Σελίδες

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Η Παράξενη Ανακύκλωση Των Πετροδολαρίων

analitis


του Νίκου Βαγιόκα*
Κάτι που ξεφεύγει από όλες σχεδόν τις αναλύσεις για την πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι ότι προκαλεί μικρότερη ανακύκλωση των λεγόμενων πετροδολαρίων από τις χώρες που εξάγουν πετρέλαιο.
Για να γίνει κατανοητό, φανταστείτε το σενάριο κατά το οποίο οι ΗΠΑ έχουν τόσο πετρέλαιο που δε χρειάζονται να αγοράσουν από τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία και το Μεξικό με αποτέλεσμα τα δολάρια που φεύγουν από τη χώρα με κατεύθυνση τους εξαγωγείς πετρελαίου να εκμηδενιστούν.
Τι επιπτώσεις θα είχε μία τέτοια εξέλιξη; Η εξαφάνιση της ροής των πετροδολαρίων θα στέρευε τις χώρες που παραδοσιακά το εξάγουν από δολάρια και αυτό με τη σειρά του θα προκαλούσε αδυναμία ανακύκλωσης και δη επανεπένδυσης ή αποταμίευσης αυτών των δολαρίων στις διεθνείς αγορές, μειώνοντας δραστικά την παγκόσμια ρευστότητα και οδηγώντας σε ένα σοκ πίστωσης.  Το κόστος θα ήταν μεγαλύτερο από δύο τρις δολάρια σε ρευστότητα ανά πενταετία, δηλαδή ένα ικανό ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ για να προκαλέσει πιστωτική κρίση.
Στο παρελθόν, η μείωση του αποθέματος των πετροδολαρίων αποδείχθηκε αρνητική για την τιμή του δολαρίου και συνδέθηκε με μακροπρόθεσμη πτώση και όχι άνοδο του. Αυτό ίσως φαίνεται παράδοξο καθώς η μείωση του αποθέματος δολαρίων συνεπάγεται λιγότερη προσφορά και άρα θα έπρεπε να οδηγήσει σε άνοδο της τιμής του. Δε φαίνεται, ωστόσο, να συμβαίνει αυτό και όλα έχουν κάνουν με τον τρόπο που τα πετροδολάρια ανακυκλώνονται.

Καθώς οι χώρες που εξάγουν πετρέλαιο αποκτούν πετροδολάρια, η ευκολότερη και πιο συνηθισμένη γι’ αυτές επένδυση του αποθεματικού τους σε δολάρια είναι η επανεπένδυση του σε εκπεφρασμένες σε δολάριο επενδύσεις, είτε αυτές είναι αμερικανικά κρατικά ομόλογα, είτε επενδύσεις στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ είτε άμεσες επενδύσεις. Αυτό συνεπάγεται αύξηση της ζήτησης για δολάρια. Μία αύξηση που μετατρέπεται σε μείωση όταν μειώνεται και η παραγωγή πετροδολαρίων, όπως συμβαίνει από την πτώση των τιμών πετρελαίου.
Έτσι, ενώ αρχικά το ανοδικό δολάριο προκαλεί την πτώση του πετρελαίου, στη συνέχεια το πτωτικό πετρέλαιο μπορεί να προκαλέσει την πτώση του δολαρίου. Αυτή η σχέση επιβεβαιώθηκε σε σημαντικό βαθμό κατά τη διάρκεια των δεκαετιών ’80 –’90 .
* Ο Νίκος Βαγιόκας είναι εξειδικευμένος σύμβουλος σε θέματα διαχείρισης επικινδυνότητας στην πετροχημική βιομηχανία, επισκέπτης καθηγητής σε πολυάριθμα μεταπτυχιακά προγράμματα (MSc in Oil & Gas Technology, MSc in The Technologies of Environmental Legislation, MSc in Health and Safety at Work, MSc in Planning, Organisation and Managememnt of Transport Systems, etc), εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς (PIARC, ITA – COSUF), ενώ συμμετέχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή συνέδρια (WTC 2013 Geneva, SFPE – SAC 2014 Dammam Saudi Arabia). Είναι επικεφαλής της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών στην Αθήνα www.ekta.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου