Σελίδες

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) στην υπηρεσία μας

Money Guru

Με καλό σκοπό και πολλά πλεονεκτήματα


Στα «ψιλά» έχει περάσει για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου η νέα μορφή εταιρείας η οποία έχει θεσπισθεί και ισχύει από το 2011, ονόματι Κοιν.Σ.ΕΠ. ήτοι Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση. Ο εν λόγω εταιρικός τύπος θεσπίστηκε το 2011 με Ν.4019 με σκοπό να προωθήσει τηνκοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μια  Κοιν.Σ.Επ. ουσιαστικά αποτελεί μια οργάνωση ατόμων τα οποία έχουν σκοπό την παροχή κάποιας υπηρεσίας, την εξυπηρέτηση κάποιου συλλογικού και κοινωνικού σκοπού, την προώθηση της απασχόλησης και για το λόγο αυτό η εταιρεία αυτή προβλέφθηκε να έχει πολύ λιγότερες υποχρεώσεις σε σχέση με τις συμβατικές εταιρικές μορφές και να μην φορολογείται εφόσον η αυτοσκοπός της δεν είναι το κέρδος των μετόχων.
Οι Κοιν.Σ.Επ. διακρίνονται σε τρείς κατηγορίες
(α) Ένταξης
(β) Κοινωνικής Φροντίδας και
(γ) Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού.
Οι Κοιν. Σ.Επ. ένταξης χαρακτηρίζονται από την υποχρέωση τους να απασχολούν προσωπικό που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες όπως αποφυλακισμένους, οροθετικούς, άτομα με αναπηρίες κ.λ.π. Οι Κοιν.Σ.Επ. κοινωνικής φροντίδας δεσμεύονται καταστατικά να παρέχουν υπηρεσίες προνοιακού χαρακτήρα όπως φροντίδα σε ηλικιωμένους, παιδιά κ.ο.κ. Οι Κοιν. Σ.Επ. συλλογικού και παραγωγικού σκοπού είναι πιο γενικής φύσης εφόσον απαιτείται να παράγουν προϊόντα και να παρέχουν υπηρεσίες για την ικανοποίηση αναγκών της συλλογικότητας.


Για να αρχίσει η παροχή των πιο πάνω υπηρεσιών και η παραγωγή των προϊόντων πρέπει να συμπράξουν το λιγότερο πέντε πρόσωπα ως μέλη της Κοιν.Σ.Επ. με την διαμόρφωση καταστατικού σύμφωνα με τον Ν.4019/2011 το οποίο εν συνεχεία ελέγχεται, εγκρίνεται και καταχωρείται στο Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας και στο Μητρώο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας που δημιουργήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το σκοπό αυτό (http://www.keko.gr/)  με την απόφαση 2.2250/ΟΙΚ 4.105/02.02.2012. Τα άτομα μέλη της εταιρείας διατηρούν μια ψήφο στην συνέλευση των μελών ανεξάρτητα της οποιασδήποτε προσφοράς τους ή ποσού που έχουν εισφέρει στην εταιρεία, ενώ αποφασίζουν για την Διοικούσα Επιτροπή, το εκτελεστικό κομμάτι της εταιρείας. Επιτρέπεται τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. να είναι και εργαζόμενοι σε αυτή.
Η Κοιν.Σ.Επ. μετά τη σύσταση της και την εγγραφή στο μητρώο, αποκτά αμέσως και την εμπορική ιδιότητα.  Η εταιρεία δύναται, όπως όλες οι εμπορικές, να λάβει ΑΦΜ, να λάβει ΚΑΔ από την ΔΟΥ για να εξυπηρετεί το σκοπό ή τους σκοπούς ίδρυσης της και να ξεκινήσει τις εργασίες της. Όσον αφορά τα βιβλία και τα στοιχεία της, σύμφωνα με τον νέο ΚΦΑΣ αλλά και την απόφαση Δ15Α 1112262 ΕΞ 15.07.2013, οι Κοιν.Σ.Επ. εντάσσονται στους αστικούς συνεταιρισμούς και η κατηγορία βιβλίων που εντάσσεται εξαρτάται από το ύψος του τζίρου της. Άρα προφανώς μια Κοιν.Σ.Επ. μπορεί να ξεκινήσει εργασίες με Β κατηγορίας βιβλία. Η ένταξη της ή όχι σε καθεστώς ΦΠΑ εξαρτάται από το είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας και του προϊόντος, δηλαδή από τον ΚΑΔ που θα διαλέξει.
Οι Κοιν.Σ.Επ., αν εμφανίσουν κέρδη, σύμφωνα με τον ν.4019/2011, αυτά δεν διανέμονται στα μέλη οπότε δεν υπόκεινται σε φορολόγηση. Αντ’ αυτού μπορεί να διατεθούν μέχρι 35% στους εργαζόμενους σε αυτήν ως bonus, μέχρι 5% να γίνουν αποθεματικό και το υπόλοιπο 60% για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Η συμμετοχή επίσης σε μια Κοιν.Σ.Επ ως εταιρικό μέλος δεν εγείρει θέματα ασφάλισης στο μέλος στον ΟΑΕΕ όπως πχ συμβαίνει σε μια κοινή εταιρική μορφή.
Τέλος πρέπει να προσεχθεί ότι οι Κοιν.Σ.Επ. έχουν κάποιες επιπλέον υποχρεώσεις προς το μητρώο του Υπουργείου Εργασίας όπως η εκπόνηση Ετησίου Προγράμματος Δραστηριοτήτων και Απολογισμού το οποίο κατατίθεται κάθε χρόνο στο σχετικό μητρώο και περιλαμβάνει προγραμματισμό των δράσεων που θα αναπτύξουν και τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του προηγούμενου έτους. Το πρόγραμμα αυτό τελεί υπό το διαρκή έλεγχο και έγκριση του Υπουργείου με σκοπό την πιστοποίηση ότι η εταιρεία λειτουργεί σύμφωνα με τους σκοπούς σύστασης της και σύμφωνα με τα πρότυπα της κοινωνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου