Σελίδες

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΦΙΑΣΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Α. ΣΑΜΑΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ

iskra

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΦΕΡΕ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΟΔΟ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝ. ΟΜΟΛΟΓΩΝ
ΤΣΑΪ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΕΥΘΕΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  
ΜΕ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΑΝΑΠΝΟΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΗ ΒΕΒΑΙΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  
Σε ψυχρολουσία και φιάσκο για τον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνησή του εξελίχθηκε η πολυδιαφημισμένη για τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα της συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ.  
Το ναυάγιο για την ελληνική πλευρά επισφραγίστηκε ακόμα και από τις ίδιες τις αγορές που επικαλέσθηκε ο Α. Σαμαράς ως έτοιμες να υποδεχθούν μετά βαΐων τη χώρα μας.  
Την ώρα της συνάντησης και ιδιαίτερα μετά απ' αυτήν, το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκανε βουτιά 2,59%, ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ανέβηκε 20 μονάδες βάσης στα απαγορευτικά επίπεδα του 6,09%.  
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Α. Μέρκελ, πέρα από τις συνήθεις και μάλλον τυπικές καλές κουβέντες που ακούγονται στις συναντήσεις ομοϊδεατών πρωθυπουργών, μίλησε σχεδόν τελεσιγραφικά για τα “βήματα”  (υποχρεώσεις) της κυβέρνησης στην εφαρμογή του προγράμματος, τονίζοντας, μάλιστα, ότι θα πρέπει “να γίνουν σε σύντομο διάστημα”.  
Η φράση αυτή της Α. Μέρκελ παραπέμπει ευθέως στα σκληρά μέτρα που πρέπει να λάβει άμεσα η κυβέρνηση, μετά και την αξιολόγηση της τρόικας.
Από κει και πέρα, οι “φοροελαφρύνσεις” για τις οποίες έκανε λόγο ο Σαμαράς στις δηλώσεις του, ακούγονται μόνο ως επικοινωνιακό τρυκ παρά ως πρακτική δυνατότητα, ενώ οι διαβεβαιώσεις του πως δεν θα υπάρξει τρίτο ευρωπαϊκό πακέτο χρηματοδότησης, άρα και τρίτο μνημόνιο και η επιφυλακτική τοποθέτησή του πως η χώρα δεν θα χρειαστεί τα χρήματα του ΔΝΤ, για τα επόμενα δύο χρόνια, κάτι που θα φανεί στις αρχές του 2015, μάλλον συνιστούν όνειρα θερινής νυκτός.

Μοιάζει, σχεδόν, απίθανο ότι μπορεί, χωρίς την παράλληλη τροϊκανή κηδεμονία, οι αγορές να δανείζουν με ευνοϊκούς όρους την Ελλάδα στο επόμενο διάστημα, ενώ εξίσου μη πιθανό μοιάζει ότι ΕΕ και ΔΝΤ θα εγκαταλείψουν τον έλεγχο της χώρας μέσω του “σφικτού” και “δοκιμασμένου” τροϊκανού σχήματος και νέου μνημονίου. ΕΕ και ΔΝΤ θέλουν να λάβουν ΄κάθε δυνατό μέτρο προκειμένου να διασφαλίσουν, πέραν των άλλων, την επιστροφή των δανείων τους και φυσικά την καταλήστευση μέχρι και του τελευταίου πόρου της χώρας.
Το πιο εντυπωσιακό “φιάσκο”, όμως, για τον Σαμαρά αποτέλεσε το ζήτημα του χρέους, το πλέον κρίσιμο για τη χώρα θέμα, το οποίο παρεπέμφθη από τη Μέρκελ στις καλένδες, μετά ταstress tests και ο ίδιος ο Σαμαράς "υποχρεώθηκε" να συνδυάσει ατυχώς τη βιωσιμότητά του, σχεδόν, με την επιτυχή εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος και ενδεχομένως με απολύτως δευτερεύουσες ρυθμίσεις στα επιτόκια και την επιμήκυνση της αποπληρωμής του.
Το συμπέρασμα: άνθρακες ο θησαυρός για μια κυβέρνηση που βλέπει να κατακρημνίζεται βδομάδα με τη βδομάδα στα τάρταρα.

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.

 ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑ ΣΕ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Πολύ σύντομα η Ελλάδα θα πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ μετά την συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο που διήρκεσε για περισσότερο από μία ώρα. Συμπλήρωσε ότι η Γερμανία θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να στηρίξει την Ελλάδα. Δεν χρειαζόμαστε τρίτο πακέτο στήριξης, είπε από την πλευρά του ο Αντ.Σαμαράς.  
«Είχαμε μια εντατικότατη συνομιλία για τις διμερείς σχέσεις. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι υπάρχουν θετικά δείγματα και μηνύματα, πολύ σύντομα θα υπάρξουν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης» σημείωσε ηκαγκελάριος
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα εξετάζει τις επόμενες φάσεις, τα βήματα για την ολοκλήρωση του προγράμματος με την τρόικα. «Διαπιστώνουμε πρόοδο, είμαστε σίγουροι ότι τα επόμενα βήματα θα γίνουν σε σύντομο διάστημα» πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.  
Σημείωσε ότι η Γερμανία είναι υποστηρικτική, όπως στο θέμα των δανείων προς τις ΜικρομεσαίεςΕπιχειρήσεις, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η διαφαινόμενη ανάκαμψη οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις.  
Η κ. Μέρκελ συνέχισε λέγοντας ότι η Γερμανία συνεργάζεται με την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε -όπως και στην προηγούμενη συνάντησή της με τον κ. Σαμαρά- στην υψηλή ανεργία και στους δύσκολους καιρούς για την χώρα.  
«Τα πρώτα δείγματα επιτυχίας είναι ορατά. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, για να σας στηρίξουμε» κατέληξε.  
ΣΑΜΑΡΑΣ: ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ  
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να δοθεί στην Ελλάδα περιθώριο για φοροελαφρύνσεις επαναλαμβάνοντας ότι δεν απαιτείται τρίτο πακέτο βοήθειας. Σημείωσε πολλές φορές τη δέσμευση της κυβέρνησης του για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ πολύ προσεκτική ήταν η απάντησή του στην ερώτηση περί δρομολογούμενου «βελούδινου διαζυγίου» με το ΔΝΤ.  
Απέρριψε τον όρο «διαζύγιο», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα -βάσει των εκτιμήσεων- το 2015 μπορεί να τα καταφέρει χωρίς νέα δάνεια από τους διεθνείς πιστωτές. Αν αυτό επιτευχθεί, πρόκειται για επιτυχία που καταφέραμε μαζί με τους εταίρους και το ΔΝΤ, είπε.  
Η τελική λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους αναμένεται μετά τα stress test των τραπεζών και την τελευταία αξιολόγηση από την τρόικα, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς αφήνοντας να εννοηθεί ότι περιμένει νέες ρυθμίσεις και διευκολύνεις από τους εταίρους, σημειώνοντας παράλληλα ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο, λόγω των χαμηλών επιτοκίων, λόγω μιας πιθανής επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και τωνμεταρρυθμίσεων, αλλά και ρυθμίσεων που ενδεχομένως υπάρξουν».  
Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Η χώρα μου πέτυχε στόχους νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν. Πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και θα έχει και το 2014. Βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα από το πρόγραμμα, ενώ και οι αποδόσεις των ομολόγων πηγαίνουν καλά, που δείχνει ότι οι αγορές εμπιστεύονται τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.  
» Επίσης πέτυχε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της. Η Ελλάδα πέτυχε να βγει από την ύφεση σε έξι χρόνια, το τρίτο τρίμηνο θα έχουμε ανάκαμψη με θετικό πρόσημο, ενώ για πρώτη φορά μειώνεται και η ανεργία. Βέβαια είναι ακόμη υψηλή ειδικά στους νέους αλλά μειώνεται σταθερά.  
» Όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές η θέση της χώρας μας βελτιώνεται στην διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας και αυτό το αποδέχονται και στην ΕΕ και στο ΔΝΤ. Όσα επιτεύχθηκαν με τη στήριξη των εταίρων δείχνουν ότι η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω. Δεν απαιτείται νέο πακέτο βοήθειας. Έχουμεανάγκη ανακουφίσεων στον τομέα της φορολόγησης για να πετύχουμε τους στόχους στα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τις διαρθρωτικές αλλαγές.  
» Πιστεύω ότι σε συνθήκες ανάπτυξης μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Ο έλεγχος του χρέους είναι δεδομένος μέσα από τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις αποκρατικοποιήσεις. Η Ελλάδα θα προτείνει ένα δικό της πλαίσιο μετά το τέλος του προγράμματος. Πίσω στα ελλείμματα δεν θα γυρίσουμε. Περιμένουμε την τελική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Για το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη 2,9% και 3,7% για το 2016. Θα πιάσουμε τους στόχους και θα μειώσουμε την ανεργία».  
Τέλος, είπε ότι υπογράμμισε στην κ. Μέρκελ πως η Ελλάδα κερδίζει έναν νέο ρόλο μέσω της συμμετοχής της στους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αλλά και με τα δικά της ενεργειακά αποθέματα. «Έρευνες στη δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες σεφυσικό αέριο και πετρέλαιο. Έτσι η Ελλάδα μπορεί να γίνει προπύργια ασφάλειας όταν προ ετών εθεωρείτο ο αδύνατος κρίκος» ανέφερε.  
ΜΑΞΙΜΟΥ: ΑΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΔΝΤ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ  
Εφόσον αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα στις αρχές του 2015, όπως επιδιώκει ηΕλλάδα, το κενό θα καλυφθεί από την ίδια την χώρα, χωρίς ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης από την ΕΕ, ανέφερε κυβερνητική πηγή, η οποία παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του Μαξίμου για τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού με την γερμανίδα καγκελάριο.  
Κυβερνητική πηγή έλεγε ότι «η συνάντηση πήγε καλά, καθώς η γερμανική ηγεσία αναγνωρίζει τον δρόμο που έχει καλύψει η χώρα» και προσέθετε ότι «η Ελλάδα είναι δημοσιονομικά ισχυρή και δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο.  
Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε για την πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και πως εκείνος σχολίασε: «Είναι τέτοια η αμηχανία τους που μπερδεύουν ακόμη και τις ερωτήσεις και σε ποιον απευθύνθηκαν».  
«Πέρυσι ασχολιόμασταν με το χρηματοδοτικό κενό, εφέτος δεν υπήρχαν τέτοια ζητήματα. Εφόσον συντελεστεί η αποχώρηση του ΔΝΤ στις αρχές του 2015, όπως επιδιώκει η Ελλάδα, το κενό που θα αφήσει θα καλυφθεί από την ίδια τη χώρα χωρίς ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση από την ΕΕ» ανέφερε η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι «απαιτείται σοβαρότητα, όμως, τίποτε δεν έχει τελειώσει, έχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο για την επόμενη ημέρα».  
Πρόσθεσε δε: «Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της δεν έχει ανάγκη από νέο μνημόνιο, συζητείται αν χρειάζεται συνέχιση του ΔΝΤ. Με βάση τους δικούς μας υπολογισμούς δεν είναι αναγκαίο. Θα υπάρξει μία περίοδος εντατικών επαφών, προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί το πλαίσιο για τους επόμενους μήνες, μέχρι το τέλος του έτους. Υπάρχει το οξύμωρο να αποχωρεί από το ελληνικό πρόγραμμα η ΕΕ και να παραμένει σε μία χώρα της ΕΕ το ΔΝΤ. Εκείνοι είχαν υπολογίσει ότι η Ελλάδα δεν θα τα κατάφερνε και θα χρειαζόταν επιπλέον ενίσχυση με εκ νέου συμμετοχή της ΕΕ. Αυτό όμως δεν συνέβη».  
Το κυβερνητικό επιτελείο, επίσης, θεωρεί ότι η κ. Μέρκελ είναι πρόθυμη να στηρίξει τη χώρα, ακριβώς λόγω της προόδου που έχει γίνει.  
Ο κ. Σαμαράς, στις δηλώσεις του, παρουσία της κ. Μέρκελ, επισήμανε την ανάγκη να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις για να τονωθεί η διαδικασία της ανάπτυξης και να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων. Μέλος του κυβερνητικού επιτελείου έλεγε ότι φοροελαφρύνσεις θα συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.  
DEUTSCHE WELLE: ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ "ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«Καμία έκπτωση στις μεταρρυθμίσεις για την Αθήνα» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος στη γερμανική έκδοση της Deutsche Welle, αναφορικά με την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο και τις ελληνικές προσδοκίες από τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο σε κατανόηση για επιδιωκόμενες ελαφρύνσεις όσον αφορά στην αποπληρωμή των δανείων. Για μία χαλάρωση της μεταρρυθμιστικής πορείας, μάλλον δεν θα λάβει υποστήριξη», αναφέρει στον υπότιτλό του το δημοσίευμα.
Η Deutsche Welle επισημαίνει ότι σημαντικό κριτήριο για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας είναι η τελική αξιολόγηση του δεύτερου δανειακού πακέτου από την τρόικα. «Όσο πιο θετική είναι, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες της ελληνικής κυβέρνησης να βρει χρήματα στις διεθνείς αγορές», αναφέρει ο συντάκτης και τονίζει ότι ακριβώς σε αυτό το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι η Γερμανίδα καγκελάριος, διότι «η αξιολόγηση της τρόικας υπόκειται πάντα και σε πολιτικές σκέψεις».
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα ζητήσει τη στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου ώστε η τελική έκθεση της τρόικας να είναι όσο το δυνατόν πιο θετική. Πιθανώς, προστίθεται, για τελευταία φορά, για να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του τρέχοντος δεύτερου δανειακού προγράμματος για περαιτέρω περικοπές κοινωνικών παροχών και μια μεγαλύτερη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.
«Όχι μια εύκολη υπόθεση, μιας και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δήλωσαν κατά την τελευταία τους συνάντηση ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει πλήρως το πακέτο μεταρρυθμίσεωνπου είναι συνδεδεμένο με τα δάνεια. Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η ελληνική κυβέρνηση, όπως και κατά το παρελθόν, θα το κάνει και θα περάσει τους αντίστοιχους νόμους στην Βουλή. Αυτό θα πει ο κ.Σαμαράς στην καγκελάριο», εκτιμά η Deutsche Welle.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου