Σελίδες

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Παράταση του μνημονίου, επίσπευση της Προεδρικής εκλογής

The Press Project


Ωστόσο, το Bloomberg επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο που βάζει στο τραπέζι παράταση μνημονίου «Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μακρά παράταση του προγράμματος (πάνω από 6 μήνες) δήλωσε». 

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ απαντούν ότι δεν συζητήθηκε στο Παρίσι σενάριο παράτασης μνημονίου. Το σενάριο παράτασης που συζητά η ελληνική πλευρά αφορά μόνο στις διαδικασίες, προσβλέπον δηλαδή σε πολιτική απόφαση εντός του Δεκεμβρίου και σε μία παράταση μόνο για το τεχνικό σκέλος της έγκρισης από κοινοβούλια της Ε.Ε.

Σαμαράς και Βενιζέλος ξανασυναντώνται το πρωί της Πέμπτης με σκοπό την αποτίμηση της συνάντησης στο Παρίσι, αλλά και την εξέταση βολικών σεναρίων που να συνδυάζουν τη λιγότερο επώδυνη νέα μνημονιακή συμφωνία και την αποφυγή των εκλογών.

Με τα χρονικά περιθώρια πλέον να έχουν κλείσει, ως προς τις προθεσμίες του Δεκεμβρίου, Μαξίμου και Χ. Τρικούπη καλούνται να αποφασίσουν πώς θα πορευτούν.

Με βάση διαρροές, θεωρείται «πιθανότερη από ποτέ» η άτυπη («τεχνική») παράταση του ισχύοντος μνημονιακού προγράμματος, με άλλοθι το 20μερο κλείσιμο των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων λόγω εορτών.

Μέχρι τότε, η κυβέρνηση «θα εξακολουθεί να διαπραγματεύεται» εμμένοντας στα επιχειρήματά της – κυρίως ως προς το ύψος και τους τρόπους κάλυψης του δημοσιονομικού κενού.

Επίσης, «επιβεβλημένη» η επίσπευση της Προεδρικής εκλογής τον Ιανουάριο (μετά τις 7 του μήνα που θα επαναλειτουργήσει η Βουλή) ώστε η ύστατη προσπάθεια να βρεθεί κοινά αποδεκτή συμφωνία με τους δανειστές να «κουμπώσει» με το δίλημμα «ναι ή όχι πολιτική σταθερότητα στη χώρα».
 

Παραμένουν τα ζητήματα
 

Οι συζητήσεις στο Παρίσι ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα απέτυχαν να επιλύσουν τις διαφορές για το δημοσιονομικό κενό, όπως ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή «δεν έγινε καμία συζήτηση για παράταση του προγράμματος μετά το τέλος του έτους» και πρόσθεσε  ότι δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα η ημερομηνία επιστροφής των επιθεωρητών της τρόικας στην Αθήνα.

«Το υπ’αριθμόν ένα θέμα είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015», τόνισε ο αξιωματούχος.

Στην κυβέρνηση εμφανίζουν ως «θετική» την προσέγγιση που υπήρξε στα δύσκολα ζητήματα, κυρίως σε αυτό που αφορά στη δημόσια διοίκηση, (όπως φάνηκε από τη συζήτηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους εκπροσώπους της τρόικας) και εν μέρει σε ασφαλιστικό-εργασιακό, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι ναυάγησαν οι προσπάθειες για σύγκλιση στο μείζον θέμα του δημοσιονομικού κενού.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης πάντως παραμένει η διχογνωμία για τις ακανθώδεις εκκρεμότητες, καθώς η μεν ΝΔ πιέζει (ακόμη) να γίνει αποδεκτή η αλλαγή για τον τρόπο λήψης των απεργιών (από το 50%+1 των εργαζομένων), το δε ΠΑΣΟΚ αρνείται προς το παρόν.

(με πληροφορίες από Bloomberg, capital.gr, Reuters)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου