρότερη δυνατή διαφορά και να αποσπάσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό προκειμένου είτε να εμποδίσει την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, είτε να διατηρήσει το στάτους του μεγάλου κόμματος και ισχυρό ρόλο στις μετεκλογικές πολιτικές διεργασίες. Για τον Αντώνη Σαμαρά, σε προσωπικό επίπεδο, ο στόχος είναι επιπλέον να μην αμφισβητηθεί η προεδρία του στο κόμμα.

Το ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ, εκτός από τη βέβαιη συρρίκνωση των ποσοστών του σε σύγκριση με το 2012, αντιμετωπίζει και τη σχεδόν σίγουρη διάσπαση με τη δημιουργία κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου. Αν προσθέσουμε την πρώτη παρουσία του "Ποταμιού" στον εσωτερικό εκλογικό στίβο, τα στελέχη της πολιτικά ανύπαρκτης ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και τους "άστεγους" του χώρου, που θα κινηθούν προς διάφορες κατευθύνσεις, τότε η Κεντροαριστερά αποτελεί ήδη έναν από τους σημαντικότερους εκλογικούς γρίφους.
Ποιος κεντροαριστερός σχηματισμός θα επιβιώσει στην εκλογική θύελλα και ποιος θα ναυαγήσει θα το δούμε πολύ σύντομα.

Τα άλλα κόμματα
Το ΚΚΕ - εν μέσω της συντριπτικής πόλωσης - θα έχει στόχο να ορθοποδήσει από το κακό εκλογικό αποτέλεσμα του 2012 και να αποφύγει τις διαρροές, κυρίως προς το ΣΥΡΙΖΑ.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κινούμενοι δημοσκοπικά στην κόψη του ξυραφιού, θα παλέψουν να αντιρροπήσουν τις δικές τους διαρροές προς το ΣΥΡΙΖΑ με τυχόν διαρροές από τη Ν.Δ., που δε θα στραφούν στη Χρυσή Αυγή, αλλά και προσελκύοντας ψήφους από το ακροδεξιό κόμμα που μπούχτισαν από τις αποκαλύψεις για την εγκληματική του δράση. Η ίδια η Χ.Α. αποτελεί, έτσι κι αλλιώς, ένα μεγάλο εκλογικό ερωτηματικό...
Εκλογές, λοιπόν! Εδώ που είχαν φτάσει τα πράγματα, ήταν αναπόφευκτες, όσο και αν πολλοί διαφωνούσαν ή τις απεύχονταν. Η χώρα ήταν πρακτικά ακυβέρνητη, χαμένη σε μια προεκλογική περίοδο πολλών μηνών, η οποία είχε αρχίσει πολύ πριν από τις ευρωεκλογές, και εγκλωβισμένη στην αβεβαιότητα, πηγή της οποίας ήταν η κυβέρνηση και η επιλογή της να πάει σε εκλογές εν μέσω εξελίξεων και βεβιασμένων κινήσεων από το Σεπτέμβριο ήδη, με την έξοδο στις αγορές, το τέλος των μνημονίων και άλλα που όλοι είδαμε πώς κατέληξαν.
Η αντιπολίτευση, ούτως ή άλλως, από την επομένη σχεδόν του Ιουνίου του 2012 για εκλογές μιλούσε διαρκώς.

Σε εκλογικό ρυθμό εντός και εκτός
Το χειροκρότημα μέσα στη Βουλή, από τους μεν κυβερνητικούς βουλευτές για τις 168 ψήφους στον Σταύρο Δήμα, από τους δε 132 της αντιπολίτευσης για τις πρόωρες εκλογές, άνοιξε με τον πλέον ηχηρό τρόπο τον εκλογικό ρυθμό που ζει πλέον η χώρα.
Κόμματα παλιά και νέα, δανειστές, αγορές, η Γερμανία και το ΔΝΤ αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους με βάση το υπό διαμόρφωση νέο πολιτικό τοπίο προ αλλά και μετά της 25ης Ιανουαρίου.
«Οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την ολοκλήρωση της έκτης αξιολόγησης του προγράμματος που υποστηρίζεται από ένα εκτεταμένο διακανονισμό, θα συνεχιστούν μόλις αναλάβει μια νέα κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.
Το ΔΝΤ εμφανίστηκε καθησυχαστικό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας ότι δε βρίσκεται αντιμέτωπη με άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης, ώστε να επείγει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στην προειδοποίηση ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να παρεκκλίνει από το δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων προέβη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τόνισε πως η οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση δεσμεύεται από τις συμφωνίες που έχει συνάψει η παρούσα. «Οι σκληρές μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς και δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε έπειτα από την τρίτη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. «Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε την Ελλάδα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Αν επιλέξει άλλο δρόμο, θα είναι δύσκολο. Οι νέες εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες που έχουμε πετύχει με την ελληνική κυβέρνηση. Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει η προκάτοχός της», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.

Ο Σαμαράς πιστεύει ότι θα κερδίσει
«Είναι εξαιρετικό λυπηρό το γεγονός ότι έχουμε μία αντιπολίτευση η οποία άθροισε τις ψήφους της με αυτές της Χρυσής Αυγής για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, την ίδια στιγμή που οι Έλληνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία δε θέλουν εκλογές», είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του στα διεθνή ΜΜΕ.
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι πιστεύει ακράδαντα πως θα επικρατήσουν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και εκείνες που τάσσονται υπέρ των αναγκαίων για τη χώρα δομικών αλλαγών.
«Και αυτή είναι η μόνη διέξοδος», κατέληξε.

Οι κινήσεις Παπανδρέου και οι συνέπειες
Στο ΠΑΣΟΚ κύριο μέλημα είναι να αποσαφηνιστεί επίσημα πια η στάση του Παπανδρέου, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει το πάλαι ποτέ Κίνημα εκτός Βουλής, 40 χρόνια μετά την ίδρυσή του. Την πεποίθηση ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρέπει «να μείνει ως έχει με πλήρη καθήκοντα», αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να θέσει τον εαυτό του στην κρίση του Κινήματος σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών είναι διαφορετικό από αυτό που έλαβε το ΠΑΣΟΚ το 2012, εκφράζει ο πρώην υπουργός και άλλοτε στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, Γιάννης Ραγκούσης.
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, υποστήριξε ότι ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει «να δεσμευτεί ότι θα θέσει τον εαυτό του στην κρίση της βάσης του κινήματος, σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από αυτό που είχε το ΠΑΣΟΚ το 2012».
Παρέμβαση υπέρ της ενότητας του ΠΑΣΟΚ έκανε με ανακοίνωσή του ο Κώστας Λαλιώτης.
«Όλοι έχουμε χρέος, ιστορικό και πολιτικό, σε αυτή την κρίσιμη καμπή για τη χώρα, την κοινωνία και τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη να διαφυλάξουμε τη συνοχή και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και να διαμορφώσουμε μια αυτόνομη στρατηγική ώστε να μην είναι προσάρτημα κανενός», τονίζει ο κ. Λαλιώτης και επισημαίνει: «Κάθε επιλογή και κάθε απόφαση που οδηγεί στη διάσπαση είναι ένα ολέθριο λάθος και μετά έπονται ένας παρατεταμένος εσωκομματικός "εμφύλιος" και μύρια μοιραία λάθη».

ΑΝ.ΕΛ.: Στη δεξιά... πολυκατοικία
Συνεδρίασε νωρίς χθες το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπό την προεδρία του Πάνου Καμμένου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ευχαρίστησε τους βουλευτές που «κράτησαν συμπαγή στάση». «Αποδείξαμε ότι ήμασταν μέχρι σήμερα ρυθμιστές και αύριο θα είμαστε εγγυητές σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε σε δημοσιογράφους, προτίθεται να πραγματοποιήσει άνοιγμα σε βουλευτές που έφυγαν από τους ΑΝ.ΕΛ., «αλλά κράτησαν σταθερή στάση», αναφέροντας τα ονόματα του κ. Καπερνάρου και της κ. Γιαταγάνα, για την οποία είπε ότι δεν έχει «κλείσει» με το ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα ανακοινώσει τη συνεργασία του κόμματός του με 22 κινήματα ενόψει εκλογών, ενώ δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιος βουλευτής ο Κώστας Ζουράρις, που ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. με το κόμμα του "Πυρίκαυστος Ελλάδα".
Επίσης, ο κ. Καμμένος είπε ότι θα κατεβάσει σε κάθε περιφέρεια συμβολικά ως υποψήφιο βουλευτή έναν άνεργο, τα έξοδα του οποίου θα καλύψει το κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ψηφοδέλτια των ΑΝ.ΕΛ. έχουν κλείσει περίπου σε ποσοστό 80%. Ο επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα Παναγιώτης Σγουρίδης είπε ότι υπάρχει διπλάσια ροή υποψηφίων απ' ό,τι στο παρελθόν. Ο πρόεδρος του κόμματος θα ξεκινήσει τις προεκλογικές του περιοδείες στις 6 Ιανουαρίου, με πρώτο σταθμό την Αλεξανδρούπολη.
Για τις δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν να παλεύει για την είσοδό του στη Βουλή, ο κ. Καμμένος δήλωσε αισιόδοξος και παρέπεμψε στις εκλογές του 2012, όταν και τότε, όπως είπε, τον έφεραν εκτός Βουλής και τελικά συγκέντρωσε πάνω από 10% την πρώτη φορά και περίπου 8% τη δεύτερη.

Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον
Αν το διακύβευμα δεν ήταν τόσο κρίσιμο, η πολιτική κατάσταση που την παρούσα περίοδο επικρατεί στη χώρα θα προκαλούσε μειδιάματα ή ακόμη και γέλωτες. Το πολιτικό προσωπικό, δηλαδή αυτοί που εμείς ψηφίζουμε, αντί όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης να προσπαθήσει να επιτύχει ελάχιστο επίπεδο εθνικής συνεννόησης, έχει αποδυθεί σε αδυσώπητο αγώνα τακτικισμών επικεντρωμένο αποκλειστικά στη διατήρηση ή απόκτηση της εξουσίας.
Όμως, στη μεγάλη εικόνα, η διεξαγωγή εκλογών αποτελεί απλώς ορόσημο για τη διατήρηση ή την απόκτηση της εξουσίας από τα δύο "μπλοκ" που συγκρούονται γι' αυτήν. Είναι αυτονόητο ότι σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα οι εκλογές κάθε άλλο παρά αποτελούν αρνητική εξέλιξη. Όμως, για να αποτελέσουν τη λύτρωση, απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Κατά την άποψή μας, οι τακτικισμοί απλώς προσπαθούν να κρύψουν τη γύμνια που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στο κύριο επίπεδο της πολιτικής και ειδικότερα στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου βάσει του οποίου θα πορευτεί η χώρα.
Όμως, μέχρι σήμερα, αντί σχεδίου, το μόνο που προσφέρεται αφειδώς στους εκλογείς είναι υποσχέσεις, αφορισμοί ή απλά ¨"μαγικές λύσεις".
Στις 25 Ιανουαρίου και αμέσως μετά το αποτέλεσμα της κάλπης, οι όποιοι τότε διαχειριστές της εξουσίας και φυσικά όλοι εμείς ως εκλογείς θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τον πυρήνα του προβλήματος, δηλαδή το πώς θα πορευθεί η χώρα τα επόμενα χρόνια.
Χωρίς όμως ελάχιστο επίπεδο εθνικής συνεννόησης και ολοκληρωμένο σχέδιο, αλλά με μόνο εφόδιο τις "μαγικές λύσεις" των οποιωνδήποτε, οδεύουμε κατευθείαν... σε τοίχο. Επαναλαμβάνουμε ότι ο πυρήνας του προβλήματος δεν είναι το πώς θα αντιμετωπιστούν οι απαιτήσεις των δανειστών αλλά η μελλοντική πορεία της χώρας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Μόνο αν απαντηθεί αυτό το στρατηγικό ερώτημα θα μπορέσουν να χαραχθούν πολιτικές και τρόποι ενέργειας για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων ζητημάτων. Οι "μαγικές λύσεις", όπως πολλάκις έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια, είναι αναποτελεσματικές και μάλιστα δρουν επιβαρυντικά.
Ελπίζουμε ότι με τις εκλογές τόσο οι πολιτικοί όσο και οι εκλογείς θα αντιληφθούν το διακύβευμα, αν πρωτίστως αφήσουν όλοι τους την κινδυνολογία και τις εσχατολογικές καταστάσεις. Για την ακρίβεια, όποιος το αντιληφθεί πρώτος και με σαφήνεια, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα βρίσκεται πολύ κοντά στο να συνεγείρει την κοινωνία και να την κάνει ενεργητικό παίκτη των εξελίξεων και όχι απλά παθητικό δέκτη με μόνη υποχρέωση τη με ανάθεση μέσω ψήφου της διακυβέρνησης της χώρας στον πιο ικανό απλά στο να πείθει ή να είναι η διέξοδος μόνο της οργής του κόσμου.

Αντί επιλόγου
Στο δρόμο προς τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου γρήγορα το εκλογικό σώμα θα αντιληφθεί μία παλιά ρήση του μεγάλου αρχαίου θεωρητικού της "τέχνης του πολέμου" του Σουν Τσου, που έλεγε πως αυτός που σε μία μάχη χάνει τον έλεγχο στην πραγματικότητα είναι αυτός που «τη μια εκλιπαρεί και την άλλη εκβιάζει. Αυτό είναι το σημάδι πως χάνει τον έλεγχο». Για τις επόμενες 26 προεκλογικές ημέρες λοιπόν, καλόν όλοι οι σύγχρονοι πολιτικοί που κατά καιρούς θυμούνται και επικαλούνται τον Ελευθέριο Βενιζέλο να θυμούνται και τα εξής λόγια του: «Έχω το πλεονέκτημα», έλεγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, «ας το ειπώ, εκ Θεού, να βλέπω ολίγον μακρύτερα από τους πολλούς των ανθρώπων. Έχω το πλεονέκτημα να βλέπω όχι μόνον εις ευθείαν γραμμήν, αλλά εις γραμμήν τεθλασμένην...». Καλά θα ήταν σήμερα να βλέπουν οι πρωταγωνιστές τουλάχιστον "εις ευθείαν". Όσο για εμάς που στις 25 Ιανουαρίου ως πολίτες θα κληθούμε να κάνουμε τις επιλογές μας, ας θυμόμαστε πριν την όποια πόλωση και μετωπική αντιπαράθεση των κομμάτων όσους λένε «ότι ο λαός είναι σοφός» και ως απόδειξη αυτού αναφέρονται σε μια σειρά από γνωμικά που το αποδεικνύουν.
Η αλήθεια όμως είναι ότι αφενός οι έξυπνες ατάκες δε σημαίνουν εξυπνάδα και αφετέρου ότι η εξυπνάδα δεν είναι συλλογική. Κάποιοι μάλιστα που νιώθουν πιο έξυπνοι από τους άλλους ισχυρίζονται ότι δεν ισχύει το ίδιο με την ηλιθιότητα.
Η αλήθεια όμως είναι ότι αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα βάσει της πραγματικότητας που αναγνωρίζουμε. Γι' αυτό χρειάζεται ανοιχτό μυαλό και απόφαση χωρίς άλλοθι αυτήν τη φορά, ακόμη περισσότερο που εκ προοιμίου όλοι δε δικαιούμαστε να μη γνωρίζουμε ότι πρόκειται για τις συναρπαστικότερες από πλευράς αναδιάταξης του πολιτικού τοπίου στη χώρα, από το 1974 και μετά, εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου