Σελίδες

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Ενιαίο πατριωτικό μέτωπο για την επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους

kontranews

του Γιώργου Βάμβουκα
Σε πρόσφατες δηλώσεις τους, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης και ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γεώργιος Α. Παπανδρέου (ΓΑΠ), υποστήριξαν ότι θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική εθνική σύγκλιση των κομμάτων της Βουλής, για τον προσδιορισμό της καταλληλότερης πολιτικής για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Ο κ. Κουβέλης ζήτησε τη σύγκλιση του συμβουλίου αρχηγών των κομμάτων, υπό τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια, ώστε να υπάρξει ένας οδικός χάρτης συνεννόησης των κομμάτων, για τα βήματα που θα πρέπει να υιοθετηθούν κατά τη φάση επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσίου χρέους.
Από την άλλη μεριά, ο επανακάμψας στην εγχώρια πολιτική σκηνή ΓΑΠ, προβαίνοντας στη δημιουργία νέας πολιτικής κίνησης, ζήτησε τη διαμόρφωση ενιαίας εθνικής γραμμής κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές. Μάλιστα, πρότεινε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του δημοσίου διαλόγου για την επιλογή της προσφορότερης πολιτικής για την επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους, να την αναλάβει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής των Ελλήνων. 
Δηλαδή, ο ΓΑΠ, που στη συνείδηση του ελληνικού λαού, θεωρείται απαξιωμένος πολιτικά και συμφορά για τον τόπο, έχει το θράσος να εισηγείται θεσμικές παρεμβάσεις, για την επιλογή της μεθόδου αντιμετώπισης των υφιστάμενων τεράστιων προβλημάτων της εθνικής οικονομίας.

Πελώρια προβλήματα όμως που ο ίδιος με την ανικανότητα και την επιπολαιότητά του, όχι μόνο δεν κατάφερε να επιλύσει, αλλά περαιτέρω τα επιδείνωσε και από πάνω ζητάει και τα ρέστα. Όσο για τον Φώτη Κουβέλη, την απάντηση του την έδωσε στις πρόσφατες Ευρωεκλογές (25.5.2014) ο ελληνικός λαός, καθώς η ΔΗΜΑΡ έλαβε μόλις το 1,2% των ψήφων του εκλογικού σώματος. Τα σχιζοφρενικά πολιτικοοικονομικά γεγονότα που συμβαίνουν στη χώρα μας, ούτε οι καλύτεροι ψυχίατροι του κόσμου δεν μπορούν να ερμηνεύσουν. Στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου 2014, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έλαβαν συνολικά 30,74% έναντι 41,94% που είχαν πάρει στις εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2014. Τις τελευταίες μέρες, όσες δημοσκοπήσεις έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δίνουν αθροιστικά στα συγκυβερνώντα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 22% και 27%. 
Πώς είναι δυνατόν τα δύο κόμματα εξουσίας, που καταποντίστηκαν στις ευρωεκλογές και τα σημερινά ποσοστά τους τείνουν στο ναδίρ, να επιδιώκουν μετά μανίας την ανάληψη των πρωτοβουλιών, για την επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους με την τρόικα και τους ξένους πιστωτές; Που είναι οι δημοκρατικές τους ευαισθησίες; Έχει λογική βάση, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που μετά από μια μακρά περίοδο αποτυχημένης μεταπολιτευτικής διακυβέρνησης, χρεοκόπησαν την πατρίδα, μας πέταξαν στον καιάδα των μνημονίων, διέλυσαν τον παραγωγικό ιστό της εθνικής οικονομίας, το πραγματικό δημόσιο χρέος από 350 δις ευρώ (€) το 2009 το εκτίναξαν στα 530 δις € το 2014, να έρχονται σήμερα και με θρασύτητα να απαιτούν την μονομερή ανάληψη κινήσεων για την επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους;
 Δεν είναι εξωφρενικό και άκρως προκλητικό για τον χειμαζόμενο από την οικονομική κρίση ελληνικό λαό, το δικομματικό καθεστώς με τους γκαιπελίσκους της προπαγάνδας παπαχελάδες, πρετεντέριδες, θέμους, τράγκες και σία, να προσπαθεί να επιβάλλει στην ελληνική κοινωνία αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές λύσεις; Βάσει ποιας δημοκρατικής ηθικής, τα τρωκτικά της δικομματικής νομενκλατούρας, απαιτούν να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τον ΣΥΡΙΖΑ ή το οποιοδήποτε άλλο κόμμα συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχουν καμία ευθύνη για το σημερινό πλήρες δημοσιονομικό αδιέξοδο;

Όσοι πολίτες, όσοι κοινωνικοί φορείς, όσα δίκτυα πολιτών, δίνουν τη μάχη τους κατά του δικομματικού καθεστώτος, θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και με δημοκρατικές λύσεις, σύσσωμα να αντιδράσουν στα επιζήμια για την πατρίδα σχέδια των κυβερνητικών αχυρανθρώπων. Στα πλαίσια των δημοκρατικών θεσμών, απαιτείται η συγκρότηση ενός εθνικού πατριωτικού μετώπου, το οποίο με κατασταλαγμένο σχέδιο δράσης για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, θα κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με τους ξένους πιστωτές. Αυτό όμως το ενιαίο πατριωτικό μέτωπο, που θα συγκροτηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες γνήσιες εθνικές δυνάμεις, θα πρέπει άμεσα να το επιλέξει με την ψήφο του ο ελληνικός λαός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου